De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

‘Android 15 brengt widgets naar het vergrendelscherm’

Mike Peek
15 januari 2024, 9:05
2 min leestijd
‘Android 15 brengt widgets naar het vergrendelscherm’

Smartphones die op Android 15 draaien, kunnen straks widgets weergeven op het vergrendelscherm. Dat stelt althans een nieuw gerucht. Je hoeft je smartphone dan niet te ontgrendelen om bijvoorbeeld het weer te checken.

Lees verder na de advertentie.

‘Grotere rol widgets in Android 15’

Widgets zijn erg handig. Ze geven je de mogelijkheid om de inhoud van apps te zien zonder deze te openen. Zo zie je bijvoorbeeld het belangrijkste nieuws, het weer of de vertrektijden van NS-treinen. Bovendien maken ze het gemakkelijk om je smartphone te personaliseren.

Er is één nadeeltje: je dient je smartphone wel te ontgrendelen voor je ze kunt gebruiken. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Volgens Android Authority kun je widgets in Android 15 ook op je vergrendelscherm plaatsen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je agenda te raadplegen zonder je toestel daadwerkelijk te ontgrendelen. Je bespaart daarmee tijd en het is ook gewoon een stuk gemakkelijker.

Dit vergrendelscherm is nu nog leeg

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Google de mogelijkheid biedt om widgets toe te voegen aan het vergrendelscherm. Lang, lang geleden, ten tijde van Android 4.2 Jelly Bean, kon het ook al. Om onbekende redenen haalde de zoekgigant deze mogelijkheid een jaar later weer weg. Nu lijkt het er dus op dat de functie een comeback gaat maken.

Dat zou wel tot privacyzorgen kunnen leiden, want iedereen kan dan in theorie je agenda inzien. Mogelijk verzint Google hier nog iets op.

Meer over Android 15

Android 15 verschijnt officieel waarschijnlijk pas in oktober van dit jaar. Voor die tijd zullen we al wel een aantal beta’s, oftewel proefversies van het besturingssysteem zien. We verwachten de eerste versie voor ontwikkelaars in februari of maart. Dan wordt ook meer duidelijk over de nieuwe functies.

De eerste smartphones die officieel op Android 15 draaien, worden de Google Pixel 9 en Pixel 9 Pro. Deze toestellen verwachten we eveneens in oktober.

Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je via onze app en nieuwsbrief bij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook op Google NieuwsFacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Meer over Android:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu