Waarom moederbedrijf Google waardevoller is dan Apple

Gijs Ettes
2 februari 2016, 9:04
2 min leestijd
Waarom moederbedrijf Google waardevoller is dan Apple

Niet Apple, maar Googles moederbedrijf Alphabet is momenteel het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Na de presentatie van de laatste kwartaalcijfers schoten de aandelen van Alphabet omhoog.

Lees verder na de advertentie.

Alphabet waardevoller dan Apple

Alphabet is momenteel circa 550 miljard dollar waard, terwijl Apple rond de 538 miljard waard is. Het is voor het eerst sinds 2010 dat Google – of in dit geval het moederbedrijf – meer waard is dan Apple. Dat gezegd hebbende, gaat het hier natuurlijk om beurshandel. Het kan goed dat de bedrijven het volgende kwartaal  weer stuivertje wisselen, maar dat Alphabet het goed doet, blijkt  wel uit de laatste cijfers. De totale omzet in het laatste kwartaal steeg met 18 procent tot 21,3 miljard dollar, terwijl er in die periode 4,9 miljard dollar winst werd behaald. De omzet die Google uit advertenties haalde, nam ook met 17 procent toe. Het moederbedrijf bespaarde flink op de kosten, wat eveneens tot rooskleurigere cijfers heeft geleid.

Sinds augustus 2015 valt Google onder het nieuwe moederbedrijf Alphabet en zijn diverse bedrijfstakken van de zoekgigant losgekoppeld. Eén daarvan is onderzoekslab X, dat werkt aan experimentele projecten als de zelfrijdende auto en Project Loon, dat tot doel heeft om met behulp van ballonnen, die hoog in de atmosfeer zweven, afgelegen plekken te voorzien van internet. Voor Android-gebruikers is er echter weinig veranderd; Android valt nog steeds onder Google het hetzelfde geldt voor alle diensten die belangrijk zijn voor het mobiele besturingssysteem. Denk aan Gmail, Maps, YouTube en Chrome.

Het voordeel van het nieuwe moederbedrijf is dat Google  zich meer kan richten op consumentenproducten en zich niet druk hoeft te maken over alle nevenactiviteiten van andere bedrijfstakken. Andere projecten, zoals X of Nest, hebben dankzij de nieuwe structuur meer ruimte om zich (zelfstandig) te ontwikkelen. Alphabet kan ook andere bedrijven overnemen en ze vervolgens grotendeels onafhankelijk laten opereren.

Lees verder: waarom de opsplitsing van Google een logische verandering is

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu