Android 1.6 SDK (Donut) nu beschikbaar voor ontwikkelaars

Redactie
16 september 2009, 11:48
4 min leestijd
Android 1.6 SDK (Donut) nu beschikbaar voor ontwikkelaars
android 1.6

Google heeft laten weten dat de SDK voor Android 1.6 nu beschikbaar is om te downloaden. Android 1.6 is onderdeel van de Donut-tak van Android en bevat meerdere nieuwe functies, zoals ondersteuning voor CDMA en nieuwe schermresoluties. Dat houdt in dat de toekomstige Android-toestellen op meer apparaten worden gebruik en dat ze ook schermresoluties zoals QVGA (320×240) en WVGA (852×480) aankunnen. De eerste toestellen met de nieuwe Android-versie 1.6 worden vanaf oktober op de markt verwacht. Android 1.6 biedt ontwikkelaars ook nieuwe developertools. Hieronder lopen we de verbeteringen stapsgewijs langs.

Lees verder na de advertentie.

Betere camera met videofunctie

camera

Nieuw is de geïntegreerde Camera Camcorder voor het maken van videofilmpjes, waarbij je als gebruiker snel tussen foto- en filmopnames kunt wisselen. De camera wordt sneller: zo start de applicatie 39% sneller op en is de tijd tussen het maken van foto’s met 29% verkort. Ook wordt het voortaan mogelijk om in de fotogalerie meerdere foto’s gelijktijdig te wissen.

Verbeterde zoekmogelijkheden

quick search box

Android 1.6 is voorzien van een nieuw zoekframework, waarbij het mogelijk wordt om gelijktijdig in meerdere bronnen te zoeken. Denk daarbij aan het gelijktijdig zoeken in je bookmarks en je browserhistorie en je contactpersonen. Verder is de zoekfunctie zelflerend: het registreert welke resultaten de gebruiker relevant vindt en toont deze voortaan bovenaan. Tijdens het intikken krijg je al relevante resultaten in beeld. Ontwikkelaars kunnen het zoekframework ook in hun eigen applicaties gebruiken, als ze daarin een zoekfunctie willen integreren.

Spraaksynthese

Google heeft in Android 1.6 een meertalige spraaksynthese toegevoegd met de naam Pico. Daarmee wordt het mogelijk om Android-applicaties te leren spreken. Helaas hebben wij er nog niets aan, want alleen Amerikaans en Brits Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans worden ondersteund. Deze spraakfunctie is handig voor mensen die in de auto zitten en niet steeds op het scherm kunnen kijken, of mensen die moeite hebben met lezen of slechtziend zijn.

Gebarentaal

Ontwikkelaars krijgen de beschikking over een nieuw gesture framework: daarmee kun je vingergebaren gebruiken om acties uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld zelf ook een gebaar bedenken en laten herkennen. Die kun je vervolgens weer aan bepaalde acties koppelen. Het tekenen van een S-vorm op het scherm zou bijvoorbeeld ervoor kunnen zorgen dat het geopende document wordt bewaard. Deze gebarenfunctie is onderdeel van het nieuwe accessibility-framework. Deze bevat nog meer handige functies voor mensen die niet op het scherm kunnen of willen kijken, bijvoorbeeld het afspelen van een toon of een trilling wanneer je een nieuw venster opent of een andere actie uitvoert.

Nieuwe Android Market

android market

We hebben het er al eens eerder over gehad: de Android Market krijgt een nieuwe gebruikersinterface die op meer manieren gesorteerd kan worden. Bij alle applicaties staan voortaan screenshots (voorzover de ontwikkelaar ze heeft toegevoegd) en het wordt makkelijker om interessante applicaties te vinden.

CDMA

Niet interessant voor Europeanen, maar wel voor Amerikanen: het wordt voor het eerst mogelijk om Android-toestellen voor het CDMA-netwerk te maken. CDMA is de grote concurrent van GSM en wordt in de VS gebruikt door de mobiele operators Sprint en Verizon. Zij kunnen nu voor het eerst ook Android-toestellen voor hun klanten op de markt brengen. Voor ons wordt het daardoor wel iets ingewikkelder: nieuw aangekondigde toestellen van bijvoorbeeld de typisch Amerikaanse toestelmaker Motorola zullen soms niet meer interessant voor ons zijn, omdat ze alleen op het CDMA-netwerk gebruikt kunnen worden.

VPN

Zakelijke gebruikers zullen blij zijn met Google’s keuze om ook VPN te ondersteuning. Voor de kenners worden de volgende VPN’s ondersteund:

  • L2TP/IPSEC pre-shared key based VPN
  • L2TP/IPsec certificate based VPN
  • L2TP only VPN
  • PPTP only VPN

Batterijbelasting

battery

Voor gewone gebruikers nog een laatste uitsmijter: Android toont voortaan hoe zeer bepaalde applicaties de batterij belasten. Vaak draaien er op de achtergrond nog wat processen en applicaties die ongemerkt stroom gebruiken. In Android 1.6 kun je straks zien welke dat zijn, zodat je ze gericht kunt uitschakelen als je langer met je batterij wilt doen.

Android 1.6 gebruikt als kernel niet langer Linux 2.6.27 maar 2.6.29.

De eerste toestellen met Android 1.6 komen in oktober 2009 in de winkel te liggen. Of oudere toestellen ook een update naar 1.6 krijgen is nog niet officieel aangekondigd. Bij de update naar 1.5 werd dat wel gedaan.

Voor het downloaden van de Android 1.6 SDK kun je terecht op developer.android.com.

Meer info: Google blogposting, version notes en highlights

Tipgevers: Macfreaker, John en Niels, bedankt!

Categorie: Android OS
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's