De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Weer-app op Alcatel-smartphones stuurt gebruikersdata door naar China

Thomas Haenen
3 januari 2019, 12:21
2 min leestijd
Weer-app op Alcatel-smartphones stuurt gebruikersdata door naar China

De ‘Weather Forecast’-app die op verschillende Alcatel-smartphones staat, blijkt een ongezonde hoeveelheid gebruikersdata te verzamelen. Zo wordt onder andere je e-mailadres doorgestuurd naar China.

Lees verder na de advertentie.

Alcatel weer-app verzamelt persoonlijke gegevens

Alcatel weer-app

Nadat gebruikers de app openen, houdt ‘ie op de achtergrond allerlei gebruikersdata bij. Hoewel het om een relatief simpele weer-app gaat, worden onder andere locatiedata, e-mailadressen en het identificatienummer van jouw smartphone verzameld. De verzamelde data wordt vervolgens doorgestuurd naar China, zo meldt The Wall Street Journal. De zakenkrant baseert zich op de bevindingen van een Brits beveiligingsbureau.

Weather Forecast – World Weather Accurate Radar, zoals de volledige naam van de app luidt, is ontwikkeld door TCL. Dat bedrijf maakt onder andere Alcatel-, BlackBerry- en Palm-smartphones. Uit reviews in de Play Store blijkt dat de app ook wordt meegeleverd op verschillende Nederlandse Alcatel-smartphones, en niet verwijderd kan worden door gebruikers. We hebben Alcatel Benelux om een reactie gevraagd, maar deze vooralsnog niet ontvangen.

De meeste weer-apps hoeven enkel je locatie te weten, om je te vertellen wat het weer is in jouw omgeving. Weather Forecast lijkt deze locatiedata echter te koppelen aan jouw telefoon en e-mailadres. Daardoor is het in theorie voor de ontwikkelaar mogelijk om individuele gebruikers te volgen. Waarom TCL en Alcatel de data precies verzamelen, is onbekend.

Alcatels twijalchtige apps

Het is niet de eerste keer dat een meegeleverde app van Alcatel in opspraak komt. Zo installeerde het bedrijf begin 2018 plots de Candy Gallery-app op smartphones van veel gebruikers. Die bleek vervolgens machtigingen te vereisen voor het versturen van sms-berichten, persoonlijke info over je accounts en informatie over je wifi-verbinding. Gebruikers die geen machtiging afgaven, hadden geen toegang tot een werkende Galerij-app op hun smartphone.

→ Lees ook: Waarom je goed op de app-machtigingen van Android moet letten

Niet veel later bleek ook de Calculator-app van Alcatel kuren te hebben. Op het eerste gezicht was het een gewone rekenmachine, maar zodra gebruikers om de Wetenschappelijke-modus vroegen, verscheen een eis voor een positieve review in beeld. Alleen als gebruikers doorklikken naar de Play Store om een recensie te geven, functioneert app weer normaal. Inmiddels zijn beide apps op de meeste Alcatel-smartphones weer vervangen door ‘gewone’ applicaties.

Lees meer nieuws over Alcatel

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's