Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google brengt Android 8.0 Oreo uit: dit moet je weten

Thomas Haenen
21 augustus 2017, 20:46
4 min leestijd
Breaking
Google brengt Android 8.0 Oreo uit: dit moet je weten

Google heeft zojuist de definitieve versie van Android Oreo gelanceerd. Dit is wat je moet weten over de Android 8.0 release, van de nieuwe features tot wanneer jouw smartphone de update krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Alles over de Android 8.0 release

Terwijl de volledige Verenigde Staten in de ban van de zonsverduistering waren, presenteerde Google de nieuwste versie van Android. Eigenlijk is de software al sinds dit voorjaar beschikbaar, als voorlopige versie voor ontwikkelaars.

Na verschillende Developer Previews geeft Google nu de definitieve versie vrij. Dat betekent echter niet dat de software direct naar jouw Android-smartphone komt. Dit is wat je moet weten.

1. Wat is de definitieve naam?

Google vernoemt iedere Android-versie naar een nieuwe zoetigheid, en in het verleden passeerden onder andere KitKat, Gingerbread en Jelly Bean al de revue. Over de naam van Android O hebben we de afgelopen maanden flink mogen speculeren. Van Oatmeal Cookie tot Orelettes tot Oliebol: alles hebben we voorbij zien komen.

Google zelf hintte de afgelopen weken al stevig naar Oreo, en uiteindelijk is dit ook de definitieve naam geworden. Android 8.0 (Oreo) volgt Android 7.0 (Nougat) op, dat vorig jaar verscheen.

Android 8.0 Oreo

2. Wat is er nieuw?

Met Android 8.0 biedt Google een groot aantal verbeteringen. Het overgrote deel verbetert het besturingssysteem op de achtergrond, maar ook aan de voorkant is veel nieuws te zien. Zo zijn er nu notificatiekanalen. Ontwikkelaars kunnen de notificaties die ze met hun apps sturen nu opdelen, en jou de controle erover geven. Denk bijvoorbeeld aan een berichtendienst als WhatsApp. Met notificatiekanalen kun je ervoor kiezen om wel een notificatie te ontvangen als je partner je een berichtje stuurt, terwijl het stil blijft als je baas je probeert te bereiken. Of kies bij een nieuws-app wel voor entertainmentnieuws, maar laat sport links liggen.

Ook nieuw is een picture-in-picture-modus voor video-apps als YouTube en Netflix. Zo kun je in een klein venster video blijven kijken terwijl andere je andere apps gebruikt. Het accuverbruik op stand-by wordt beperkt door zogenaamde ‘background limits’. Is je smartphone langere tijd inactief, bijvoorbeeld terwijl je slaapt, dan zorgt Android er voor dat apps geen taken uitvoeren op de achtergrond. Zo wordt er ‘s nachts vrijwel geen stroom meer verbruikt.

→ Ontdek meer Android 8.0-features op onze versiepagina

3. Welke smartphones krijgen de update als eerste?

Traditiegetrouw krijgt een klein handjevol smartphones de update als eerste. Dit zijn de toestellen waarvan Google de volledige controle over de hardware heeft. Het gaat om onderstaande apparaten, die volgens Google ‘zeer binnenkort’ de update krijgen.

4. Waarom duurt het zo lang voordat ik de Android 8.0 (Oreo)-update krijg?

Android-gebruikers kijken soms vol jaloezie naar Apple-fans. Bezitters van de iPhone krijgen namelijk vaak binnen 24 uur na de introductie van een update de software al op hun smartphone. Zelfs als je toestel jaren oud is, ben je razendsnel aan de beurt. Dat terwijl de kans groot is dat veel Android-smartphones pas begin 2018 een update krijgen, áls ze al er eentje krijgen.

Dat komt omdat fabrikanten de nieuwe software eerst geschikt moeten maken voor hun smartphone. Elk bedrijf heeft namelijk zijn eigen interface voor Android, met verschillende aanpassingen aan het standaard design. Ook worden er vaak een groot aantal eigen apps meegeleverd. Dat moet allemaal bijgewerkt worden voor een nieuwe versie van Android, en daar hebben fabrikanten vaak lang de tijd voor nodig.

Datzelfde geldt ook nog eens voor de hardware. Elke smartphone heeft andere onderdelen en de drivers voor die hardware zijn ook niet altijd direct geschikt. Als deze achterliggende stuurprogramma’s in orde zijn, moet er tot slot nog flink getest worden. Al met al een proces dat meerdere weken of maanden kost, en voor elke fabrikant en smartphone anders is.

Gelukkig lijkt ook Google naar ons geklaag te luisteren. Met Project Treble worden trage updates eindelijk aangepakt. Het bedrijf heeft op de achtergrond aanpassingen doorgevoerd die het een stuk makkelijker maken om nieuwe software uit te rollen. Fabrikanten hoeven minder aan te passen, en kunnen dus in theorie sneller updaten. Helaas duurt het nog even voor we dat merken: pas vanaf eind dit jaar verschijnt de eerste smartphones die Treble-technologie inzetten.

→ Lees meer: Hoe Google met Project Treble voor snellere updates zorgt

5. Wanneer kan ik Android 8.0 downloaden op mijn Android-smartphone of -tablet?

De vraag blijft natuurlijk of en wanneer jouw apparaat met Android 8.0 aan de slag mag. Dat valt helaas moeilijk te zeggen. Fabrikanten maken waarschijnlijk de komende dagen en weken hun plannen bekend. Heb je een Android-vlaggenschip van het afgelopen jaar, dan kun je eind 2017 of begin 2018 een update verwachten. Is je smartphone ouder, of gaat het om een budgettoestel? Dan is de situatie onzeker. Ben je benieuwd, dan check je ons update-overzicht om op de hoogte te blijven. Dat werken we regelmatig bij.

→ Lees het Android 8.0 update-overzicht om te zien of jouw toestel wordt bijgewerkt

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu