De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android 6.0 Marshmallow officieel: dit is er allemaal nieuw

Gijs Ettes
17 augustus 2015, 19:31
3 min leestijd
Android 6.0 Marshmallow officieel: dit is er allemaal nieuw

De eerstvolgende Android-versie gaat Android 6.0 Marshmallow heten, zo blijkt uit een zojuist onthuld beeld in de voortuin van het Google-hoofdkwartier. Uit de nieuwe Android SDK blijkt bovendien dat de nieuwe Android versienummer 6.0 krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Meer over Android 6.0 Marshmallow

Er gingen al lange tijd  geruchten over en die zijn nu eindelijk bevestigd: de eerstvolgende versie van Google’s mobiele besturingssysteem heet  Android Marshmallow. Net als voorgaande versies heeft Google weer voor een zoetigheid gekozen. Zoals je in ons overzicht met Android-versies kunt zien, begon het in 2009 allemaal met Android 1.5 Cupcake, die werd opgevolgd door Donut (1.6), Eclair (2.0-2.1), Froyo (2.2-2.3), Gingerbread (2.3 – 2.3.7), Honeycomb (3.0 – 3.2.6), Ice Cream Sandwich (4.0 – 4.0.4) en Jelly Bean (4.1 – 4.3.1).

android m marshmallow

In oktober 2013 volgde Android KitKat, die op zijn beurt in november 2014 werd opgevolgd door Android Lollipop. Aankomende herfst kunnen we aan de slag met de consumentenversie van Android 6.0 Marshmallow, die zich momenteel in de developer preview bevindt.

Deze vernieuwingen brengt Android Marshmallow

Android Marshmallow introduceert een groot aantal verbeteringen die zichtbaar en minder zichtbaar zijn.  De hoofdpunten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Houd er wel rekening mee dat de verbeterpunten zijn gebaseerd op de previewversie van Marshmallow. In aanloop naar de consumentenrelease kan daarom nog het een en ander veranderen.

  • Het systeem  is energiezuiniger door ‘Doze’, een slimme energiebesparende stand
  • Android Marshmallow laat je afzonderlijke  app-machtigingen  goedkeuren of afwijzen
  • Google Now on Tap: functie gebruikt de context op je scherm voor relevante informatie
  • Standaard ondersteuning voor Android Pay  en vingerafdrukscanners
  • Ondersteuning voor usb-c op smartphones en tablets
  • Simpelere opties voor het aanpassen van het volume
  • Handig  vliegend plakbord  voor knippen en plakken in teksten
  • Diverse bugfixes en stabiliteitsverbeteringen
  • Previewversie sinds  mei 2015 beschikbaar, Android Marshmallow release in Q3 2015  (verwacht)

→ Check ook ons Android 6.0 update-overzicht met alle toestellen en data.

De verbetering die misschien nog wel het interessantst is, is dat je vanaf Android 6.0 Marshmallow niet meer allerlei app-permissies hoeft te accepteren als je een app installeert. Pas als de app toegang wil krijgen tot een specifieke permissie, zoals de contacten, locatie, camera of foto’s, dan moet de gebruiker hier per permissie toestemming voor geven middels een pop-up-venster. Eenmaal gedaan heeft de app altijd de beschikking over deze permissie, totdat de gebruiker ‘m weer uitschakelt. Lees meer over app-permissies in Android Marshmallow.

android 6.0 marshmallow app permissies

Android Marshmallow introduceert ook Google Now on Tap. Dit is een nieuwe functie die analyseert wat op je scherm wordt getoond, en op basis hiervan de juiste informatie op het juiste moment toont. Now on Tap kan herinneringen instellen, informatie over restaurants opvragen en direct de juiste telefoonnummers voor je zoeken. De functie werkt in alle apps, zonder dat de ontwikkelaar hiervoor speciale aanpassingen hoeft te doen. Zo kun je tijdens het afspelen van een bepaald liedje, bijvoorbeeld Bangarang van Skrillex, de echte naam van de desbetreffende artiest opvragen met een stemcommando.

Check onze uitgebreide Android Marshmallow preview voor meer informatie!

Videopreview van de nieuwe Android-versie

Benieuwd naar de interessantste nieuwe functies die Android 6.0 Marshmallow introduceert? In onderstaande preview nemen we de developer preview onder de loep en laten we je zien wat er allemaal is veranderd en verbeterd.

Het laatste nieuws over Android Marshmallow

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu