Google heeft stilletjes de introductie van Android 8.1 aangekondigd. De Android Oreo-update biedt waarschijnlijk weinig nieuwe features en focust op stabiliteit.
Lees verder na de advertentie.
Android 8.1 officieel onthuld
Android 8.1 wordt niet bevestigd met een uitgebreide blogpost of grootse aankondiging, maar met een zijdelingse opmerking in een artikel over de Google Pixel 2-camera. Onderaan dat artikel vermeldt Google dat de eerste Developer Preview van Android 8.1 binnen enkele weken beschikbaar is. Deze introduceert onder andere een verbeterde hdr+-modus, wat voor mooier contrast zorgt tussen donkere en lichte delen van een foto.
Android 8.1 (Oreo) is als eerste beschikbaar voor de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL, daarna volgt de eerste Google Pixel-reeks. Nadat deze Developer Preview is getest door grote groepen gebruikers, volgt een definitieve versie voor alle fabrikanten. Vervolgens is het aan hen om de nieuwe software geschikt te maken voor andere smartphones.

Wat er verder precies nieuw is aan de update, is onbekend. Waarschijnlijk zijn er verschillende Android 8.0-features aanwezig die net niet op tijd klaar waren voor de release. Zo verwachten we bluetooth-verbeteringen, zoals een accu-indicator en betere geluidskwaliteit tijdens het bellen. Daarnaast zullen er waarschijnlijk stabiliteitsverbeteringen zijn die ervoor zorgen dat de software soepeler en sneller loopt.
Android 8.0-uitrol nauwelijks begonnen
Deze update volgt slechts anderhalve maand na de introductie van Android 8.0, eind augustus. Het gaat nog niet hard met de adoptie van Oreo. Uit de laatste distributiecijfers van Google blijkt dat slechts 0,2 procent van alle Android-apparaten wereldwijd op Oreo loopt. Smartphones met de nieuwe software zijn er dan ook nog maar nauwelijks. Veel fabrikanten verwachten pas eind dit jaar of begin 2018 met de uitrol te beginnen.
→ Lees ook: deze toestellen krijgen de Android Oreo-update
Android 8.0 introduceerde onder andere een picture-in-picture-modus voor het kijken van video’s. Ook zijn er notificatiekanalen, waarmee je meer grip krijgt op welke berichten je wel of niet van een app wil ontvangen. Tot slot zorgen zogenaamde ‘background limits’ ervoor dat het accuverbruik van apps op de achtergrond flink wordt beperkt.