De definitieve versie van Android Q laat niet lang meer op zich wachten. Een van de meest ingrijpende veranderingen is zonder meer de vernieuwde gebarenbediening, en niet iedereen is hier blij mee. Dit is waarom Google hier toch voor gekozen heeft.
Lees verder na de advertentie.
Waarom Android 10.0 veegbewegingen krijgt
De beslissing zorgde voor een hoop boze reacties van Android-gebruikers online. Google ziet zich daarom genoodzaakt om via een blogpost tekst en uitleg over de nieuwe ‘gestures’ te geven. In het bericht geven twee medewerkers van het Android-ontwerpteam aan welke voordelen de nieuwe veegbewegingen met zich meebrengen.

De meest belangrijke is dat ‘gestures’ simpelweg sneller zijn en bovendien meer natuurlijk aanvoelen, zo blijkt uit een door Google uitgevoerd onderzoek onder gebruikers. Vooral het teruggaan naar een vorig venster schijnt met veegbewegingen sneller te gaan dan bij de traditionele knoppen. Daarnaast ben je met de nieuwe navigatie ook rapper bij het thuisscherm.
Als bewijs laat men hittekaarten zien, waarin wordt bijgehouden hoe mensen hun telefoon bedienen. Verder verklaart het bedrijf dat Android-bezitters vooral gebruikmaken van de terugknop. Tijdens het ontwerpen van de nieuwe bediening werd hier daarom rekening mee gehouden.
Lees ook: Google brengt zesde Android Q-bèta uit: dit zijn de laatste verbeteringen
Waarom Android Q veegbewegingen krijgt
Ook erkent Google dat het maken van de nieuwe veegbewegingen niet zonder slag of stoot ging. Het was vooral lastig om afspraken te maken met fabrikanten als Samsung, OnePlus en Nokia om de nieuwe navigatie standaard te maken. Het zoekmachinebedrijf gelooft echter in de nieuwe navigatie, omdat het weglaten van knoppen meer ruimte voor apps oplevert.
In Android 9.0 (Pie) heb je drie knoppen aan de onderkant om een venster terug te gaan, naar het thuisscherm te keren of voor een overzicht van alle geopende apps. In Android 10.0 (Q) worden deze knoppen vervangen door veegbewegingen. Voortaan ga je een venster terug door van links naar rechts te vegen. Om naar het thuisscherm te keren veeg je van de onderkant omhoog.