Android 14 biedt de mogelijkheid om de hoeveelheid laadcycli van je accu te zien. We vertellen wat het betekent en waarom het belangrijk is om te weten.
Lees verder na de advertentie.
Laadcycli van je accu in Android 14: waarom het belangrijk is
In de instellingen van Android 14 is bij ‘Over de telefoon’ straks een nieuw onderdeel te vinden met informatie over je batterij. Daar staat wanneer de accu in je smartphone is gemaakt, maar ook hoeveel laadcycli deze al heeft gehad.
Wat betekent het?
We weten nog niet precies hoe de instelling in de Nederlandse versie van Android gaat heten, maar in het Engels wordt het de ‘cycle count’ genoemd. In het Nederlands zal het neerkomen op zoiets als ‘laadcycli’ of ‘aantal cycli’.
Het cijfer wat hierbij staat doelt op hoe vaak de accu is opgeladen. Eén cyclus betekent dat de accu een keer honderd procent is leeggelopen en opgeladen. Dat hoeft niet in één keer te gebeuren. Een cyclus kan ook in meerdere sessies plaatsvinden, wat bij elkaar optelt honderd procent maakt.
Bijvoorbeeld: Als jij je smartphone vijf keer twintig procent oplaadt, dan telt dat als één cyclus. Twee keer vijftig procent opladen telt ook als één cyclus. Daarom gebruik je meestal niet een hele cyclus per dag.
Waarom is dit belangrijk?
Accu’s hebben een beperkte levensduur en dat heeft allemaal te maken met die cycli. De kwaliteit gaat achteruit als de batterij veel wordt opgeladen. Hoe snel de kwaliteit van je batterij achteruit gaat, heeft te maken met meerdere factoren. Zo zal een accu die vaak onder de twintig procent en boven de tachtig procent zit sneller achteruit gaan dan een accu die daar meestal tussenin zit.
In de praktijk zal een smartphone-accu ongeveer 300 tot 500 cycli in zich hebben, wat neerkomt op twee tot drie jaar gebruik. In die tijd zal de capaciteit van de batterij afnemen. Dat betekent dat je steeds iets minder lang met een volle batterij kunt doen.Â
Wat moet ik met deze informatie?
Merk je dat de batterij van je smartphone achteruit gaat? Dan kun je straks met deze informatie controleren of de accu inderdaad in zijn laatste levensfase zit en of het tijd wordt voor vervanging.Â
Dat juist nu Android en ook iOS met deze informatie komen, is niet verwonderlijk. De Europese Unie heeft bepaald dat elke smartphone die vanaf 2027 op de markt verschijnt een vervangbare accu moet hebben.
Hopelijk breidt Google de nieuwe batterij-informatie nog iets uit. Op iOS is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de gezondheid van de accu te controleren via een duidelijk percentage. Zo kan een batterij met een gezondheid van negentig procent, tien procent minder lang meegaan. Zo’n cijfer zegt mensen waarschijnlijk meer dan laadcycli.Â
Tips voor een gezonde accu
Wil je zo lang mogelijk met je accu doen? Check dan onze tips om de accu van je smartphone op de juiste manier op te laden. Ook hebben we tips om zo lang mogelijk met een enkele lading te doen en vertellen we welke actie je moet ondernemen als de batterij van je smartphone opzwelt.