Bizar: Alcatels calculator-app laat je niet rekenen zonder positieve review

Thomas Haenen
26 april 2018, 15:22
2 min leestijd
Bizar: Alcatels calculator-app laat je niet rekenen zonder positieve review

De rekenmachine op je smartphone is zo’n simpele app, daar valt weinig fout aan te doen. Althans, dat zou je denken. Alcatel is het echter toch gelukt: de calculator op sommige smartphones geeft veel features pas vrij zodra je een (positieve) review achterlaat.

Lees verder na de advertentie.

Alcatel rekenmachine-app vereist positieve review

Steeds meer apps vragen regelmatig om reviews. Doorgaans houden ze het echter bij een handjevol notificaties, die makkelijk weg te tikken zijn. De Calculator-app van Alcatel bleek echter wel heel ver te gaan. Op het eerste gezicht is het een gewone rekenmachine, maar zodra gebruikers om de Wetenschappelijke-modus vragen, verschijnt een eis voor een positieve review in beeld. Alleen als gebruikers doorklikken naar de Play Store om een recensie te geven, kan de app weer gebruikt worden.

Alcatel rekenmachine-app Android

Deze opmerkelijke Calculator-app lijkt door TCL Mobile te zijn ontwikkeld, het Chinese moederbedrijf van Alcatel. De app wordt standaard meegeleverd met verschillende smartphones van het bedrijf, waaronder de Alcatel Idol 4. Dat is geen budgettoestel, maar het vlaggenschip van Alcatel met een relatief stevige adviesprijs van zo’n 300 euro.

De app is inmiddels alweer verdwenen uit de Play Store en verwijderd van bestaande Alcatel-smartphones. De ontwikkelaar heeft inmiddels een nieuwe versie online gezet, die niet meer om reviews vraagt voor toegang tot alle features. Alcatel zelf heeft nog niet gereageerd op de klachten van gebruikers.

Alcatel: van bloatware naar Android One

Alcatel heeft al jaren een reputatie als hofleverancier van Android-smartphones vol bloatware. Waar de meeste bedrijven zich tegenwoordig aardig inhouden, is het aantal reclame-apps dat Alcatel meelevert soms niet eens op twee handen te tellen. Vaak staan er verschillende apps en games van andere ontwikkelaars op elk toestel van het Chinese bedrijf, die in veel gevallen ook niet verwijderbaar zijn.

Onlangs beloofde het bedrijf nog beterschap. Zo zou de software van nieuwe Alcatel-smartphones dichter in de buurt van stock-Android blijven. Het bedrijf kondigde zelfs de Alcatel 1X aan, één van de eerste smartphones met Android Go. Dat is een versie van Android geoptimaliseerd voor goedkopere hardware, met enkel de apps van Google. Deze calculator-app laat echter zien dat Alcatel nog niet zijn oude streken is verleerd.

Het is niet de eerste keer dat Alcatel in het nieuws komt vanwege een problematische app. Begin dit jaar werden veel Alcatel-smartphones opeens voorzien van Candy Gallery, een Galerij-app die om talloze onnodige machtigingen vroeg. De app vereiste om onbekende redenen toegang tot al je sms-berichten en informatie over je wifi-verbinding.

Ook Android Planet heeft een app! Download deze gratis uit de Play Store, om altijd op de hoogte te zijn over de laatste ontwikkelingen rondom Android-smartphones. We stellen een positieve review óók op prijs, maar die is niet vereist om de app te gebruiken.

Bron: Reddit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Alcatel 1X
Alcatel 1X

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu