De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google brengt Android Pie uit: dit moet je weten

Michel van 't Klaphek
6 augustus 2018, 19:00
3 min leestijd
Breaking
Google brengt Android Pie uit: dit moet je weten

Google heeft zojuist Android 9.0 (Pie) gelanceerd. Dit is alles wat je moet weten over de nieuwe Android-versie, van de nieuwe functies tot aan wanneer jouw toestel de update ontvangt.

Lees verder na de advertentie.

Android 9.0 aangekondigd

De kogel is door de kerk. Na verschillende Developer Previews heeft Google eindelijk Android 9.0 officieel aangekondigd. Alhoewel je natuurlijk direct aan de slag wil met de nieuwe functies, is het nog maar de vraag of jouw telefoon de update direct ontvangt. Android Planet zet alle informatie die je nodig hebt op een rij.

1. De naam: Android Pie

Iedere Android-versie wordt vernoemd naar een zoetigheid. In het verleden zagen we onder meer Oreo, Nougat en KitKat voorbijkomen. Over de naam van Android P werd daarom lang gespeculeerd. Onder meer Popsicle passeerde de revue, aangezien Google afbeeldingen online zette die op ijsjes leken.

Android 9.0 Release

Het bedrijf heeft ons echter op het verkeerde been gezet. De definitieve naam is namelijk Android Pie geworden. Het is de opvolger van Android 8.0 (Oreo), dat vorig jaar ook in augustus verscheen.

2. Wat zijn de nieuwe functies?

Aangezien Android P al geruime tijd getest wordt door ontwikkelaars, waren vrijwel alle nieuwe functies al voor uitkomst bekend. De nieuwe versie is vooral een stuk slimmer geworden. Dankzij ‘Adaptive Battery’ wordt bijvoorbeeld je accuduur verlengd, doordat apps die om veel stroom vragen worden uitgeschakeld.

Voortaan weet Android welke apps je regelmatig gebruikt, en past hier het stroomverbruik op aan. Daarnaast wordt de helderheid van het scherm vanzelf bijgesteld aan hand van de hoeveelheid omgevingslicht.

Sinds de introductie van Android Oreo vorig jaar hebben steeds meer telefoons een notch aan de bovenkant van het scherm. Android 9.0 houdt hier standaard rekening mee in de weergave van apps. Ook notificaties zijn voortaan een stuk rijker. Wanneer iemand jou een bericht stuurt, kun je bijvoorbeeld direct antwoorden vanuit het meldingenscherm.

Daarnaast bekommert Google zich steeds meer om de gezondheid van haar gebruikers. Voortaan vind je in het nieuw toegevoegde Dashboard daarom hoeveel tijd je aan je smartphone besteedt. Je kunt ook een wekker aanzetten die ervoor zorgt dat je niet teveel tijd aan apps besteedt. Tot slot worden de kleuren minder fel zodra je op het punt staat om naar bed te gaan.

→ Lees meer over de nieuwe Android 9.0-features op onze versiepagina

3. Wanneer ontvang ik de update?

Zoals gewoonlijk ontvangen Googles eigen Pixel-toestellen de update als eerst. Voor deze toestellen rolt de update per direct uit:

Heb je meegedaan aan het Android P-bètaprogramma met een telefoon van een ander merk? Dan moet je nog eventjes geduld hebben. Volgens Google ontvangen onderstaande toestellen de update uiterlijk ‘deze herfst’. Uiteraard houden we je op de hoogte van de definitieve release.

4. En hoe zit het met andere smartphones en tablets?

Of jouw smartphone ook geüpdatet wordt naar Android 9.0, is nog maar de vraag. In aanloop naar de lancering hebben sommige fabrikanten hun plannen bekendgemaakt, maar niet allemaal. Over het algemeen geld echter dat als je in het bezit bent van een recent vlaggenschip (lanceringsjaar 2017/ 2018), je de update waarschijnlijk ontvangt.

android p wallpaper

Wanneer dit gaat gebeuren is nog maar de vraag. Sommige fabrikanten, zoals Nokia, zijn heel snel met het updaten van hun toestellen. Andere fabrikanten laten er echter maanden of zelfs een jaar overheen gaan.

→ Kijk daarom in ons Android 9.0 update-overzicht of jouw toestel wordt bijgewerkt

Lees meer over Android Pie

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu