Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 10.0 (Q)-update
Wouter Nijsen

Google brengt later dit jaar Android 10 (Q) uit, maar veel fabrikanten moeten die update dan nog naar andere smartphones brengen. In dit overzicht lees je welke telefoons waarschijnlijk worden geüpdatet, en dus straks beschikken over alle nieuwe features.

Het grote Android 10.0 (Q) update-overzicht

Er zijn honderden Android-smartphones in Nederland te koop, waardoor het soms moeilijk is om door de bomen het bos te zien. In deze lijst vind je op een rijtje welke toestellen waarschijnlijk Android Q ontvangen. Dit is gebaseerd op informatie die fabrikanten al hebben gegeven, gecombineerd met onze eigen verwachtingen. We werken dit overzicht uiteraard regelmatig bij, dus zodra een fabrikant meer bekend heeft gemaakt over zijn updateplannen, lees je dat hier.

Tussen haakjes hebben we aangegeven of en wanneer een smartphone een update krijgt. Bovenal geldt: alles is onder voorbehoud. De plannen van fabrikanten willen nog wel eens wijzigen, waardoor een update later of zelfs helemaal niet verschijnt. Het duurt bovendien vaak meerdere weken of maanden voor een update wereldwijd beschikbaar is. Zie je dat jouw smartphone in het Verenigd Koninkrijk is bijgewerkt, dan betekent dat niet direct dat de update ook in Nederland beschikbaar is.

Wanneer kan ik Android Q downloaden?

Op dit moment bevindt Android Q zich nog in de bètafase, wat betekent dat slechts een aantal telefoons een vroege versie van de nieuwe Android-versie kunnen draaien. Het goede nieuws is dat de bèta niet alleen voor Googles eigen Pixel-smartphones beschikbaar is, maar ook toestellen van verschillende andere fabrikanten meedoen met het testprogramma.

Voorbeelden van deelnemende smartphones zijn de Huawei Mate 20 Pro, OnePlus 6 en 6T en Sony Xperia XZ3. Check onze tip over het installeren van de Android Q-bèta voor meer informatie.

Dit Android 10.0 (Q) update-overzicht is voor het laatst bijgewerkt op 20 mei 2019.

Google

Met een smartphone van Google kun je er op rekenen dat je Android-updates als eerste ontvangt. Alle Pixel-telefoons die beschikbaar zijn, krijgen gegarandeerd een Android Q-update.

Samsung

Samsung heeft zijn updateplannen voor Android Q nog niet bekendgemaakt, maar op basis van voorgaande jaren kunnen we een goede inschatting maken. High-end smartphones van de fabrikant krijgen de update sowieso, en ook diverse midrangers en budgettelefoons kunnen op Android Q rekenen.

Huawei

De vlaggenschepen van Huawei krijgen sowieso een update naar Android Q, maar over goedkopere modellen is nog niets bekend. Let op: doordat Google en Huawei geen zaken mee mogen doen en de Android-toegang van het Chinese bedrijf wordt ingetrokken, is het nog maar de vraag of telefoons van Huawei een Android Q-update krijgen.

Nokia

Het Finse HMD Global, dat verantwoordelijk is voor de Nokia-smartphones, is op Google na het snelst met het uitbrengen van updates. Een overgroot deel van Nokia’s line-up wordt bijgewerkt, al vallen de toestellen uit 2017 waarschijnlijk uit de boot, omdat ze al twee grote Android-upgrades hebben gekregen.

OnePlus

Het is aannemelijk dat de meest recente smartphones van OnePlus een update krijgen. Ook is de fabrikant redelijk snel met het updaten van zijn smartphones. Oudere toestellen vallen logischerwijs buiten de boot.

Motorola

Motorola is soms wat traag met zijn updates. Het duurt al gauw zes maanden of meer voor grotere updates verschijnen. Wel is Motorola redelijk duidelijk over welke toestellen een versie-update kunnen verwachten. Het ligt voor de hand dat de volledige Moto G7-serie en de Android One-smartphones van het bedrijf straks op Android Q draaien.

Sony

Als het op updates aankomt is Sony een uitstekende partij. Updates verschijnen vaak enkele weken nadat Google ze uitbrengt, waarmee Sony sneller is dan zowat alle fabrikanten. Bovendien is het bedrijf vrij consistent en krijgen populaire toestellen meerdere grote updates. De fabrikant moet zijn plannen nog onthullen.

HTC

In het verleden was HTC zeer vlot in het updaten van zijn smartphones, maar tegenwoordig valt dit vies tegen. De fabrikant is relatief vraag en erg onvolledig met zijn Android-updates, waardoor de vooruitzichten voor Android 10.0 niet veelbelovend zijn.

LG

Het updatebeleid van LG is erg matig. De fabrikant is langzaam en behoorlijk onvolledig met zijn updates. De meest recente vlaggenschepen worden waarschijnlijk bijgewerkt, maar de kans is groot dat die update pas ergens in de loop van 2020 verschijnt.

Xiaomi

Xiaomi vindt het gelukkig erg belangrijk om zijn smartphones up-to-date te houden en geeft de belangrijkste toestellen dan ook een update, zo is de verwachting. Zodra er meer over de plannen van het Chinese bedrijf bekend is, werken we het lijstje hieronder bij.

Wat is er nieuw in de Android 10.0-update?

Met Android 10.0 pakt Google vooral de privacy en beveiliging aan. Het wordt makkelijker om te zien waar je apps allemaal toegang tot hebben, met meer opties om de bescherming van je privacy aan te passen. Ook introduceert Google een systeembrede nachtmodus: met één druk op de knop kun je heel veel apps een donkere achtergrond geven. Er zijn daarnaast nog tal van andere verbeteringen, van een nieuwe gesture-bediening tot ondersteuning voor opvouwbare schermen. Een klein overzicht:

  • Verschillende opties voor meer privacy
  • Systeembrede donkere modus
  • Ondersteuning voor opvouwbare smartphones
  • Nieuw Privacy-onderdeel in de Instellingen-app
  • Beter en sneller deelmenu
  • Makkelijker multitasken met Bubbels
  • Geconcentreerd blijven met Focusmodus
  • Instellingenpaneel binnen apps

→ Lees ook onze versiepagina over Android Q en ontdek alle features

Staat jouw toestel niet in de lijst? Geen paniek, misschien wordt je smartphone alsnog door de fabrikant bijgewerkt. Reageer hieronder met de naam van jouw toestel, en we gaan voor je uitzoeken of je een update kunt verwachten!

Lees het laatste nieuws over Android Q

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.