DeepMind verslaat stiekem online Go-spelers

Erwin Vogelaar
4 januari 2017, 20:37
2 min leestijd
DeepMind verslaat stiekem online Go-spelers

AlphaGo, de AI van Google die Go-spelers verslaat, wordt nog steeds doorontwikkeld. Stiekem speelt de AI nu tegen nietsvermoedende online Go-spelers.

Lees verder na de advertentie.

AlphaGo

AlphaGo was vorig jaar een van de opvallendste manieren waarop Google zijn kunstmatige intelligentie traint. Het bordspel Go biedt namelijk een unieke kans om kunstmatige intelligentie creatief nadenken te leren, omdat het aantal variaties in het spel te groot is om te onthouden. Google’s DeepMind is niet met AlphaGo gestopt na het verslaan van verschillende wereldkampioenen. De AI wordt nog altijd verbeterd en speelt nu stiekem online tegen spelers die niet doorhebben dat ze tegen een computer spelen.

Lees ook: Zo verbetert Google Android door het verslaan van Go-spelers

DeepMind realistische stemmen

De AI verhulde zich onder de spelersnamen Magister(P) en Master(P) en accepteerde alleen uitnodigingen van professionele Go-spelers in Azië. De AI wist de ene na de andere topspeler uit China, Japan en Zuid-Korea te verslaan. Uiteindelijk moest ook de nummer 1 van de wereld, Ke Jie, toezien hoe hij verslagen werd door de mysterieuze speler. Toen de identiteit uiteindelijk onthuld werd, had de AI al vijftig potjes gewonnen. Een enkel potje eindigde in een gelijkstand. Dat kwam echter omdat de verbinding werd verbroken.

Deze online potjes worden gespeeld om te zien of het nieuwe prototype van AlphaGo goed werkt. Later dit jaar zullen er ook weer nieuwe officiële potjes Go gespeeld worden. Dit zal gebeuren in samenwerking met experts en Go-organisaties. Samen met hen wil DeepMind achter de geheimen van het spel komen.

Go-grootmeester Gu Li was geschokt door de onthulling van de identiteit van de speler en loofde een bedrag van ongeveer 14,000 euro uit voor de menselijke speler die de AI zou kunnen verslaan. Later, toen hij zelf tegen de computer gespeeld had, stelde hij: “Mensen en AI zullen binnenkort samen de diepere mysteries van Go ontdekken.’

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: DeepMind
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu