Android 4.4 onthuld: dit is alles wat je moet weten – update

Gijs Ettes
31 oktober 2013, 19:26
3 min leestijd
Android 4.4 onthuld: dit is alles wat je moet weten – update
Android 4.4 onthuld

In navolging van de Nexus 5 heeft Google vandaag ook Android 4.4 onthuld. Net als over de Google-telefoon is er de afgelopen tijd volop gespeculeerd over Android 4.4 (KitKat), maar het besturingssysteem is nu dus eindelijk officieel, net vóór het begin van Halloween.

Android 4.4 is per direct beschikbaar op de Nexus 5, maar wordt daarnaast ook op korte termijn uitgerold voor de Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10 en de Galaxy S4 and HTC One (Google Play uitvoeringen). Wanneer andere Android-toestellen volgen, is nog niet bekend.

Lees verder na de advertentie.

Android 4.4 onthuld, dit is er nieuw

De belangrijkste vernieuwingen in Android 4.4 hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Efficiënter gebruik van de accu en het beschikbare werkgeheugen
 • Sneller vinden wat je zoekt met Google Now
 • ‘Immersive’-modus verbergt knoppen, statusbalk en andere afleidende zaken
 • Multitasken verloopt sneller
 • Telefoon-app vernieuwd voorzien en van meer functies
 • Hangouts integreert sms en mms, bevat GIF-ondersteuning
 • Toetsenbord voorzien van nieuwe emoticons
 • Ingebouwde mogelijkheid om allerhande bestanden te printen
 • Diepe integratie van office-pakket Quickoffice
 • Android 4.4 kan via een infraroodsensor als afstandsbediening voor de tv fungeren
 • Makkelijkere streaming van content via wifi
 • Mogelijkheid om het scherm op te nemen
 • Optie om stappen te tellen dankzij twee nieuwe sensoren
 • Snel schakelen tussen een zeer nauwkeurige en energiezuinige locatie-instelling
Android 4.4 onthuld

Om te beginnen kent Android 4.4 op het homescreen transparante knoppen onderaan het scherm, zijn statusiconen wit in plaats van blauw en hebben veel pictogrammen een nieuw uiterlijk gekregen. Verder is Android 4.4 gebruiksvriendelijker gemaakt en is er een ‘immersive’-modus toegevoegd die afleidende zaken verbergt, zodat jij alleen datgene ziet waarmee je bezig bent. Daarnaast is de Telefoon-app vernieuwd zodat je direct vanuit de app kunt zoeken naar contacten, locaties in de buurt en (zakelijke) Google Apps-accounts. Eerder werd al bekend dat de vernieuwde Hangouts-app sms en mms integreert, zodat een aparte berichten-app overbodig is.

De nieuwe Nexus 5 launcher zorgt ervoor dat Google-diensten nog dieper zijn geïntegreerd in je telefoon, zodat je makkelijk en snel de gewenste informatie vindt en Google Now direct kunt gebruiken. Dankzij Google Now kun je sneller dan ooit zoeken met stemopdrachten, berichten verzenden, een route plannen en muziek afspelen. De functionaliteit van deze handige digitale assistent wordt de komende weken nog verder uitgebreid.

Een mooie bijkomstigheid van Android 4.4 en andere Google-services als YouTube en Chrome is dat deze vanaf nu minder zwaar zijn voor je toestel. Deze versie van het besturingssysteem draait probleemloos op oudere Android-toestellen die beschikken over ten minste 512MB werkgeheugen. Android 4.4 gaat aanzienlijk efficiënter om met het werkgeheugen, wat in onderstaande video verder wordt toegelicht.

Verder zijn nfc en cloud-diensten zoals printen en opslag uitgebreid met meerdere functies en kan Android 4.4 Kitkat via een infraroodsensor voortaan als afstandsbediening voor de tv fungeren. Door Wi-Fi Tunneled Direct Link Setup (TDLS) kan Android 4.4 ook media en andere content nog gemakkelijker naar apparaten op hetzelfde wifi-netwerken streamen.

Ook de geluidsproductie is op de schop genomen. Audio verbruikt minder energie: handig voor lange Spotify-luistersessies en het bekijken van YouTube-video’s. Gebruikers kunnen met Android 4.4 Kitkat tevens het scherm opnemen, hun stappen tellen door twee nieuwe sensoren en snel tussen een zeer nauwkeurige en energiezuinige locatie-instelling wisselen.

Als laatste moet Android 4.4 de batterijduur verlengen door informatie te koppelen die verschillende sensoren ophalen. Hiermee kan het besturingssysteem efficienter met data omgaan. Daarnaast verbruiken mobiele verbindingen – dat zijn echte energieslurpers – ongeveer 20 procent minder energie: een belangrijke vooruitgang.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's