De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo werkt de databesparingsfunctie van Android 7.0 (Nougat)

Wouter Nijsen
16 augustus 2016, 16:35
2 min leestijd
Zo werkt de databesparingsfunctie van Android 7.0 (Nougat)

Eén van de belangrijkste en tofste features van Android 7.0 (Nougat) is de databesparingsfunctie. Maar hoe werkt de functie precies en wat kunnen we er straks allemaal mee?

Lees verder na de advertentie.

De databesparingsfunctie van Android 7.0

Toen de eerste Developer Preview van Android 7.0 verscheen, werden veel testers enthousiast van Data Saver, een functie die je gaat helpen om je dataverbruik terug te brengen. Een dergelijke functie is niet compleet nieuw, want in Android 6.0 (Marshmallow) zit ook een feature verwerkt die kan worden ingeschakeld om data te besparen. Toch is de databesparingsfunctie van Android Nougat wel degelijk de moeite waard. De functie werkt namelijk op een andere manier dan die van Android 6.0 en wijkt ook af van de Stamina-modus, die Sony standaard met zijn toestellen meelevert.

Android N

In plaats van dat er een limiet is die ervoor zorgt dat je niet over je databundel gaat, wordt Data Saver elke keer dat je verbinding maakt met een mobiel netwerk, ingeschakeld. De functie is overigens volledig optioneel, dus je hoeft ‘m niet per se te gebruiken. Handig is dat Data Saver in principe met elk abonnement werkt, ook als je in het buitenland gebruikmaakt van een prepaidbundel.

Een andere belangrijke optie is dat je apps kunt toevoegen aan een whitelist. Hiermee geef je aan dat deze applicaties geen rekening hoeven te houden met de databesparingsfunctie. Omdat sommige apps op de achtergrond data moeten verbruiken, kunnen ontwikkelaars een stukje code aan hun applicatie toevoegen, die ervoor zorgt dat er een melding op het scherm verschijnt bij de gebruiker. Die vraagt hen om de app toe te voegen aan de whitelist, zodat ze volledig kunnen functioneren. Dit kan van pas komen bij berichten-apps als Facebook Messenger, WhatsApp (en straks) Allo.

Ook nieuw in Android 7.0

Data Saver is één van de vele nieuwe functies in Android 7.0. Zo kunnen we straks ook aan de slag met de splitscreenmodus om twee apps gemakkelijk naast elkaar te draaien. Handig als je bijvoorbeeld aantekeningen wilt maken met een notitie-app terwijl je naar een filmpje kijkt. Ook is er een picture-in-picture-modus aanwezig voor video’s, waarmee je het beeld van een filmpje verkleind en zo andere zaken op je Android-toestel kunt doen. Verder worden notificaties verbeterd gaat en het instellingenmenu op de schop.

Google bracht de afgelopen maanden al verschillende testversies van Android Nougat uit en de verwachting is dat binnenkort de officiële release plaatsvindt. De update komt eerst naar Nexus-toestellen, daarna volgen toestellen van andere fabrikanten. Check het Android 7.0 update-overzicht om te zien of jouw smartphone wordt bijgewerkt. Wil je meer weten over het besturingssysteem, lees dan ons uitgebreide Android 7.0-dossier.

Lees het laatste nieuws over Android 7.0

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu