Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Googles 6 meest opvallende uitspraken over Android 8.0 op Reddit

Thomas Haenen
20 juli 2017, 12:06
4 min leestijd
Googles 6 meest opvallende uitspraken over Android 8.0 op Reddit

Android 8.0 is zeer binnenkort beschikbaar, maar nog lang niet alles is duidelijk over de nieuwe versie. De ontwikkelaars geven op Reddit een kijkje in de keuken.

Lees verder na de advertentie.

Android 8.0 interview op Reddit

Ruim twintig Android-ontwikkelaars verzamelden zich gisteren op Reddit voor een ‘Ask Me Anything’, waarbij gebruikers vragen konden stellen aan het team achter Android 8.0. Verschillende bronnen beweren dat de update al vanaf volgende maand beschikbaar is, en het gesprek gaf de ontwikkelaars de kans om enkele nieuwe features in de spotlights te zetten. Daarbij kwamen onder meer Android Wear, tablets en verbeteringen voor bluetooth voorbij.

1. Project Treble kan Android radicaal veranderen

Fragmentatie is al jaren één van de zwakste punten van Android. Elke fabrikant levert zijn eigen versie van het besturingssysteem, met eigen aanpassingen. Die aanpassingen maken het moeilijker om de software te updaten, waardoor het overgrote deel van alle Android-smartphones nooit een update ontvangt. Het merendeel van alle Android-gebruikers beschikt daardoor niet over de nieuwste functies en de laatste beveiliging.

Android 8.0 interview

Google pakt dat probleem grondig aan in Android 8.0, met Project Treble. Waar elke Android-update voorheen ook ondersteuning van hardwaremakers als MediaTek en Qualcomm vereiste, moet nu enkel de softwarelaag door fabrikanten als Samsung en Motorola bijgewerkt worden. Dat bespaart veel geld en tijd, en maakt het voor fabrikanten stukken makkelijker en aantrekkelijker om te updaten.

“Project Treble staat straks op alle smartphones die met Android 8.0 geïntroduceerd worden,” zo schrijft een van de Android-ontwikkelaars. “We werken met fabrikanten hard aan deze makkelijkere oplossing. (…) Het is de absoluut de grootste uitdaging die we hebben gehad bij de ontwikkeling van Android O. Het vereiste ingrijpende chirurgie in hoe Android werkt. We hebben ontzettend veel dingen moeten aanpassen op de achtergrond om Treble werkend te krijgen.”

emojidag

2. Dit is waarom de blobmoji verdwijnen

Google introduceert vernieuwde emoji in Android O, en schaft daarmee de tegelijkertijd geliefde en verguisde ‘blobmoji’ af. “In de laatste jaren zijn er ontzettend veel emoji bijgekomen. Het huidige systeem was niet geschikt voor de nieuwe emoji, dus er zat niets anders op dan een compleet nieuwe stijl introduceren.”

3. Verwacht voorlopig geen ingebouwde Android-thema’s

Verschillende Android-fabrikanten, waaronder Samsung en Huawei, leveren hun toestellen tegenwoordig met een thema-app. Daarmee kun je nieuwe thema’s downloaden en de look van je achtergrond, icoontjes en meer aanpassen. Er zijn echter geen plannen om dat standaard in Android in te bouwen en om verdere aanpasbaarheid te bieden.

Volgens Google is een thema-app bouwen makkelijker, maar is het maken van een consistente interface per thema lastig. De kans op botsende kleuren, onoverzichtelijke elementen en andere rommel is te groot, aldus het team. “We hebben in het verleden geëxperimenteerd met een nachtmodus in Android,” aldus Alan Viverette. “Het was echter onmogelijk om elke meegeleverde app (Agenda, Google Foto’s en meer) om te zetten naar dat donkere thema en er zeker van te zijn dat alles goed werkte.”

“Het wordt nog veel ingewikkelder als je bijvoorbeeld een knalroze Hello Kitty-thema toevoegt. Dat is niet alleen een kwestie van alles lichter en helderder maken. Ook de toegankelijkheidsopties moeten goed blijven werken, en de kleuren die andere apps gebruiken vereisen nog meer werk.”

4. Weinig nieuws voor Android Wear en tablets

Met Android 8.0 voert Google dus verschillende verbeteringen door op de achtergrond, maar de focus ligt nog altijd vooral op smartphones. Dat terwijl Android-tablets al jaren achterblijven. De meeste tablet-apps zijn uitgerekte versies van applicaties voor smartphones, bijvoorbeeld. Er zijn voorlopig geen plannen om daar echt wat aan te doen, zo geeft het team toe.

In plaats daarvan legt het team de focus op de evolutie van de vormfactor van tablets. “Er is een interessante overlap tussen Android en Chromebooks, nu Android-apps op Chrome OS kunnen lopen,” aldus Mike Cleron. “We maken het voor ontwikkelaars makkelijker om apps voor zowel tablets als Chromebooks te ontwikkelen.” Google lijkt dus niet echt meer te geloven in grote touchscreens zónder een toetsenbord.

Screenshot maken Android Wear

Hetzelfde geldt voor smartwatches. Android Wear ontving vorig jaar een forse update, maar het aantal smartwatches met de nieuwe software is minimaal. De meeste fabrikanten hebben het vertrouwen in de markt verloren en brengen geen nieuwe smartwatches meer uit. “Android O is vooral een technische upgrade voor Android Wear,” geeft Hoi Lam aan. “De accuduur wordt verbeterd, en we maken het makkelijker voor ontwikkelaars om Wear-apps met aantrekkelijke interfaces te maken.” Grote nieuwe features staan niet direct op de planning.

5. Bluetooth wordt beter

“Het Android bluetooth- en audio-team heeft veel werk gedaan met Android O. Dat zie je nog niet terug in de laatste Developer Preview, want de meeste wijzigingen zijn pas net doorgevoerd,” zo laat één van de ontwikkelaars weten. In de praktijk betekent dat muziek luisteren via bluetooth straks niet alleen stabieler gaat, maar dat er ook ondersteuning is voor hogere audiokwaliteit. Met een fatsoenlijke headset klinken muziek en podcasts straks beter.

6. …maar geen naam of releasedatum

Officieel heet de nieuwe software nog steeds Android O, al wordt druk gespeculeerd over namen als Android Oreo of Android Oatmeal Cookie. Google zelf heeft nog altijd geen definitief naam of releasedatum vrijgegeven. Zelfs het versienummer staat niet vast, al zijn we er inmiddels redelijk zeker van dat het Android 8.0 wordt. Ook tijdens de Ask Me Anything hield het team de kaken stijf op elkaar: deze details worden later pas bekend gemaakt. Nog even wachten dus!

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Reddit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu