Het Nederlandse 4G-netwerk is pas drie jaar oud, maar er wordt al gespeculeerd over 5G. De verwachting is dat op het MWC meer duidelijk wordt, maar dit weten we nu al over 5G.
Lees verder na de advertentie.
Dit is 5G
5G is de logische opvolger van 4G en werkt niet alleen sneller dan de huidige mobiele netwerken, maar in potentie ook vlotter dan wifi. De gewenste snelheid voor het nieuwe 5G-netwerk is vastgesteld op 20Gbit/s. Dit is 100 keer sneller dan bijvoorbeeld het snelste internetabonnement van Ziggo (200Mbit/s), waardoor je bijvoorbeeld hd-films binnen enkel seconden downloadt.
Next Generation Mobile Network is een van de grootste partijen die met de ontwikkeling van een 5G-netwerk bezig is. De organisatie wordt geleid door grote providers en apparatuurmakers, waaronder Huawei en Nokia. Ook alle Nederlandse providers hebben zich aangesloten bij de organisatie. Van de Belgische providers zitten Mobistar en Orange in NGMN.
Meer dan snel internet
Het nieuwe 5G-netwerk moet meer worden dan enkel sneller internet op je smartphone of tablet. Door de strenge eis van 20Gbit/s en een responstijd van minder dan 1ms aan te houden, biedt 5G de mogelijkheid om allerhande apparaten, zoals robots, realtime op afstand te besturen. Door de enorm snelle responstijd zien providers ook de mogelijkheid om robots in te zetten als dienstverlener, waarbij geen vertragingen in de besturing optreden.
Strijd om primeur
Het lijkt een strijd tussen Zuid-Korea en Japan wie het eerste werkende 5G-netwerk weet aan te leggen. Eerstgenoemde wil met de olympische winterspelen in 2018 de stad Seoul voorzien van een testversie van 5G. Japan wil met het WK voetbal in Rusland (ook 2018) haar eerste testversie openzetten voor toeschouwers, zodat zij ondanks de drukte gebruik kunnen maken van een sneller en stabieler netwerk. 5G voor consumenten moet rond 2020 volgen in zowel Zuid-Korea als Japan.
In ons land gaan de ontwikkelingen iets langzamer, al heeft het Groningse Loppersum de primeur om als eerste 5G uit te proberen. De focus bij dit project ligt voornamelijk op het testen van sensoren voor boeren. Denk aan sensoren die de vochtigheid in een kas in de gaten houden of de staat van gewassen monitoren. Grootste voordeel voor boeren is dat 5G veel energiezuiniger is dan de huidige apparatuur, waardoor sensoren minder vaak vervangen hoeven geworden.
Leuk, maar wat heb ik eraan?
5G heeft meer capaciteit, waardoor er veel meer mensen tegelijk van het netwerk gebruik kunnen maken zonder storingen of vertragingen. Denk bijvoorbeeld aan een groot festival waar iedereen gebruik wilt maken van mobiel internet om in contact te blijven of foto’s te uploaden; snel en vlekkeloos gaat dat nu vaak nog niet.
Omdat 5G zoveel sneller is dan het internet dat grote providers aanbieden, kan het nieuwe netwerk ook het einde van kabelinternet inluiden. Nu is het vaak al zo dat gebruikers via 4G hogere snelheden behalen dan via hun bekabelde of wifi-netwerk thuis.
Of en wanneer 4G of 5G je reguliere internetabonnement zullen vervangen, valt moeilijk te zeggen. In ons land betaal je voor 1GB mobiele data rond de 10 euro, en dat is snel op als je fanatiek films downloadt of muziek streamt. Een groot obstakel is het kostenplaatje; interessant is om te volgen in hoeverre het realistisch dat 5G de kabel doet verdwijnen.