Alphabet Q2 2016 kwartaalcijfers: 4 dingen die je moet weten

Thomas Haenen
29 juli 2016, 11:30
3 min leestijd
Alphabet Q2 2016 kwartaalcijfers: 4 dingen die je moet weten

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft een succesvol kwartaal achter de rug. Het bedrijf deed het beter dan analisten voorspelden en behaalde een omzet van meer dan 20 miljard dollar.

Lees verder na de advertentie.

Alphabet kwartaalcijfers Q2 2016

Sundar Pichai, CEO van Google, mag tevreden zijn. Dankzij de hoge winst die hij dit kwartaal met Google wist te behalen zijn analisten zeer tevreden met de cijfers van Alphabet. Het moederbedrijf van Google maakte vannacht zijn kwartaalcijfers bekend, waaruit blijkt dat het bedrijf weinig te vrezen heeft voor de toekomst. Deze vier dingen moet je weten om op de hoogte te zijn over Alphabets toekomstplannen.

1. Hogere omzet en winst

De Alphabet Q2 2016 kwartaalcijfers tonen een omzet van 21,5 miljard dollar, omgerekend iets meer dan 19,3 miljard euro. Dat was een forse stijging van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg ook, naar omgerekend 5,3 miljard euro.

Google Camera 4.1

Investeerders zijn zeer tevreden met deze cijfers, omdat het een stuk beter is dan voorspeld werd. De gemiddelde verwachting van analisten was dat Alphabet een omzet van 18,7 miljard euro zou behalen. Bovendien is het een forse verbetering ten opzichte van het vorige kwartaal, toen Alphabet nog een winst boekte van 3,24 miljard euro. Het aandeel Alphabet staat op de beurs dan ook inmiddels fors in de plus.

2. Succes op de mobiele markt

Een andere reden waarom analisten zo tevreden zijn: Alphabet weet steeds meer geld te verdienen op de mobiele markt. Google haalt nog altijd vrijwel al zijn winst uit advertenties, maar lange tijd verdiende het bedrijf relatief weinig aan advertenties op smartphones. Dat terwijl een steeds grotere groep gebruikers enkel nog met tablets of smartphones het internet op gingen.

Inmiddels zegt Alphabet echter evenveel te verdienen aan mobiele advertenties als aan desktopadvertenties. Ook videoreclames, op bijvoorbeeld YouTube, beginnen aardig wat op te leveren voor het bedrijf. Daarmee signaleert Google dat het ook de mobiele advertentiemarkt kan domineren en dat deze tak van het bedrijf voorlopig futureproof is.

3. Play Store en Chromecast doen het goed

Ook andere afdelingen van Google doen het goed. Sundar Pichai maakte bekend dat Google inmiddels dertig miljoen Chromecast verkocht heeft. Een paar maanden geleden waren dat er nog maar 25 miljoen, dus het streamingapparaatje is in korte tijd flink in populariteit gegroeid. Pichai zegt dat het bedrijf de komende maanden meer succes met eigen hardware hoopt te behalen, zoals met stemassistent Google Home die vanaf dit najaar beschikbaar is.

chromecast audio-update

De Chromecast wordt door Alphabet geschaard onder ‘other revenues’, een divisie waar ook de Google Play Store onder valt. Deze divisie behaalde een omzet van 2 miljard euro over het afgelopen kwartaal, een forse groei van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Nog altijd slechts een fractie van wat Alphabet verdient aan advertenties, maar het bedrijf begint hier voorzichtig succes te hebben.

4. …maar andere nieuwe projecten nog niet

De ‘Other Bets’-afdeling van Alphabet noteerde minder rooskleurige cijfers: een verlies van 774 miljoen euro op een omzet van 166 miljoen euro. Dat is bovendien een groter verlies dan deze divisie maakte in dezelfde periode vorig jaar.

Alphabet zal daar waarschijnlijk niet al te rauwig om zijn, want deze divisie is gevuld met verlieslijdende projecten. Het zijn projecten die het bedrijf in de toekomst veel geld kunnen opleveren, maar die vooralsnog vooral veel kosten. De zelfrijdende auto is bijvoorbeeld een onderdeel van deze divisie. Ook Project Loon, ballonnen die afgelegen plekken moeten voorzien van mobiel internet, valt onder ‘Other Bets’.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu