Google kondigt Android 10 Go aan voor betaalbare smartphones
Michel van 't Klaphek

Google heeft Android 10 Go aangekondigd, een lichtere versie van het besturingssysteem speciaal voor betaalbare smartphones met minder krachtige specificaties. De update komt deze herfst uit en is een stuk veiliger dan zijn voorganger.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Android 10 Go aangekondigd: Android, maar dan lichter

Google heeft het besturingssysteem aangekondigd via haar blog. Eerder deze maand bracht het zoekmachinebedrijf al de reguliere versie van Android 10 uit. De Go-versie van het besturingssysteem is bedoeld voor goedkope smartphones met minder dan 1.5GB werkgeheugen. Ook heeft het besturingssysteem minder krachtige specificaties nodig om alsnog soepel te draaien.

Adiantum uitleg

Volgens Google is Android 10 Go sneller en veiliger. Vooral dit laatste punt liet bij zijn voorganger nog weleens te wensen over. De Go-editie van Android 10 gebruikt daarom Adiantum, een beveiligingstechniek die Google eerder dit jaar aankondigde. De encryptiemethode zorgt ervoor dat gegevens en data (zoals bezochte websites) beschermd worden.

Verder is Android 10 Go sneller dan de vorige versie. Google schrijft dat apps daarom 10 procent vlugger laden. Daarnaast worden reeds bestaande Go-apps, zoals Gallery Go en YouTube Go, tegelijk met de update bijgewerkt. Go-apps nemen minder opslagruimte in beslag dan reguliere versies.

Ook interessant: Google schroeft encryptie op bij budgetsmartphones: zo werkt Adiantum

Nieuwe apps

Lens wordt eveneens voorzien van een functie om tekst hardop voor te lezen. Verder zegt Google dat het app-makers aanmoedigt om ook ‘instapversies’ van hun apps te maken. Populaire applicaties als Uber, Facebook Messenger en Spotify hebben in de afgelopen maanden bijvoorbeeld een Go-variant gekregen.

Android 10 Go

De update komt deze herfst uit. Helaas noemt Google geen specifieke datum. Wel zegt het zoekbedrijf dat er het afgelopen jaar rond de 1600 Android Go-telefoons zijn uitgekomen in ruim 180 landen. Meer dan 80 procent van de budgettelefoons, die rond of onder de 100 euro kosten, zouden momenteel op een versie van Android Go draaien.

Lees meer over Android 10

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.