Android 4.4 hands-on: een eerste indruk

Redactie
1 november 2013, 16:18
5 min leestijd
Android 4.4 hands-on: een eerste indruk
android44-kitkat

Android 4.4 is officieel met de Nexus 5 geïntroduceerd. De nieuwe Android-versie met de naam Kitkat is geen grote verandering, maar wil Googles mobiele besturingssysteem verder stroomlijnen en pakt dat hier en daar vrij drastisch aan. AndroidPlanet is enkele uren in Android 4.4 gedoken en neemt in de Android 4.4 hands-on de belangrijkste vernieuwingen door.

Lees verder na de advertentie.

Android 4.4 hands-on in screenshots

Het eerste dat direct opvalt aan Android 4.4 zijn de grotere iconen. Het oogt in het begin een beetje lomp, maar de grotere iconen wennen snel en geven in combinatie met de nieuwe knop voor de app-drawer een ietwat speelser uiterlijk aan de telefoon. Als je naar de app-drawer gaat, zie je dat er alleen ruimte is voor apps. Ook daar zijn de iconen groter dan normaal en de achtergrond vervaagd. Dit geeft opnieuw een wat speelsere look aan Android, waar we eigenlijk wel erg tevreden over zijn. Ook enkele app-iconen, waaronder van de telefoon en instellingen, zijn geüpdatet met, inderdaad, een speelser design.

Bij de snelle instellingen (zie screenshot rechtsboven) zijn grotendeels nog steeds dezelfde knoppen aanwezig. Twee wijzigingen zijn de data-indicatie-iconen bij het wifi- of mobiele netwerk en de nieuwe knop voor locatie-instellingen. Deze knop leidt naar de nieuwe locatie-instellingen (zie foto onder, midden) waar je ziet welke apps de locatievoorzieningen en daarmee veel energie verbruiken en snel de locatievoorzieningen aan- of uitschakelen.

Het instellingen-menu is grotendeels gelijk gebleven, naast een extra sectie voor afdrukken via cloud-printers en een geheel nieuwe locatie-menu. In het locatie-menu worden onder andere de locatieservices en recente locatieverzoeken getoond. Zo kun je in bovenstaande screenshot zien dat bijvoorbeeld de camera een hoog accuverbruik heeft door het toevoegen van een gps-locatie aan de foto’s die je schiet. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Google Maps.

Bij de locatie-modus van het locatie-menu kun je kiezen tussen grote nauwkeurigheid (gebruik van gps, wifi en mobiele netwerken), accubesparing (gebruik van wifi en mobiele netwerken) of alleen apparaat (gebruik van gps). Dit geeft gebruikers de mogelijkheid zelf te kiezen wat zij het belangrijkste vinden: accuduur of een snelle en nauwkeurige locatie.

Een andere belangrijke verandering in Android 4.4 is het aanpassen van het homescreen. Hoewel veel fabrikanten dit al aan hun eigen softwarelaag hebben toegevoegd, was het inrichten van je homescreens op een Nexus-toestel voor velen een beetje ingewikkeld. Zo gaf Google je geen aanwijzingen hoe je apps of widgets op je homescreen krijgt.

In Android 4.4 Kitkat is dat anders: als je voortaan lang op het homescreen drukt, krijg je een nieuw venster te zien waar je de achtergrond kan veranderen, widgets kunt toevoegen en de instellingen van Google Now en Google Zoeken, die beide in de launcher geïntegreerd zijn, kunt bewerken. Ook biedt dit nieuwe scherm je de mogelijkheid de verschillende homescreens te rangschikken of om te draaien. Apps worden nog steeds vanuit de launcher aan het homescreen toegevoegd (als ze niet al door de installatie automatisch op een homescreen komen te staan).

Twee andere apps die op de schop zijn genomen, zijn de telefoon-app en Hangouts. Laatstgenoemde is voortaan ook de standaard sms-app, zoals je in de meest rechtse screenshot hierboven ziet. Als je een sms verstuurt, krijgt deze het label ‘sms’ binnen de Android-app. Hierdoor houd je het overzicht tussen de Hangouts-gesprekken en je sms’jes.

De telefoon-app heeft de grootste make-over gekregen. Deze is voortaan gevormd rondom je contacten, waarvan er drie worden uitgelicht met foto en de rest van je favorieten daaronder verschijnen. Bovenin bevindt zich een grote zoekbalk die je naar contacten en plaatsen in de buurt laat zoeken, ook via spraakherkenning. Aan de onderkant kun je drukken op alle contacten om de gehele lijst van contacten weer te geven en is er een knop die de nummertoetsen naar boven brengt. De bel-knop die dan tevoorschijn komt, is voorzien van een lichtblauwe kleur die Android opnieuw een wat speelser uiterlijk geeft.

Als laatste verschijnen aan de bovenkant van de telefoon-app je meest recente gesprekken en bekijk je door middel van de knop aan de linker onderkant je gespreksgeschiedenis.

Een andere belangrijke verandering is Google Now. Deze zit voortaan in de launcher geïntegreerd en wordt geopend door van links naar rechts te swipen. Eigenlijk zit de launcher hiermee aan de linker zijkant van je homescreen. De functie om ‘OK Google’ te zeggen waarna Google Now zichzelf opent, is echter nog niet in het Nederlands beschikbaar, samen met een reeks andere nieuwe Google Now-features.

Verder kunnen apps nu volledig gebruikmaken van het scherm, zoals Play Books of de YouTube-app. Hierdoor wordt het gehele scherm ingenomen en verdwijnen de notificatiebalk en balk met touchscreen-knoppen. Ook kun je met Android 4.4 beter externe apparaten besturen, zoals de Chromecast of een extern scherm, want de controls worden duidelijker en groter op het vergrendelscherm weergegeven. Laatstgenoemde heeft ook twee nieuwe iconen gekregen waarmee het makkelijker is de camera-app en Google Now te openen.

Als laatste noemen we een paar verbeteringen die we nog niet direct hebben kunnen uittesten, maar volgens Google wel in Android 4.4 aanwezig zijn. Zo kun je sneller multitasken door het verbeterde geheugenbeheer (ja, de Nexus 5 draait als een zonnetje), gebruiken apps die webcontent inladen voortaan het snellere Chrome om te renderen en verbruikt het afspelen van audio voortaan minder energie. Dit laatste is vooral handig voor wie bijvoorbeeld veel Spotify of Play Music gebruikt. Ook zou de reactiesnelheid van het scherm zijn toegenomen. In de praktijk voelt de Nexus 5 in ieder geval sneller aan en lijkt Android 4.4 heel snel te draaien, maar dit kan liggen aan de snelle Snapdragon 800-chip.

Er is nog genoeg extra’s in Android 4.4 te beleven en vinden, maar dit zijn onze eerste bevindingen van Android 4.4 Kitkat in combinatie met de Nexus 5. Google is hard op weg om Android meer te stoomlijnen en stock-Android voor een groter publiek aantrekkelijk te maken. Met een Nederlandse introductie van de Nexus 5 in combinatie met een lage prijs zou dat in 2014 opeens heel snel kunnen gaan!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu