Google schrapt ondersteuning voor Android 2.3 Gingerbread

Thomas Haenen
22 november 2016, 8:55
2 min leestijd
Google schrapt ondersteuning voor Android 2.3 Gingerbread

Android 2.3 Gingerbread krijgt geen Play Service-updates, zo heeft Google aangekondigd. Daarmee is dit in feite het einde voor deze versie van Android.

Lees verder na de advertentie.

Android 2.3 ondersteuning

De eerste versie van Android 2.3 Gingerbread verscheen in december 2010 en is dus al bijna zes jaar oud. Pas nu trekt Google definitief de stekker uit deze versie van het besturingssysteem. Play Services, het achterliggende softwareplatform waar veel Android-apps gebruik van maken, zal niet meer geschikt zijn voor Gingerbread vanaf de volgende update.

Volgens de laatste distributiecijfers loopt nog altijd 1,3 procent van alle Android-smartphones wereldwijd op 2.3 Gingerbread. Mocht je over een toestel met de verouderde versie van Android beschikken, dan verandert er op de hele korte termijn weinig. Je toestel zal in essentie nog gewoon blijven werken.

gingerbread

De kans is echter groot dat veel van je favoriete apps straks niet meer werken. Google Play Services zorgt er onder andere voor dat je kunt inloggen met je Google-account en dat je locatie gedeeld wordt met andere apps. Veel Android-apps beschikken over enige vorm van integratie met Play Services. Bij de volgende versie van Play Services die Google uitbrengt – waarschijnlijk binnen enkele weken tot maanden – biedt het platform geen ondersteuning meer voor Gingerbread. Dat betekent dat alle apps die het platform gebruiken plotseling niet meer zullen werken.

Ontwikkelaars kunnen er desgewenst wél voor kiezen om een extra versie van hun app uit te brengen, die nog gebouwd is rondom een oude versie van Play Services. De kans is echter klein dat veel apps dat doen. Je zou dan een tweede versie van de app opnieuw moeten downloaden als losstaand APK-bestand. Gezien het vrij kleine aantal mensen dat nog Android 2.3 gebruikt is het onwaarschijnlijk dat veel ontwikkelaars die optie gaan aanbieden.

Android 3.0 ook geschrapt

Google trekt overigens ook de stekker uit ondersteuning van Android 3.0 Honeycomb. Deze versie van Android was speciaal voor tablets ontwikkeld, maar verscheen op een moment dat Android-tablets nauwelijks verkocht werden. Volgens Google’s distributiecijfers zijn er daarom nagenoeg geen apparaten met Honeycomb nog in gebruik.

Lees het laatste nieuws over Android OS

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu