AI als zoekmachine: 7 redenen waarom het (g)een goed idee is

17 mei 2024, 13:03
3 min leestijd
AI als zoekmachine: 7 redenen waarom het (g)een goed idee is

Heeft de traditionele zoekmachine zijn beste tijd gehad? We zoeken steeds meer via generatieve kunstmatige intelligentie, maar zo’n AI-zoekmachine heeft voor- en nadelen. 

Lees verder na de advertentie.

AI-zoekmachine: waarom het wel en niet een goed idee is

Zoek je iets online, dan gebruik je waarschijnlijk nog Google of een andere traditionele zoekmachine. Dat gaat veranderen, want generatieve kunstmatige intelligentie neemt deze functie steeds vaker over. Perplexity is nu de bekendste AI-zoekmachine, maar ook Gemini gaat je helpen zoeken en OpenAI lijkt aan een ChatGPT-zoekmachine te werken.

Goed idee: Eindelijk klaar met die linkjes

Als je bij een traditionele zoekmachine iets zoekt, krijg je een reeks linkjes te zien naar websites waar de informatie mogelijk op te vinden is. Vaak staat hetgeen wat je zoekt niet op de eerste website, waardoor je andere linkjes moet proberen.

Zo ga je door totdat je gevonden hebt waar je naar op zoek bent. Als een AI-zoekmachine goed werkt, krijg je direct antwoord zonder dat je nog ergens op hoeft te klikken. Dat is niet alleen praktisch, maar scheelt ook een hoop tijd.

ChatGPT verboden

Slecht idee: Minder betrouwbaar

Een nadeel van dat je direct de informatie krijgt en niet op linkjes klikt, is dat de informatie minder betrouwbaar is. Je weet niet altijd waar het op is gebaseerd. In de lijst met linkjes van een traditionele zoekmachine zoek je doorgaans de meest betrouwbare websites uit.

Bij generatieve AI moet je het doen met de informatie die je wordt aangeboden. Een goede AI-zoekmachine laat je wel doorklikken naar de bron, maar een traditionele zoekmachine geeft je alternatieven waar je zelf een keuze in maakt.

Slecht idee: AI hallucineert

Als je bij een traditionele zoekmachine iets opzoekt wat niet te vinden is, dan krijg je gewoonweg geen resultaten. Een AI-zoekmachine verzint dan vaak maar wat. Weet de AI niet over welke persoon je het hebt, dan wordt de informatie verzonnen. Je weet dus nooit zeker of het antwoord waar is.

Goed idee: Google Zoeken is beroerd

Google Zoeken is in de afgelopen jaren steeds minder bruikbaar geworden. Dat komt deels door de hoeveelheid reclames, maar ook doordat de resultaten voornamelijk bestaan uit websites die geoptimaliseerd worden om zo hoog mogelijk op Google te staan.

Je hoort vaak dat mensen bijvoorbeeld “site:reddit.com” achter hun zoekopdracht zetten zodat ze tenminste echte antwoorden van mensen krijgen, in plaats van een door een marketingbureau opgezet toplijstje. Dat moet toch veel beter kunnen?

Slecht idee: limieten waar je naar kunt zoeken

Omdat generatieve kunstmatige intelligentie nog vaak vreemde resultaten geeft, kunnen de bedrijven erachter beperken waar je op mag zoeken. Zo kun je geblokkeerd worden om te zoeken op controversiële onderwerpen, terwijl je juist kennis zoekt over dat onderwerp om het beter te begrijpen. Verschillende bedrijven achter AI-tools blokkeren nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om iets rond verkiezingen te doen om zo desinformatie tegen te gaan.

Slecht idee: websites blokkeren het

Steeds meer websites en gerespecteerde media weerhouden generatieve kunstmatige intelligentie ervan om hun content te gebruiken. Zo zou een AI-zoekmachine ideaal kunnen zijn om YouTube-video’s zoekbaar te maken, maar Google blokkeert andere bedrijven om dat te doen. Dat kan betekenen dat je zoekresultaten van een AI-zoekmachine enorm beperkt wordt.

Goed idee: bewoording is minder belangrijk

Als je op Google zoekt, moet je de juiste woorden gebruiken om het goede resultaat te vinden. Generatieve AI verandert de bewoording van je zoekopdracht om het allerbeste resultaat te krijgen. Daardoor geef je een deel van het werk uit handen.

Meer AI

Wil je zelf aan de slag met het genereren van teksten en afbeeldingen, dan kun je onder andere terecht bij Microsoft Copilot. We geven je ook tips voor het schrijven van prompts voor tekst en een schrijven van prompts voor afbeeldingen

Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je via onze app en nieuwsbrief bij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook op WhatsAppGoogle NieuwsFacebookInstagram en X.

Bronnen afbeeldingen: Google, Pexels
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu