De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Android 4.4.1 installeren: handleiding voor Nexus-toestellen

Redactie
6 december 2013, 9:55
3 min leestijd
Android 4.4.1 installeren: handleiding voor Nexus-toestellen
Android 4.4.1 installeren

Iedereen wil natuurlijk Android 4.4.1 installeren op zijn Nexus-toestel. En dat kan, via een technologie die ‘sideloaden’ heet. Heel simpel en gemakkelijk, en je hoeft niet op de over-the-air-update van Google te wachten om gelijk van de nieuwe versie van Android 4.4 KitKat te genieten. Als je het stappenplan volgt, installeer je binnen no-time Android 4.4.1 op je Nexus-toestel.

Lees verder na de advertentie.

Android 4.4.1 installeren: de voorbereidingen

Om Android 4.4.1 te installeren op je Nexus, moet je smartphone helemaal stock zijn en op de originele software draaien. Hoewel root geen probleem hoeft te zijn, wordt het aangeraden om root in zijn geheel te verwijderen voordat je de update sideload.

Om te beginnen heb je platform tools nodig. Download het zip-bestand hier en pak het uit. Download dan het betreffende update-bestand voor de Nexus 5, Nexus 4 of Nexus 7 (2013 – LTE). De Android 4.4.1-versie voor de wifi-versie van de Nexus 7 (2013 en 2013) is nog niet beschikbaar.

Plaats het update-bestand in de inmiddels uitgepakte platform tools-folder.

Android 4.4.1 installeren: stappenplan

  • 1. Zet USB-debugging aan op je Android-toestel. Ga naar Instellingen > Opties voor ontwikkelaars en schakel de functie daar in.
  • 2. Ga naar de platform tools-map en houdt shift ingedrukt en klik op de rechter muisknop, om vervolgens ‘opdrachtvenster hier openen’ te selecteren. Je krijgt dan een zwart scherm te zien.
  • 3. Sluit je Android-toestel middels een usb-kabel aan en voer het commando ‘adb reboot recovery’ (zonder aanhalingstekens) in via het zwarte scherm. Je toestel zou dan opnieuw moeten opstarten in recoverymodus.
  • 4. Het venster toont nu een Android-mannetje. Druk op de powerknop en direct daarna op de volume omhoog-knop. Een menu verschijnt. Navigeer via de menuknoppen naar ‘apply update from ADB’
  • 5. Typ in het zwarte venster ‘adb sideload -bestandsnaam-‘ (zonder aanhalingstekens). De bestandsnaam is bijvoorbeeld ‘0896df95085b6ad55bbe4694a612da0c6ed2fa1c.signed-occam-KOT49E-from-KRT16S.0896df95.zip’ voor de Nexus 4 en ‘7ed504f678cea49ecf0974e8cd956e2974e3f943.signed-hammerhead-KOT49E-from-KRT16M.7ed504f6.zip’ voor de Nexus 5.
  • 6. Het commando voor de Nexus 4 zou dus ‘adb sideload 0896df95085b6ad55bbe4694a612da0c6ed2fa1c.signed-occam-KOT49E-from-KRT16S.0896df95.zip’ moeten zijn, zonder aanhalingstekens.
  • 7. De update wordt nu naar het toestel verzonden (je ziet heel veel regels achter elkaar in het zwarte scherm op de pc verschijnen) en het apparaat gaat vanzelf updaten. Tijdens de update gaan geen gegevens verloren, maar het kan wel een tijd duren. Zo duurt de huidige update zo’n vijf minuten terwijl het een vrij klein update-bestand is.

Android 4.4.1 installeren met custom recovery

Om een nieuwe Android-versie middels een custom recovery als TRWP te flashen, is het noodzakelijk dat je geen aanpassingen hebt gemaakt aan het Android-system. Je kunt het bovenstaande update-bestand dan op je toestel zetten en deze via de aangepaste recovery flashen. Dit moet meestal geen problemen opleveren. TRWP meldt daarbij of je root en je custom recovery na het flashen wilt behouden.

Android 4.4.1 installeren met custom kernel of andere Android-modificaties

Om een nieuwe Android-versie op een toestel met een custom kernel of andere Android-modificaties binnen de stock software (let wel: je moet wél de stock software-versie draaien!), is het eerst noodzakelijk om de boot.img, system.img en recovery.img te flashen, waarbij laatstgenoemde optioneel is. Deze bestanden kun je vinden in het officiële image-bestand van jouw toestel.

Plaats de bestanden in de platform tools-folder alvorens het flashen. De commando’s zijn ‘fastboot flash boot boot.img’, ‘fastboot flash systeem system.img’ en ‘fastboot flash recovery recovery.img’. Je toestel moet wel in fastboot-modus zijn (opstarten met powerknop en volumeknop omlaag).

Als je ook de recovery flasht, kun je – als alle flashes zijn afgerond – het toestel opnieuw opstarten en vanaf stap 1 beginnen. Draai je al een custom recovery? Dan heb je ook de mogelijkheid om na het flashen van boot.img en system.img het update-bestand via de custom recovery te installeren. Het is dan wel noodzakelijk dat je het update-bestand op het interne geheugen van het toestel opslaat.

AndroidPlanet is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan je toestel

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus Nexus 7
Asus Nexus 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu