De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Google brengt Android 10 officieel uit: 4 belangrijke vragen beantwoord

Wouter Nijsen
3 september 2019, 19:03
3 min leestijd
Breaking
Google brengt Android 10 officieel uit: 4 belangrijke vragen beantwoord

Google heeft zojuist de definitieve versie van Android 10 uitgebracht. In dit artikel lees je alles over de nieuwe Android-versie, welke smartphones de update kunnen downloaden en met welke features je straks aan de slag kan.

Lees verder na de advertentie.

Android 10 downloaden nu mogelijk voor Pixel-telefoons

We hebben even op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: Google heeft Android 10 officieel beschikbaar gemaakt. Het bedrijf bracht de afgelopen maanden verschillende bèta’s uit om de update te testen en nu alle plooien zijn gladgestreken, is het tijd voor de definitieve release.

Maar wanneer kun je de update op jouw Android-smartphone verwachten, en welke telefoons worden het snelst bijgewerkt? Android Planet zet in dit artikel alle informatie op een rijtje.

1. De naam? Android 10

Het is je misschien al opgevallen: de nieuwste Android-versie is niet vernoemd naar een zoetigheid. De update gaat daarentegen door het leven als Android 10 en heeft dus alleen een versienummer.

Dat doet Google bewust, want volgens het bedrijf zijn namen als Nougat, Oreo, Pie voor veel gebruikers onduidelijk, waardoor ze niet meteen weten wat de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem is. De nieuwste versie heet daarom Android 10 en updates die hierna worden uitgebracht, gaan Android 11, Android 12, Android 13 etcetera heten.

Opinie: De nieuwe Android-namen zijn saaier, maar beter voor de toekomst

2. Welke functies zijn nieuw?

De belangrijkste vernieuwing van Android 10 is de systeembrede donkere modus. Hiermee krijgt het besturingssysteem een compleet nieuwe, donkere look. Bijvoorbeeld de instellingen-app gebruikt donkere kleuren en ook bij andere Google-apps – zoals Google Agenda, Foto’s en Keep – zie je dan een zwarte achtergrond.

Dat is handig voor als jij je smartphone in het donker gebruikt, omdat je dan geen last hebt van het felle (witte) licht dat van het scherm af komt. Een donkere modus helpt op toestellen met een oled-scherm, zoals de Samsung Galaxy S10 en OnePlus 7 Pro, energie te besparen. Dat is uiteindelijk gunstig voor de accuduur van je telefoon.

Ook nieuw in Android 10 is het Privacy-onderdeel van de instellingen. Daar kun je bijvoorbeeld aanpassen dat een app alleen toegang tot je locatie heeft als jij de app ook echt gebruikt. Bij vorige Android-versies had een app altijd volledige locatietoegang, of helemaal niet.

Verder introduceert Android 10 een verbeterd en sneller deelmenu, worden opvouwbare smartphones officieel ondersteund en kun je met de Focus-modus bepaalde apps tijdelijk uitschakelen, zodat je je beter kunt concentreren.

3. Welke toestellen krijgen Android 10 eerst?

Zoals gewoonlijk krijgen Pixel-telefoons de nieuwe Android-versie eerst. Alle Pixel-smartphones die tot nu toe zijn uitgebracht, worden bijgewerkt. Hieronder zetten we ze voor het gemak op een rijtje.

De verwachting is dat smartphones die onderdeel waren van het Android 10-bètaprogramma relatief snel een update krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld de OnePlus 7, 7 Pro 6 en 6T en de Nokia 8.1. HMD Global heeft al bekendgemaakt welke Nokia-smartphones worden bijgewerkt naar Android 10.

Gids Android-smartphone beveiliging

4. Hoe zit het met andere smartphones?

Heb je een smartphone die in 2018 of 2019 is uitgebracht, dan is de kans behoorlijk groot dat je straks een Android 10-update krijgt. Bij oudere toestellen (uit bijvoorbeeld 2017) is dat nog maar de vraag. Het verschilt per fabrikant welke telefoons worden bijgewerkt; Nokia geeft bijvoorbeeld bijna zijn hele line-up een update, terwijl andere fabrikanten het bij een kleiner groepje telefoons houden.

De snelheid waarmee Android-toestellen worden geüpdatet, verschilt ook weer per fabrikant. Zo zijn Nokia, OnePlus en Samsung doorgaans vlot, terwijl bedrijven als Motorola en LG er veel langer over doen. De komende weken maken de meeste fabrikanten waarschijnlijk bekend welke toestellen een update krijgen, en welke niet.

→ Houd daarom ons Android 10 update-overzicht in de gaten!

Meer lezen over Android 10?

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu