Volgende Android-versie vervangt Dalvik door ART, maakt apps efficiënter

Gijs Ettes
19 juni 2014, 11:55
1 min leestijd
Volgende Android-versie vervangt Dalvik door ART, maakt apps efficiënter
Android dalvik art

Dalvik, de virtuele omgeving die het mogelijk maakt dat Java-applicaties op verschillende soorten hardware gedraaid kan worden, zal in de volgende grote Android-update volledig worden vervangen door ART, zo meldt XDA. Waarschijnlijk onthult Google tijdens de Google I/O (25-26 juni) de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem die waarschijnlijk Android 5.0 of Android 4.5 gaat heten. In die versie maakt Dalvik voor goed plaats voor ART.

Het voordeel is dat ART, dat staat voor Android Runtime, geen gebruikmaakt van Dalvik maar beschikt over een Ahead-Of-Time-compiler. Die zorgt ervoor dat, op het moment dat een app wordt geïnstalleerd, een speciale native-code wordt aangemaakt die per toestel kan verschillen. Zo hoeven ontwikkelaars nog steeds maar één algemene code voor hun apps te bouwen, en wordt per Android-toestel de native code geheel automatisch ontwikkeld en geïnstalleerd. Dankzij ART-technologie werken apps sneller en vloeiender, wat met name merkbaar is bij het scrollen door zwaardere applicaties.

Lees verder na de advertentie.

De voor- en nadelen van ART

android dalvik art

ART kan ervoor zorgen dat voortaan ¡lle  Android-apps net zo vloeiend werken als die op iOS. Bovendien neemt het energieverbruik af omdat apps efficiënter met de hardware kunnen werken en vaker energiezuinige cores aanspreken.

Het nadeel van ART ligt bij het ontwikkelen van de native code. Dit gebeurt tijdens de installatie van een app, waardoor de installatie langer duurt. Vooral bij grotere apps is er een vertraging van enkele seconden merkbaar.

Dit wordt voornamelijk duidelijk bij het overschakelen van Dalvik naar ART, waarbij je gerust enkele tientallen minuten kunt wachten voordat alle apps geconverteerd zijn. Ook neemt de grootte van apps met zo’n 10 tot 20 procent toe.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu