De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android 4.4 & sd-kaarten: wat verandert er en wat betekent dat voor jou?

Redactie
17 maart 2014, 16:03
3 min leestijd
Android 4.4 & sd-kaarten: wat verandert er en wat betekent dat voor jou?
Android 4.4 sd-kaart

Android 4.4 KitKat brengt flinke wijzigingen aan in het systeem dat de sd-kaart beheert. Sommige apps werken niet meer (optimaal), anderen melden dat ze niet eens meer een sd-kaart kunnen gebruiken. En dat is vreemd, want sd-kaarten zijn bij heel veel smartphones en tablets nog een belangrijk onderdeel. AndroidPlanet kijkt wat er is veranderd bij de Android 4.4 sd-kaart-ondersteuning, en wat het voor jou betekent.

Lees verder na de advertentie.

Android 4.4 sd-kaart: wat is er veranderd

Android 4.4 sd-kaart

Het was bij Android voor een app altijd mogelijk om alle mappen van de sd-kaart te bereiken. Als zij hier toegang voor krijgen (dat gebeurt tijdens het installeren van de app, waarbij ze toegang tot de sd-kaart vragen), kunnen ze alle bestanden en mappen op de sd-kaart raadplegen. Dat is aan de ene kant handig voor apps als bestandsbeheerders en foto-apps die bestanden uit andere mappen moeten halen, maar het blijft een vrij privacygevoelige feature. Zo kan een obscure ringtone-app, die logischerwijs toegang tot de sd-kaart wil krijgen om bestanden op te slaan, ook in de mappen van bijvoorbeeld betalingsapps als PayPal en ING en het Android-systeem an sich. Die zijn veelal beveiligd, maar er zijn genoeg voorbeelden van apps die gevoelige informatie niét beveiligd opslaan (we noemen even de WhatsApp Android-app).

Google wil deze kwetsbaarheid al langer aanpakken en kondigde daarom al in 2010, het jaar dat de Nexus S werd uitgebracht, aan dat het bedrijf geen micro-sd-kaarten meer wilde ondersteunen. Hoewel veel fabrikanten hier geen gehoor aan gaven, heeft geen enkel Nexus-toestel meer plaats voor een sd-kaart gehad. Nu trekt Google deze lijn voort met de nieuwe Android 4.4 sd-kaart-oplossing, waarbij sd-kaarten gewoon te gebruiken blijven, met enkele zeer belangrijke veranderingen.

Vanaf Android 4.4 is het voor apps alleen mogelijk om toegang te krijgen tot folders op de sd-kaart die de apps hebben aangemaakt of waar ze specifiek toestemming voor hebben gekregen. Dit betekent dat apps nog wel alle bestanden van de sd-kaart kunnen lezen, maar niet kunnen bewerken, verwijderen of een nieuw bestand aanmaken in een folder waar de app geen toegang tot heeft. Apps die baat hebben bij het lezen en schrijven van verschillende bestanden op de sd-kaart, zoals bestandsbeheer-apps, komen echter wel in de problemen omdat zij op de extern sd-kaart niet buiten hun eigen map acties kunnen uitvoeren, behalve bestanden te lezen.

Android 4.4 sd-kaart: wat betekent het voor jou?

Android 4.4 sd-kaart

Bij de update naar Android 4.4 KitKat is het belangrijk om te bekijken welke apps allemaal op de sd-kaart staan, en of deze apps al zijn geüpdatet voor Android 4.4. Het is mogelijk dat na het updaten naar KitKat sommige apps op de sd-kaart niet weer werken of niet volledig functioneren. Als ontwikkelaars hun apps updaten voor Android 4.4, is er niets aan de hand. De bestanden van de app worden in een nieuwe map geplaatst waar de specifieke app toegang heeft. Apps die meer dan één eigen map nodig hebben, raken echter met de update naar Android 4.4 gegarandeerd in de problemen. Je kunt dit oplossen door je Android te rooten en handmatig de rechten toe te wijzen, maar voor velen zal het gewoon even doorbijten zijn, tot Android met een nieuwe bestandsbeheer-api komt om apps wél de toegang te geven die ze nodig hebben.

Het is een grote verandering binnen de strategie van Google, die de sd-kaart (en de opslagruimte in het algemeen bij Android) netjes en veilig wil houden. Dat is een nadeel voor vele gebruikers, met name voor degenen die bestandsbeheer-apps gebruiken. Ontwikkelaars van de meeste andere apps, zoals camera-apps of foto-apps, kunnen echter via een omweg de restricties van de sd-kaart omzeilen. Hier zal de gebruiker dan ook geen last van hebben.

Lees meer over Android 4.4

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu