De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Deze smartphones zijn goede alternatieven voor Huawei

Dennis de Vries
30 mei 2019, 19:11
5 min leestijd
Deze smartphones zijn goede alternatieven voor Huawei

Met het nieuws dat Google alle banden gaat schrappen met Huawei, staat het updatebeleid voor toekomstige smartphones van de fabrikant mogelijk op de tocht. Twijfel jij of je nu een Huawei-smartphone moet kopen? Dit zijn goede alternatieven.

Geen Huawei, maar wat dan?

Door een blokkade van de Amerikaanse regering mogen Google en andere Amerikaanse bedrijven binnenkort mogelijk geen zaken meer doen met Huawei. Hoewel beveiligingsupdates, reparatie en andere ondersteuning vast staat voor huidige gebruikers, zijn andere raken wat onduidelijk. Zo is het onzeker wanneer en in welke vorm Huawei-smartphones straks een Android Q-update krijgen.

Wellicht dat je een Huawei op het oog had, maar nu toch maar kijkt naar iets soortgelijks van een andere fabrikant. Gelukkig zijn er voldoende andere merken op de markt. Of je nu vooral kijkt naar de prestaties van de camera, de accuduur, of de prijs-kwaliteitsverhouding; dit zijn de beste alternatieven voor Huawei-smartphones.

→ Lees ook: waarom Google zijn Huawei-ondersteuning mogelijk stopt

Geen Huawei P30 Pro maar Google Pixel 3 (XL)

De Huawei P30 Pro is op veel vlakken een hele goede smartphone. Toch is er één aspect dat er echt uitspringt. Voor de camera heeft Huawei alles uit de kast getrokken. Het toestel heeft vier verschillende camera’s op de achterkant zitten, variërend van een hoofdcamera met 40 megapixel-sensor tot 8 megapixel-camera met periscopische zoomlens. Het resultaat mag er zijn. Zeker in situaties met weinig licht maakt de P30 Pro uitzonderlijk goede foto’s.

De smartphonecamera die deze kwaliteit kan benaderen, is die van de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL. Op papier lijkt het misschien een oneerlijke vergelijking. Waar de Huawei P30 Pro een hele reeks aan lenzen en sensoren heeft voor het maken van foto’s, maakt de Pixel 3 gebruik van één enkele 12 megapixel-camera. Het is vooral de software die zorgt voor mooie foto’s. Zeker met de Night Sight-functie van de ingebouwde camera-app lijkt het alsof de Pixel 3 in het donker kijkt. Zelfs met heel weinig licht, weet hij nog mooie foto’s te maken.

Voor wie zich alleen wil richten op de camera en verder niet veel waarde hecht aan de andere specificaties, is de nieuwe Google Pixel 3a een optie. Dit midrange-toestel heeft dezelfde camera als de Pixel 3, maar moet het verder wel doen met mindere specificaties. Dat merk je in de prijs. Voor de prijs van één Huawei P30 Pro kun je de Pixel 3A tweemaal kopen. Je hebt dan alleen geen zoomlens.

Google Pixel 3

Google Pixel 3 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 349,95

Bekijken

Geen Huawei Mate 20 Pro maar Samsung Galaxy S10 Plus

Met de Huawei Mate 20 Pro is er eindelijk weer een smartphone met een accu die groot genoeg is om ‘m zonder zorgen een hele dag te gebruiken. De accu heeft een capaciteit van 4200 mAh en dat is meer dan voldoende om het einde van de dag te halen. De snellader die bij het toestel wordt geleverd, zorgt er voor dat je helemaal nooit meer met een lege accu zit. In 30 minuten is hij weer voor 70 procent vol. 10 minuten in de lader is al goed voor uren gebruik.

