De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Waarom de opsplitsing van Google een logische verandering is

Redactie
11 augustus 2015, 11:30
5 min leestijd
Waarom de opsplitsing van Google een logische verandering is

Google valt sinds maandagavond onder een nieuw moederbedrijf: Alphabet. Hierdoor worden allerlei verschillende bedrijfstakken van Google losgekoppeld. Android Planet legt uit waarom de verandering heel logisch is.

Lees verder na de advertentie.

Dit is  Alphabet

Google is sinds de oprichting in 1998 uitgegroeid tot een megabedrijf. Begonnen als zoekmachine, anno 2015 is Google het belangrijkste internetbedrijf ter wereld. Maar Google is al jaren eigenlijk te groot. Door alle nevenactiviteiten die niet meer zo veel met consumentenproducten te maken hebben, was het tijd voor verandering. Alphabet, met de bijzondere domeinnaam abc.xyz, is het nieuwe moederbedrijf van Google dat wordt geleid door  Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin. Zij houden zich al jaren minder bezig met de kernactiviteiten van Google, om zich te richten op langetermijnprojecten die net zo’n grote impact op de wereld kunnen hebben als hun zoekmachine ooit had.

Schermafbeelding 2015-08-11 om 09.33.27

Terwijl Brin en Page zich richten op de langetermijnprojecten, is Sundar Pichai aangesteld als nieuwe ceo van Google. Hij gaat zich bezighouden met alle consumentenproducten van Google – de Google waar we allemaal gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan Gmail, Google Maps, YouTube, Chrome en Android.  Pichai was hier al verantwoordelijk voor, maar krijgt nu ook een passende titel: ceo van Google. De huidige Google-producten zijn nauw met elkaar verbonden en moeten ervoor zorgen dat Alphabet een stabiele bron van inkomsten heeft, die het bedrijf vervolgens kan investeren in andere activiteiten.

sundarpichai

Voor de Android-gebruiker gaat er niets veranderen. Android blijft onderdeel van Google, samen met alle diensten die belangrijk zijn voor het mobiele besturingssysteem. Pichai heeft de afgelopen jaren laten zien dat hij in staat is om deze belangrijke consumentenproducten te leiden, en door de opsplitsing van verschillende bedrijfstakken van Google wordt zijn takenpakket ook duidelijker. Geen afleiding meer door andere divisies; deze takken vallen nu onder Google en die zijn belangrijk voor de consument.

Waarom Alphabet is opgericht

Google bestond uit te veel verschillende bedrijfstakken. Zo heeft Google een eigen onderzoekslaboratorium, Google X, waar het bedrijf werkt aan zogeheten moonshots; experimentele projecten die veelal mislukken en heel soms slagen. Denk bijvoorbeeld aan Project Loon, waarmee Google internet naar afgelegen plekken in de wereld wil brengen. Of de zelfrijdende auto, waarvan de experimenteren zo goed gaan dat het aannemelijk is dat we over enkele tientallen jaren allemaal een zelfrijdende auto hebben. Dit zijn twee succesvolle projecten uit de lange lijst gefaalde projecten, waar Google in het geheim aan werkt. Zo wordt het bedrijf niet afgeleid door de publieke opinie; geen idee is volgens Google te gek of onhaalbaar.

Project-Loon

Naast Google X werkt het bedrijf ook aan andere bijzondere projecten, zoals Calico. Dit dochterbedrijf van Google wil het menselijk leven verlengen en doet onderzoek naar vergrijzing en hoe je ouderdom tegen kunt gaan.  “Ouderdom is een ziekte die van invloed is op al onze families”, aldus Page. “En ik denk dat we op de lange termijn miljoenen levens kunnen verbeteren.” Of Calico niet bijzonder genoeg is, investeert Google bijvoorbeeld ook in het leveren van pakketjes via drones of het opwekken van groene energie via zwevende windturbines.

Al die moonshots hebben niet per se een enorm positief effect op Google. Velen vinden het al ingewikkeld dat Google zich bezighoudt met een zelfrijdende auto, terwijl de software flink leunt op Google Maps. Dat Google zich ook verdiept in het verlengen van het leven van de mens of slimme rookmelders door de overname van Nest, is voor anderen onbegrijpelijk. Door de privacyvraagstukken rondom Google zijn velen huiverig om een rookmelder van Nest aan te schaffen, terwijl anderen zich afvragen wat Google met alle data van het medisch onderzoek van Calico gaat doen.

googlecar

Door Google los te trekken van deze bedrijven en projecten, wordt het voor het publiek duidelijk dat Alphabet een verzameling van bedrijven is waar Brin en Page in geloven en dat Google het bedrijf is die ze kennen van alle populaire producten. Google zal voorlopig het belangrijkste en meest winstgevende bedrijf zijn, maar mogelijk wordt de zelfrijdende auto over enkele tientallen jaren een groot succes. Dan wordt Google niet meer verbonden aan de zelfrijdende auto, maar enkel aan de zoekmachine, Android en nieuwe projecten waar het internetbedrijf aan werkt.

Wat de toekomst brengt

Alphabet biedt Google de mogelijkheid om zich te richten om consumentenproducten, zonder zich druk te maken over alle nevenactiviteiten van andere bedrijfstakken. Maar wat nog veel belangrijker is: Alphabet geeft andere projecten de ruimte om zich te ontwikkelen. Dat geldt niet alleen voor alle moonshots van Google, maar ook voor de bedrijven die onder Google vallen. Terwijl er vroeger werd verwacht dat Nest iets zou bedragen aan Google, werkt Nest onder Alphabet als een volledig zelfstandig bedrijf dat grotendeels onafhankelijk opereert.

Schermafbeelding 2015-08-11 om 09.33.21

Daarnaast maakt Alphabet het mogelijk dat Brin en Page bedrijven kunnen overnemen die grotendeels onafhankelijk blijven opereren. Zo gaan er al veel langen geruchten dat Tesla, de maker van elektrische auto’s, of het sociale netwerk Twitter door Google zouden worden overgenomen. Voorheen moesten deze bedrijven iets bijdragen  aan het ecosysteem van Google, nu mogen ze  los van Google werken en hun eigen ceo behouden. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat Alphabet gemakkelijker bedrijven als Twitter en Tesla kan overnemen, die vervolgens hun eigen koers mogen varen.

Als Alphabet één ding aantoont, is dat Google naar de toekomst kijkt. Het bedrijf verdient miljarden dollars en zet jaar achter jaar nieuwe recordwinsten neer, maar Page en Brin weten ook dat er meer is dan je blijven richten op enkel je succes. Het is aannemelijk dat Alphabet de komende jaren uitgroeit tot een conglomeraat met een bonte verzameling bedrijven, variërend van zelfrijdende auto’s en het verlengen van het mensenleven tot commerciële ruimtevaart. Die bedrijven gaan de komende jaren nog geen geld opleveren, maar hebben de mogelijkheid om over enkele tientallen jaren de Google van een nieuwe sector te worden.

Lees meer over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu