De 5 beste nieuwe features van Android 7.1 Nougat

Thomas Haenen
6 december 2016, 9:00
3 min leestijd
De 5 beste nieuwe features van Android 7.1 Nougat

De definitieve versie van Android 7.1 is vanaf deze week beschikbaar voor onder andere de Nexus 6P en Nexus 5X. We nemen de belangrijkste Android 7.1 features even met je door.

Lees verder na de advertentie.

Android 7.1 features

Bij de presentatie van de Google Pixel en Pixel XL bevestigde Google tussen neus en lippen door dat beide smartphones voorzien worden van Android 7.1 Nougat. Dat terwijl deze versie van Android toen officieel nog niet eens aangekondigd was. Na twee Developer Previews waarin bugs en andere schoonheidsfoutjes glad gestreken werden, bracht Google op 5 december de definitieve versie van de update uit. Toestellen als de Nexus 6P en Nexus 5X, zullen de update vanaf die dag kunnen ontvangen.

Google Pixel event samenvatting

Android 7.1 Nougat is een kleine tussentijdse update, die desalniettemin enkele leuke features toevoegt aan Android. Wat kunnen we allemaal verwachten van de opvolger van Android 7.0?

1. App shortcuts

Google introduceert zijn eigen variant op 3D Touch, met de toevoeging van app shortcuts. Als je de snelkoppeling van een app op je homescreen wat langer ingedrukt houdt, dan krijg je direct verschillende opties in beeld. Zo kun je met de app shortcuts van de Play Store al je updates installeren, terwijl je bij YouTube direct je kanaalabonnementen of het zoekveld in beeld brengt. Slechts een handjevol apps biedt nu ondersteuning voor app shortcuts, maar elke ontwikkelaar kan het in theorie toevoegen aan zijn applicatie.

2. Afbeeldingen versturen via je toetsenbord

Berichten die je verstuurt zijn vaak veel meer dan alleen maar tekst. Emoji’s, bewegende afbeeldingen, stickers en meer zijn in steeds meer apps terug te vinden. Met Android 7.1 kunnen ontwikkelaars afbeeldingen toevoegen aan hun toetsenbord. Een keyboard kan bijvoorbeeld een zoekfunctie hebben waarmee je gemakkelijk alle Kanye West-gifjes die je zoekt in beeld krijgt. Met één druk op de knop kun je ze vervolgens direct doorsturen naar je vrienden.

Android 7.1 Developer Preview

3. Sneller updates installeren

Wanneer Google grote updates uitbrengt voor Android, ben je vaak aardig wat tijd kwijt aan het installeren. Het toestel moet een of meerdere keren worden herstart en is soms tot wel een half uur lang onbruibaar. Met Android 7.1 pakt Google dat probleem aan. Op je toestel staan straks twee versies van Android geïnstalleerd: één actieve, en één op de achtergrond. Als er een update is, wordt die achtergrondversie bijgewerkt. Zo kun jij je smartphone gewoon blijven gebruiken. De volgende keer dat je het toestel herstart krijg je de nieuwe software in beeld, zonder dat je extra hoeft te wachten.

Overigens werkt deze feature niet met bestaande toestellen. Fabrikanten moeten een kleine partitie inruimen bij je opslagruimte waar de tweede installatie geplaatst kan worden en daar beschikken smartphones nu nog niet over. Nog een feature waar we pas vanaf volgend jaar wat aan hebben, dus.

4. Moves: navigeren met de vingerafdrukscanner

Steeds meer smartphones zijn uitgerust met een vingerafdrukscanner. Met Android 7.1 kun je die scanner niet alleen gebruiken om je telefoon te ontgrendelen, maar ook om te navigeren. Google voegt namelijk ‘Moves’ toe, speciale gestures die je op je scanner kunt uitvoeren.

De smartphones van Huawei bieden een soortgelijke feature al een tijdje. Op de Huawei P9 kun je bijvoorbeeld omlaag vegen over de scanner om op elk moment je notificaties in beeld te krijgen. In de camera-app maak je een foto door kort op de scanner te drukken. Vermoedelijk zullen deze Android Moves vergelijkbare functionaliteit bieden.

Android 7.1 emoji

5. Verschillende kleine verbeteringen en nieuwe emoji

Tot slot voert Google nog tal van verbeteringen door op de achtergrond. Zo wordt de performance van het touchscreen verbeterd, waardoor het sneller reageert op je aanraking. Ook zijn er voor ontwikkelaars functies toegevoegd waarmee ze snellere, stabiele apps kunnen bouwen. Daarnaast zijn er kleine dingetjes, zoals de mogelijkheid voor ontwikkelaars om apps van ronde icoontjes te voorzien voor de Pixel Launcher.

Ook zijn er allerlei nieuwe emoji toegevoegd. Alle beroepsgerelateerde emoji zijn nu beschikbaar in alle genders en huidskleuren. Zo kun je een vrouwelijke wetenschapper en een mannelijke kapper in je berichten plakken.

Lees het laatste nieuws over Android Nougat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu