Android 2.2 Froyo op de desktop proberen

froyo homescreenGoogle’s volgende versie van Android (Froyo) komt op de meeste toestellen pas later beschikbaar. Maar je kunt het ook al op de desktop testen door de emulator te gebruiken. Je hebt hiervoor de Android SDK (voor Windows of Mac) nodig en een redelijk krachtige computer.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Voorbereiding en downloaden

1. Na het downloaden en uitpakken van de Android SDK blader je naar de map Tools.
2. Je vindt hierin de app Android, waarmee de Android SDK and AVD Manager opstart.
3. Is de SDK Manager geopend, dan klik je in de linkerbalk op Available Packages. 4. Je ziet nu een URL naar een repository (xml-bestand). Klik op het vakje voor de aangegeven URL om te downloaden.

google download

5. Klik erop om de repository te openen; er verschijnt nu een lijst met beschikbare downloads.

android sdk downloads

6. Kies de volgende downloads:

  • Android SDK Tools, revision 6
  • Documentation for Android SDK, API 8, revision 1
  • SDK Platform Android 2.2, API 8, revision 1
  • Samples for SDK API 8, revision 1

Het downloaden kan een paar minuten duren.

downloads

7. Als de downloads klaar zijn ga je terug naar de Android SDK and AVD Manager. Hier vind je in de linkerbalk de optie ‘Virtual Devices’.

Virtueel device aanmaken

8. Klik op de knop New. Je ziet nu het volgende scherm:

nieuw virtueel device

9. Geef de instellingen voor je virtuele Android-telefoon aan. Bij Target kies je natuurlijk Android 2.2. Kies een virtuele SD-kaart van bijvoorbeeld 2000 megabytes en kies als skin bijvoorbeeld de default-instelling HVGA (dit is de gekozen schermresolutie).

10. Klik nu op Create AVD. Het lijkt nu alsof je computer vastloopt, maar dat is normaal. Je krijgt nu dit scherm te zien, als teken dat alles gelukt is:

virtueel apparaat gemaakt

11. Je nieuwe virtuele device is onder de optie Virtual Devices te vinden. Klik op Start en daarna op Launch om de emulator te starten.

12. Nu moet je even geduld hebben om de virtuele telefoon te laten starten:

android emulator starten

13. Gelukt! Je kunt nu rondkijken in Android 2.2 Froyo. Dit is een versie zonder apps, dus alleen het kale besturingssysteem met standaardfuncties zoals Email, Calculator, Camera en Browser.

froyo-gelukt

Applicaties installeren

froyoOm wat applicaties te installeren heb je het ontwikkeltool Eclipse nodig. Installeer de Android Development Toolkit in Eclipse (zie instructie). Verwijs vanuit de ADK naar de map waarin je je Android SDK-bestanden hebt staan. Je kunt nu Android-applicaties importeren en starten. Hiervoor heb je de losse .apk-bestanden nodig.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.