Google verplicht fabrikanten om vernieuwde Android-notificaties te ondersteunen

Thomas Haenen
12 januari 2017, 15:02
2 min leestijd
Google verplicht fabrikanten om vernieuwde Android-notificaties te ondersteunen

Android 7.1 Nougat introduceerde verschillende nieuwe functies voor notificaties, zoals de mogelijkheid om direct op binnenkomende berichten te reageren. Fabrikanten worden nu verplicht die functies te installeren.

Lees verder na de advertentie.

Android 7.1 notificaties

Googles verplichtingen aan fabrikanten zijn vastgelegd in het Android Compatibility Definition Document, een set regels die met elke nieuwe versie van Android bijgewerkt wordt. Wil een fabrikant een Android-smartphone uitbrengen met de apps van Google, dan moeten ze aan deze regels voldoen. Omdat Android zonder de apps van Google een stuk minder populair zou zijn, voldoen vrijwel alle fabrikanten die actief zijn in Europa aan de voorwaarden van Google.

Dat is goed nieuws voor gebruikers, want deze voorwaarden zorgen ervoor dat je van de nieuwste Android-functies gebruik kunt maken. Google heeft het document eerder deze week wederom vernieuwd, naar aanleiding van de release van Android 7.1. Grootste wijziging: fabrikanten zijn verplicht om de nieuwe notificatiefuncties te ondersteunen, zo ontdekte Android Police.

android 7.1 notificaties

Android Nougat introduceert gebundelde notificaties, waardoor meerdere berichten van dezelfde app samen getoond worden. Met een enkele swipe kun je die berichten weer uitklappen, om bijvoorbeeld een specifiek mailtje of WhatsApp-bericht te selecteren. Daarnaast werd Direct Reply toegevoegd, waarmee je direct kunt reageren op een binnengekomen bericht, zonder dat je de app zelf hoeft te openen. Krijg je bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht binnen, dan kun je vanuit de Android 7.1-notificaties reageren zonder WhatsApp te openen.

De meeste fabrikanten die in Nederland actief zijn maken slechts beperkte aanpassingen aan Android. Zij zouden waarschijnlijk, ook zonder de regels van Google, de nieuwe notificatiestijl aanhouden. Veel Chinese merken maken echter drastische aanpassingen aan Android. Vooral Huawei heeft in het verleden de neiging gehad flink te sleutelen aan de notificaties. Met de nieuwe regels zorgt Google ervoor dat gebruikers een consistente gebruikservaring hebben met notificaties op Android.

Bekijk ook: wanneer krijgt mijn smartphone een Android 7.0-update?

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu