De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android 7.0 beschermt gebruikers beter tegen ransomware

Thomas Haenen
11 juli 2016, 12:11
2 min leestijd
Android 7.0 beschermt gebruikers beter tegen ransomware

Android 7.0 Nougat zal gebruikers betere bescherming bieden tegen ransomware. Apps die je telefoon ‘gijzelen’ kunnen straks niet meer zomaar je wachtwoord aanpassen.

Lees verder na de advertentie.

Ransomware op Android

Ransomware-applicaties proberen doorgaans administrator-toegang te krijgen tot je Android, waarna ze het wachtwoord van je toestel aanpassen en alles vergrendelen tot je gaat betalen. De applicaties voeren daarvoor het ‘resetPassword’-commando uit, waarmee ze vrij zijn het wachtwoord van je vergrendelscherm aan te passen.

Dat verandert Google met Android 7.0 Nougat. Het commando werkt straks niet meer, en kan hooguit eenmalig gebruikt worden om een wachtwoord in te stellen als dat er nog niet is, zo meldt Symantec. Heb je al een wachtwoord ingesteld, dan kan de ransomware niet langer je wachtwoord resetten of aanpassen. Symantec waarschuwt wel dat kwaadwillenden altijd nieuwe manieren zullen vinden om door de beveiliging heen te breken, dus het kan geen kwaad je Android te beschermen tegen virussen.

android beveiliging jaarrapport

Doorgaans duikt ransomware op in apps die uit onbekende bronnen worden geïnstalleerd. Dan zijn apk-bestanden door kwaadwillenden van malware voorzien. Dat gebeurde bijvoorbeeld dit weekend met een Pokemon GO-apk. In zeer zeldzame gevallen kunnen applicaties met ransomware echter ook opduiken in de Play Store. Deze worden doorgaans echter snel weer verwijderd door Google.

Een app met ransomware gooit al snel je telefoon op slot. Het wachtwoord wordt aangepast, waarna je geen toegang meer hebt tot je apps, foto’s en andere bestanden. Vervolgens wordt er een bedrag geëist dat op kan lopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s. De app dreigt dat je alleen toegang kan krijgen tot je toestel door het bedrag te betalen.

Meer over Android 7.0 Nougat

De definitieve versie van Android 7.0 Nougat is vanaf dit najaar beschikbaar. Smartphones als de Nexus 5X en Nexus 6P zullen de nieuwe software als eerste ontvangen. Nougat introduceert niet alleen verbeterde beveiling, maar biedt ook ondersteuning voor een splitscreenmodus, Google Daydream en aangepaste notificaties. Lees ook ons overzicht van alle nieuwe functies in Android 7.0.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: Symantec
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu