Alcatel zadelt gebruikers op met gallerij-app vol onnodige machtigingen

Thomas Haenen
30 januari 2018, 15:30
2 min leestijd
Alcatel zadelt gebruikers op met gallerij-app vol onnodige machtigingen

Veel Alcatel-gebruikers hebben een onaangename verrassing voorgeschoteld gekregen. De meegeleverde gallerij-app is plots vervangen door een nieuwe app, die wel erg twijfelachtig oogt.

Lees verder na de advertentie.

Alcatel reclame-apps nestelen zich op toestellen

Vrijwel elke Android-smartphone wordt standaard geleverd met een gallerij-app. Het is vaak een onschuldige applicatie, bedoeld om foto’s te bekijken, bewerken en delen. Toch heeft Alcatel onder zijn gebruikers voor ophef gezorgd, door een opmerkelijke update voor de meegeleverde gallerij-app.

Alcatel reclame-apps

Op Alcatel-smartphones wordt deze app via de Play Store bijgewerkt. Dat maakt het voor fabrikanten doorgaans makkelijker om updates vrij te geven. Een kleine nieuwe feature hoeft dan niet een onderdeel te zijn van een grote systeemupdate, maar kan snel en simpel worden uitgerold. In het geval van de Alcatel-app is echter de hele app herzien, zonder duidelijke waarschuwing aan de gebruiker.

Oorspronkelijk heette de app slechts ‘Gallery’, en kwam deze van ontwikkelaar ‘mie-alcatel.support’. Halverwege november werd de app opeens ‘Candy Gallery – Photo Edit, Video Editor, Pic Collage‘ genoemd, met het onbekende ‘Hi Art Studio’ als nieuwe ontwikkelaar.

Onnodige machtigingen

Dat een fabrikant als Alcatel de ontwikkeling van een systeem-app uit handen geeft, is al opmerkelijk genoeg. Nog opvallender zijn echter de nieuwe machtigingen die de app nodig heeft. De oorspronkelijke app had enkel toegang nodig tot je opslag en locatie; redelijk logisch voor een gallerij-app. Candy Gallery vraagt echter ook om toestemming om sms-berichten te versturen, persoonlijke info over andere accounts je apparaat en meer informatie over je wifi-verbinding. Geef je geen toestemming, dan functioneert de app niet meer.

Lees ook: Waarom je goed op de app-machtigingen van Android moet letten

Het is niet duidelijk welke Alcatel-smartphones allemaal van de nieuwe app zijn voorzien. Negatieve reviews in de Play Store maken echter duidelijk dat ook veel Nederlandse gebruikers de app ongevraagd hebben ontvangen. Wat de nieuwe app precies doet met de verzamelde gegevens, en wat de relatie is tussen ontwikkelaar Hi Art Studio en Alcatel, is onbekend. Alcatel Benelux was niet direct beschikbaar voor commentaar.

Smartphones van Alcatel zijn doorgaans voorzien van bloatware. Dat het bedrijf na de release een update uitbrengt die een systeem-app vervangt met louche-ogende diensten als deze, is echter nieuw.

Het laatste nieuws over Alcatel

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu