Zo gaat Android 11 het agressief afsluiten van apps op de achtergrond aanpakken

Michel van 't Klaphek
13 juli 2020, 9:14
2 min leestijd
Zo gaat Android 11 het agressief afsluiten van apps op de achtergrond aanpakken

Sluit jouw telefoon automatisch apps die op de achtergrond draaien af? Daar gaat Android 11 verandering inbrengen. Je kunt straks namelijk zelf kiezen of de applicatie afgesloten moet worden.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Android 11 met apps op de achtergrond omgaat

Dat blijkt uit een interview met het Android 11-ontwikkelteam heeft gehouden op Reddit, waarbij het publiek vragen kon insturen. De opvolger van Android 10 gaat telefoongebruikers vragen of een app die op de achtergrond draait daadwerkelijk afgesloten mag worden, of actief moet blijven. Het systeem lijkt op hoe Android-apps momenteel toestemming vragen om je locatie te gebruiken.

android 11 preview

Het speelveld wordt in Android 11 gelijkgetrokken: de maatregel geldt voor alle applicaties. Dit betekent dat populaire apps, zoals WhatsApp, voortaan ook om toestemming moeten vragen. Momenteel genieten sommige (eigen) apps nog een voorkeursbehandeling van telefoonfabrikanten. Volgens het Android 11-ontwikkelteam zijn dit soort voorkeursbehandelingen niet eerlijk tegenover kleinere ontwikkelaars.

Tot slot geeft het Android 11-ontwikkelteam aan dat ontwikkelaars straks meer informatie meekrijgen in foutrapporten. Ze kunnen daardoor preciezer zien waarom hun app stopgezet is. De ontwikkelaars hopen dat makers deze informatie gebruiken om hun apps te verbeteren.

Waarom is dit handig?

Meerdere telefoonfabrikanten zijn nogal fanatiek in het automatisch afsluiten van apps die op de achtergrond draaien. Door deze applicaties de nek om te draaien hopen ze bijvoorbeeld batterij te besparen of de prestaties van je toestel op te krikken.

Dat is vervelend, want zodra je de applicatie weer opent moet je ‘m helemaal opnieuw starten en zijn je gegevens mogelijk verdwenen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan gegevens die getoond worden als je een formulier invult, zoals je naam of adres.

Ook worden er geen meldingen meer getoond, waardoor je mogelijk belangrijke berichtjes mist. Volgens de website Don’t Kill My App, die het ‘afsluitgedrag’ van fabrikanten in kaart brengt, maken onder meer Huawei en Samsung zich schuldig.

Op naar Android 11

Hoogstwaarschijnlijk verschijnt Android 11 op 8 september. In de tussentijd wordt dé Android-update van 2020 getest door een klein groepje. Iedereen met een geschikte smartphone kan meedoen aan deze Android 11-bèta. Wij hebben de nieuwe versie al uitgebreid getest en onze eerste bevindingen lees je in onderstaande preview.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu