De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo laat Google je straks een andere browser en zoekmachine kiezen

Rens Blom
4 april 2019, 13:11
2 min leestijd
Zo laat Google je straks een andere browser en zoekmachine kiezen

Google is door de Europese Commissie gedwongen om Android-gebruikers meer keuzevrijheid te geven. Dit betekent dat je straks eenvoudiger een nieuwe zoekmachine en andere browser op Android-toestellen installeert. Gelekte informatie maakt duidelijk hoe Google die opties gaat aanbieden.

Lees verder na de advertentie.

Andere browser kiezen wordt eenvoudiger

In juli vorig jaar kreeg Google een miljardenboete van de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik. Google verplichtte smartphonefabrikanten namelijk om zijn eigen apps mee te leveren op Android-toestellen. Smartphonefabrikanten die dat niet wilden, werden door Google benadeeld. Ze mochten bijvoorbeeld niet de Play Store op hun smartphones installeren.

De Europese Commissie oordeelde dat dit niet mag: fabrikanten zijn vrij om bepaalde apps niet vooraf te installeren en mogen ook eigen apps meeleveren. Google heeft zijn (strenge) contracten daarom aangepast en moet Europese Android-gebruikers vanaf de zomer meer keuzevrijheid bieden.

Voor jou als gebruiker betekent dit dat je straks kan kiezen welke browser en zoekmachine-app je standaard wil gebruiken op je Android-toestel. Nu zijn dat verplicht Google Chrome en Google Zoeken, maar Android moet over een paar maanden ook alternatieve apps aanraden.

Google gaat dat doen via de Play Store, zo ontdekte 9to5Google in de broncode van de nieuwste versie. Diverse teksten – die je nog niet in de app ziet – maken duidelijk dat de Play Store bestaande en nieuwe gebruikers gaat informeren over de verschillende browsers en zoekmachines.

Deze alternatieve zoekmachines en browsers zijn er

Opvallend is dat de Play Store-code spreekt over ‘aanvullende’ browsers en zoekmachines. Dit wekt de indruk dat de Google-apps standaard geïnstalleerd blijven en je extra apps kan downloaden. Als je meerdere browsers en/of zoekmachines hebt geïnstalleerd, stel je de standaard-app in.

Qua zoekmachines kan je kiezen uit DuckDuck Go, Qwant en Bing, al zijn er nog meer (minder bekende) diensten. Lees hier meer over de beste privacyvriendelijke zoekmachines. Aan browsers is er ook geen gebrek. In de Play Store vind je onder andere Microsoft Edge, Firefox, Opera en Puffin.

Wiko-smartphone zonder Google-zoekmachine

Niet alleen krijg jij als gebruiker straks meer keuze, fabrikanten mogen ook andere zoekmachines en browsers installeren. Het Franse Wiko loopt voorop en heeft al een speciale versie van zijn View 2 Pro gepresenteerd. Deze smartphone draait op Android 9.0 (Pie) met een handvol Google-apps en de Qwant-zoekmachine. Het toestel komt later deze maand beperkt beschikbaar.

Volg het laatste nieuws over Google

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu