AI kan zomaar eens het volgende grote verdienmodel van telefoons worden. Android Planet-redacteur Michel ziet dat fabrikanten volop inzetten op de nieuwe technologie.
Lees verder na de advertentie.
Hoe AI het volgende verdienmodel van smartphones wordt
Van betere tekstvoorspelling bij het schrijven van mails, zuinigere accu’s tot aan betrouwbaardere gezichtsherkenning: smartphones maken al jaren gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).
Generatieve AI – dat, zoals de naam doet vermoeden, nieuwe inhoud kan creëren – heeft de technologie over het randje gedrukt. AI is tegenwoordig ‘in’ en de nieuwscyclus wordt gedomineerd door diensten als ChatGPT, Google Gemini en Microsoft Copilot. Sinds de intrede van eerstgenoemde, eind 2022, plakken marketeers overal het ‘AI-label’ op.
Kijk maar naar de smartphone–industrie. Of generatieve AI nou straks een hype blijkt of niet, fabrikanten waren er als de kippen bij om hun marketinguitlatingen ‘AI-proof’ te maken. En dat is ook logisch, want er valt geld te verdienen.
Hoe Android-fabrikanten AI omarmen
Maar eerst, waar hebben we het eigenlijk over als het over AI gaat? De Rijksoverheid definieert kunstmatige intelligentie als een verzamelnaam voor algoritmes en methoden die taken uitvoeren waarvan werd gedacht dat daar menselijke intelligentie voor nodig is.
Neem Google als voorbeeld. Het bedrijf gooide hoge ogen met de Magische gum, een smartphonefunctie waarmee je (ongewenste) objecten uit foto’s kunt verwijderen. Je Photoshop-vaardigheden kunnen voortaan thuisblijven, want AI regelt het in een handomdraai.
En wat te denken van Circle to Search? Een nieuwe manier om Google-zoekopdrachten uit te voeren door simpelweg onderdelen van foto’s, video’s of tekst te omcirkelen. Dankzij AI weet de (Google Pixel-)telefoon waar je naar probeert te zoeken en toont de informatie in hetzelfde venster, helemaal automatisch.
Ook marktleider Samsung springt in op hét onderwerp van het moment. Dankzij Galaxy AI kunnen recente Samsung-telefoons onder meer artikelen samenvatten, foto’s (na)bewerken en betere berichten opstellen.
AI als geldmachine
Fabrikanten omarmen AI en masse omdat het financieel gezien een logische keuze is. De wereldwijde smartphoneverkoop is afgelopen jaren flink bekoeld en kunstmatige intelligentie kan dat vuurtje weer aanwakkeren.
Marktonderzoeker IDC concludeerde dat de verkoop van smartphones in 2022 en 2023 met respectievelijk 11.3 en 3 procent terugliep. Tegelijkertijd voorspelt men een groei van 8 procent over 2024.
Die verwachte groei moet worden gerealiseerd door zogeheten AI-smartphones. De marktonderzoeker verwacht dat er dit jaar wereldwijd ruim 170 miljoen van zulke toestellen over de toonbank gaan. Een flinke stijging ten opzichte van de ruim 51 miljoen verkochte AI-telefoons over 2023.
Het IDC definieert een AI-smartphone aan de hand van technische kenmerken. Zo’n model moet bijvoorbeeld een geavanceerde processor hebben die met generatieve AI overweg kan, een bepaalde rekensnelheid halen en in het bezit zijn van een Neural Processing Unit (NPU). Laatstgenoemde kun je het best zien als een aanjager die ervoor zorgt dat AI-taken, zoals het rap bewerken van een zojuist gemaakte foto, efficiënt worden uitgevoerd.
Voorbeelden van AI-smartphones zijn onder meer recente topmodellen van Google en Samsung.
Abonnementsmodel
Naast het aanwakkeren van directe verkoop, biedt AI ook kansen op de abonnementsmarkt.
Momenteel zitten we in de fase dat consumenten moeten wennen aan de mogelijkheden van (generatieve) AI op hun smartphone. Zodra gebruikers hieraan gewend zijn, kunnen ze niet langer zonder.
Tenminste, dat is de verwachting van fabrikanten. Op haar eigen website schrijft Samsung bijvoorbeeld het volgende: “Galaxy AI-functies worden gratis aangeboden tot eind 2025 op ondersteunde Samsung Galaxy-apparaten.”
Het staat niet zwart-op-wit, maar het is mogelijk dat Galaxy AI te zijner tijd een betaald abonnement wordt. Deze beslissing zou vallen in een bredere trend waarbij (hardware)fabrikanten meer en meer gaan inzetten op software, simpelweg omdat de marges veel lucratiever zijn.
Onderscheid in AI-functies
Samsung denkt dus serieus na over een AI-abonnement. Tegenhanger Google gokt op meerdere paarden.
Naast Gemini Advanced, een abonnementsmodel waarmee je toegang krijgt tot het beste taalmodel van Google, probeert men consumenten ook op een andere manier te verleiden: exclusiviteit. Bepaalde AI-functies blijven enkel aan de topmodellen voorbehouden.
Zoom Enhance, waarmee je zonder kwaliteitsverlies verder kunt inzoomen, en Video Boost, voor het maken van betere video’s, zijn bijvoorbeeld enkel beschikbaar voor de Google Pixel 8 Pro, en niet voor de ‘gewone’ Google Pixel 8. Zoom Enhance moet overigens nog verschijnen.
Graaiers, of juist sympathiek?
Een kanttekening hierbij is wel dat fabrikanten nog zoekende zijn, en hun claims daarmee niet in steen gegoten.
Tijdens de presentatie van de Pixel 8 Pro maakte Google bijvoorbeeld bekend dat de Magic Editor-functie, een AI-fotobewerker, exclusief naar de Pixel 8 Pro zou komen. Men kwam later op deze woorden terug door de functie voor alle Google Foto’s-gebruikers uit te rollen.
Hetzelfde geldt voor Samsung. Niet lang na de presentatie van de Galaxy S24-lijn maakte men bekend dat Galaxy AI-functies ook naar oudere modellen zouden komen, waaronder de Galaxy S22– en Galaxy S23-serie.
Door geen duidelijk standpunt aan te nemen met betrekking tot AI, gunnen fabrikanten zichzelf wat flexibiliteit. Momenteel is kunstmatige intelligentie een veelbesproken onderwerp, maar het is mogelijk dat het speelveld er eind volgend jaar heel anders bij ligt.
Wanneer Samsung nu al besluit Galaxy AI dan achter een betaalmuur te stoppen, komt dit ronduit hebberig over. Stel dat Galaxy AI eind 2025 helemaal niet meer zo onderscheidend is, omdat er dan veel meer AI-smartphones zijn, kan de fabrikant altijd nog de sympathieke weg kiezen door het pakket gratis te houden.
Leren van het verleden
De toekomst moet uitwijzen in hoeverre gebruikers aan de slag gaan met AI op hun smartphone. Wel vraag ik me af in hoeverre telefoongebruikers te porren zijn voor een AI-abonnement. Persoonlijk denk ik dat de functies op een gegeven moment vertrouwd aan voelen, en daarmee gaan horen bij het standaardpakket.
Ik zie daarin een gelijkenis met het updatebeleid van Android-telefoons, dat de laatste jaren sterk is verbeterd . Nog niet zo lang geleden was het vrij gebruikelijk om een Android-vlaggenschip te kopen dat maar twee tot drie jaar software-updates kreeg.
Tegenwoordig is dat ronduit matig. Nieuwe toestellen van Samsung en Google krijgen zeven jaar updates, terwijl partijen als OnePlus en Xiaomi gemiddeld scoren met een ondersteuningstermijn van vier à vijf jaar.
Simpel gezegd kom je als vlaggenschip niet meer weg met twee à drie jaar aan updates, terwijl dat enkele jaren geleden nog gebruikelijk was. Mogelijk burgert ook AI de komende jaren helemaal in, waardoor de consument het als onderdeel van een moderne smartphone gaat zien.
Meer opinies lezen?
Android Planet brengt niet alleen het laatste Android-nieuws; onze redacteurs kruipen zo nu en dan in de pen om hun gedachtes te formuleren.
Wat te denken van wearables, zoals de Galaxy Ring van Samsung, die in toenemende mate met een abonnement worden aangeboden? Erwin betwijfelt of dit goed gaat uitpakken. En vergeet ook de Google Play Store niet, die qua reclames op een gemiddelde drogisterij begint te lijken.