Een vergelijkbare smartphone met eenzelfde accucapaciteit is de Samsung Galaxy S10 Plus. Deze plus-variant van de Galaxy S10 heeft niet alleen een fantastisch en groot 6,4 inch-scherm, maar ook een accu die zich kan meten met de Mate 20 Pro. De Samsung Galaxy S10 Plus is voorzien van een accu met een capaciteit van 4100 mAh, wat ook voldoende is voor een dag intensief gebruik. Op dat vlak is het een prima alternatief voor de Huawei Mate 20 Pro.

De Mate 20 Pro en de Galaxy S10 Plus vertonen meer overeenkomsten. Zo hebben ze allebei een driedubbele camera achterop die goede foto’s maken. De vingerafdrukscanner zit bij allebei de toestellen onder het scherm verwerkt en beide toestellen kunnen wat van hun stroom afgeven door te dienen als draadloze oplader.

Samsung Galaxy S10 Plus

Samsung Galaxy S10 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 31,- p/m

Bekijken

Los nieuw

€ 569,-

Bekijken

Geen Huawei P Smart maar Motorola Moto G7

motorola moto g7

Wie niet tegen de duizend euro wil uitgeven aan een goede smartphone, kan ook bij Huawei terecht. De Huawei P Smart (2018) is een goed uitgeruste smartphone met een vriendelijk prijskaartje. Dit budgettoestel heeft eigenlijk alles wat een moderne smartphone moet hebben. Zo is het voorzien van een 6,2 inch groot full hd-scherm met dunne randen. Een vlotte processor en voldoende werkgeheugen om de meeste apps snel en soepel te draaien. Daarnaast heeft de smartphone een dubbele camera en slimme software om mooie foto’s te maken.

Daarmee is Huawei echter niet de enige. De Motorola Moto G7 is een goed alternatief voor de P Smart. Ook dit toestel biedt een groot scherm en vlotte hardware voor een zacht prijsje. Anders dan Huawei past Motorola de software nauwelijks aan. De interface van de Moto G7 is dus vrijwel identiek aan die van stock-Android.

Andere uitstekende optie is de Samsung Galaxy A50. Die kost misschien een paar tientjes meer, maar biedt daarvoor ook een goede driedubbele camera en een luxe uitstraling. Net als de dure toestellen heeft de Galaxy A50 bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner onder het scherm.

Motorola Moto G7

Motorola Moto G7 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto G7 prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen

Geen Huawei P30 Lite maar Xiaomi Mi 9 SE

Xiaomi Mi 9 SE

Fabrikanten brengen tegenwoordig van hun toptoestellen vaak ook wat uitgeklede versies uit. Met deze ‘lite’-varianten maken ze hun beste design en meest innovatieve functies beschikbaar voor een groter publiek. Huawei doet dat met de P30 Lite. Het toestel heeft een 6,1 inch-scherm dat van rand tot rand loopt. De driedubbele camera achterop heeft een 24 megapixel-sensor, 8 megapixel-camera met groothoeklens en 2 megapixel-dieptesensor. Door de toevoeging van slimme software kun je daarmee bijvoorbeeld mooie portretfoto’s maken, waarvan de achtergrond onscherp is.

Een goed alternatief voor de Huawei P30 Lite is de Xiaomi Mi 9 SE. Deze ‘special edition’ is de voordeligere versie van de Xiaomi Mi 9. De Mi 9 SE doet hier en daar wat concessies op specificaties, maar biedt veel mooie functies die de duurdere variant ook heeft. Zo heeft het toestel een vingerafdrukscanner in het scherm en beschikt het – net als de Huawei P30 Lite – over een driedubbele camera. In dit geval gaat het om een hoofdcamera met 48 megapixel-sensor, 13 megapixel-camera met groothoeklens en 8 megapixel-camera met telefotolens.

Xiaomi Mi 9 SE

Xiaomi Mi 9 SE prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Xiaomi Mi 9 SE prijzen. Bekijk alle Xiaomi smartphones.

Alle Xiaomi smartphones met prijzen

Lees meer nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3
Google Pixel 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu