Android 1 jaar later: aanjager van innovaties of niet?

Redactie
25 september 2009, 17:05
3 min leestijd
Android 1 jaar later: aanjager van innovaties of niet?
android droid

Android is nu bijna een jaar beschikbaar in de Verenigde Staten. iPhone Central heeft daarom een artikel gepubliceerd, waarin ze kijken hoe de zaken er op dit moment voor staan. Nu is iPhone Central (onderdeel van Macworld.com) niet de meest objectieve partij om iets over Android te zeggen, omdat hun redacteuren waarschijnlijk liever over de iPhone schrijven. Maar toch is het interessant om te zien hoe zij er tegenaan kijken. De G1 kwam ongeveer een jaar geleden op de markt, er werden in het eerste halfjaar meer dan 1 miljoen stuks verkocht en sindsdien zijn nog eens 1 miljoen stuks over de toonbank gegaan. Er zijn nu 10.000 applicaties in de Android Market. Maar heeft Android wel aan de verwachtingen voldaan?

Vergeleken met de iPhone niet: daarvan werden in het eerste jaar 6 miljoen toestellen verkocht en de teller staat nu op zo’n 26 miljoen. Er zijn meer dan 50.000 applicaties in de App Store. Is Android daarmee mislukt? Dat is wat te kort door de bocht: voor een open platform is het namelijk niet slecht wat Android gepresteerd heeft, zegt analist Carl Howe van de Yankee Group. Android kwam maar langzaam op gang en dat heeft wellicht ook te maken met de G1, die door veel mensen als een betaproduct werd beschouwd. Belangrijke smartphone-functies ontbraken nog (zoals Exchange-ondersteuning en de mogelijkheid om betaalde applicaties aan te schaffen). Voor Google was Android echter ook een manier om de introductie van nieuwe mobiele diensten te stimuleren. Michael Gartenberg, analist bij Interpret, geeft in het artikel van iPhone Central aan dat Google heeft laten zien dat Android als concept is geslaagd. Nu moet het nog slagen op de lange termijn. “The question is, how much is Google really behind this project in the long term?“

Lees verder na de advertentie.

De afgelopen tijd hebben we maar weinig van Google gehoord. Een roadmap van functies die Android in de toekomst zal bevatten, zou zeer welkom zijn. Google zelf is zeer tevreden met de ontwikkelingen. “Android has surpassed my expectations,“ zegt Erick Tseng, lead product manager voor Android. Hij kijkt uit naar volgend jaar, als er nieuwe mobiele telefoons en “truly mind-blowing applications” beschikbaar komen.

Maar is Android wel de aanjager van vernieuwingen geweest? iPhone Central denkt dat Android vooral in de voetstappen van de iPhone is getreden. Toch heeft Android wel één innovatie gezet: het is één van de weinige platformen die werkelijk open zijn, zodat je als ontwikkelaar of toestelmaker helemaal de telefoonervaring opnieuw kunt uitvinden. Ontwikkelaars voelen zich juist daarom aangetrokken tot Android, maar er zijn ook teleurgestelde verhalen te horen en er is het risico dat de openheid uiteindelijk een zwakte blijkt te zijn. Fragmentatie dreigt volgens analist Gartenberg. Google moet meer doen dan het leveren van een open platform, maar laten zien wat ze doen om innovatie aan te zwengelen. De werkelijke test voor Android komt de komende maanden. Er komen veel meer telefoons aan, die via meer operators aangeboden worden, zodat er in 2010 miljoenen Android-toestellen op de markt zijn. Dat is genoeg om meer ontwikkelaars en betere applicaties te trekken.

Categorie: Android OS
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's