Wat staat er qua AI in 2025 ons te wachten? Deels blijft dat natuurlijk een grote verrassing, maar voor een groot deel is het ook te voorspellen.
Lees verder na de advertentie.
AI in 2025: dit kun je verwachten
De ontwikkeling van AI gaat razendsnel, dus alles voorspellen voor een heel jaar is onbegonnen werk. Wel zijn er duidelijk trends zichtbaar die ons iets vertellen over wat we kunnen verwachten van AI in 2025.
Niet alleen van Googles Gemini of OpenAI’s ChatGPT, maar generatieve kunstmatige intelligentie in het algemeen. En dat gaat verder dan enkel mooiere plaatjes en betere video’s.
1. Meer focus op AI-agents
In 2025 krijgen AI-agents een grotere rol in de manier waarop we AI gebruiken. De afgelopen jaren was het simpel qua generatieve kunstmatige intelligentie: je geeft een opdracht en je krijgt een respons in de vorm van een tekst, plaatje of video.
AI-agents kun je complexere taken geven, omdat ze zelf de route verzinnen om die taak te voltooien. Dus in plaats van één opdracht en één resultaat, verzint een AI-agent zelf opvolgende opdrachten om tot het gewenste resultaat te komen.
AI-agents krijgen tevens steeds meer middelen om die opdrachten te voldoen. Zo werken de verschillende AI-bedrijven aan de optie om AI je computer te laten besturen, zodat je zelf wat anders kunt doen. Daar is in 2024 een beginnetje mee gemaakt en daar gaan we in 2025 praktisch wat aan hebben.

2. De Google Assistent wordt slimmer
Hoewel Gemini voorlopig niet naar de Google Nest-speakers lijkt te komen, krijgt de Google Assistent in 2025 wel een upgrade dankzij Gemini. De focus ligt daarbij op het beter herkennen van spraakopdrachten, maar de spraakassistent moet ook antwoord kunnen geven op complexere vragen.
3. Gemini kan meer op je smartphone
Ondertussen zal Gemini op je smartphone steeds persoonlijker worden, omdat de AI toegang krijgt tot je persoonlijke data uit meer apps. Recentelijk is daar bijvoorbeeld Spotify aan toegevoegd. Het aanbod wordt heel langzaam uitgebreid en je moet handmatig toegang geven, dus het is nog een beetje behelpen. Maar met met toegang tot meer persoonlijke data, kun je Gemini in theorie veel persoonlijkere en dus nuttigere vragen stellen.
4. Meer AI-brillen
De afgelopen jaren zagen we verschillende AI-gadgets falen, zoals de Rabbit R1 of de Humane AI Pin. Dat houdt startups en zelfs de grote partijen niet tegen, want die richten zich massaal op de AI-bril. Meta en Google werken beide aan geavanceerde AI-brillen, maar op Kickstarter duikt ook de ene na de andere bril op.
Het voordeel van deze gadgets is dat als ze floppen, je in ieder geval nog gewoon een bril overhoudt. Een beetje zoals je ook met een elektrische tandenborstel kunt poetsen als de batterij op is.
5. Eerste robots in huizen
Tesla wil in 2025 de eerste robots voor in huis verschepen. Deze Optimus-robots moeten dienen als een soort butler. De mogelijkheden zullen aanvankelijk niet enorm zijn, maar Optimus moet op termijn dankzij generatieve kunstmatige intelligentie allerlei taken kunnen oppakken waar jij geen zin in hebt. Denk aan het uitruimen van de vaatwasser, het opruimen van de was of het uitlaten van de hond.
De grote vraag: AGI?
Eén van de grote vragen over de ontwikkeling van AI is wanneer AGI wordt bereikt: Artificial General Intelligence. Dat is het doel waar bedrijven zoals OpenAI naar toe werken. Een AGI kan alle cognitieve taken net zo goed doen als een mens. De ene partij zegt dat we er bijna zijn, terwijl de andere denkt dat het nog jaren kan duren.
Een grote vraag voor 2025 is daarom of de ontwikkeling van AI in hetzelfde tempo doorgaat. Een mogelijk probleem is dat AI steeds meer leert van data dat door AI is gegenereerd, wat de kwaliteit niet ten goede komt.
Hoe dan ook wordt het weer een spannend jaar voor AI, met waarschijnlijk ook talloze verschillende, nieuwe AI-modellen om uit elkaar te houden. Daar helpen we je alvast een handje mee met onze gids over alle verschillende Gemini-modellen.