Het marktaandeel van Android 4.4 (KitKat) is de afgelopen maanden langzaam maar zeker toegenomen als gevolg van de toestel-updates die steeds meer fabrikanten ter beschikking stellen. In tegenstelling tot vorige maand lijkt de groei van de adoptie van KitKat af te remmen. De reden hiervoor is dat er nog veel (veelal goedkope) Android-toestellen zijn die in gebruik zijn, maar niet meer geüpdatet kunnen worden. De adoptie van Android 2.x nam zelfs met een procentpunt toe.
Momenteel draait nog steeds 14,4 procent van de Android-smartphones en -tablets met Google Play op Android 2.x (Gingerbread), een versie van het besturingssysteem dat inmiddels bijna vier jaar oud is. Ice Cream Sandwich (bijna drie jaar oud) is goed voor een aandeel van ruim 10 procent, terwijl Jelly Bean op de meeste Android-toestellen draait (54,2 procent).
Lees verder na de advertentie.
Project Svelte gaat fragmentatie tegen
Vorige maand schommelde de Android 4.4 adoptie rond de 17,9 procent. KitKat is dus op steeds meer Android-toestellen te vinden, maar het aandeel van oudere versies neemt minder hard af dan Google waarschijnlijk graag had gezien. Android blijft daardoor vooralsnog een gefragmenteerd besturingssysteem, wat diverse problemen met zich meebrengt. Denk aan niet gedichte veiligheidslekken en app-ontwikkelaars die bij het maken en uitbrengen van apps rekening moeten houden met diverse oudere versies van Android.
Project Svelte kan een hoop van de fragmentatie tegengaan door Android lichter en efficiënter te maken, al is het natuurlijk niet zo dat alle toestellen opeens op Android 4.4 kunnen draaien dankzij Google’s initiatief. Om ervoor te zorgen dat Android 4.4 echt een groot aandeel krijgt, zullen gebruikers met een verouderd toestel moeten overstappen naar een nieuwer Android-apparaat.