5 aantrekkelijke Android-alternatieven voor de iPhone SE

Gijs Ettes
22 maart 2016, 20:15
4 min leestijd
5 aantrekkelijke Android-alternatieven voor de iPhone SE

Het zal je niet ontgaan zijn dat Apple gisteren een kleinere en (iets) goedkopere iPhone heeft aangekondigd. Dit zijn de vijf grootste concurrenten met Android.

Alternatieven voor de iPhone SE

De iPhone SE werd gisteravond door de media overwegend positief ontvangen, vooral vanwege de combinatie van een lage prijs (399 dollar) en high-end specificaties (vergelijkbaar met de iPhone 6S). In mei komt de compacte 4 inch-smartphone ook naar de Benelux, maar dan met een prijskaartje van 489 euro voor het 16GB-model.

Een budgettelefoon is het dus allerminst en voor een vergelijkbaar bedrag zijn ook veel (betere) Android-toestellen verkrijgbaar. Hieronder een selectie van vijf concurrenten die de iPhone SE op Android-gebied heeft. We focussen op prijs, formaat en gebruiksgemak, maar lichten ook een opvallend goed en goedkoper alternatief uit.

Compact formaat: Sony Xperia Z5 Compact

xperia z5 vs xperia z5 compactMet zijn 4,6 inch-scherm is de Sony Xperia Z5 Compact  groter dan de iPhone SE, maar het is een van de weinige compacte Androids die wél over hoogwaardige  specs beschikt. Zo vinden we een krachtige Snapdragon 810-chip aan boord, die wordt bijgestaan door 2GB RAM en dubbel zoveel opslag (32GB) als het instapmodel van Apple.  Bovendien is de opslagruimte tot 200GB uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje.

Daarnaast heeft de Xperia Z5 Compact de beschikking over twee uitstekende camera`s, een grote accu en een waterbestendige behuizing. En dat alles voor een adviesprijs die enkele tientjes lager ligt dan die van de iPhone SE. Meer lees je in onze Sony Xperia Z5 Compact review.

Sony Xperia Z5 Compact
Sony Xperia Z5 Compact
8,0
Welke Sony Xperia Z5 Compact wil je?
Wij hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Compact aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Vergelijkbare prijs: Motorola Moto X Style

motorola moto x style review 3Hij is alles behalve compact, maar voor een prijs van rond de 450 euro vind je weinig smartphones die meer bieden dan de Moto X Style. Zo beschikt hij over een prachtig QHD-scherm, high-end specificaties en een uitstekende 21 megapixel-camera aan de achterzijde.

Een ander groot voordeel van dit toestel is de stockversie van Android, die lekker vlot voelt dankzij de afwezigheid van een skin en bloatware. De achterkant voelt wat ruw aan en biedt daardoor meer grip, zodat de Moto X Style minder snel uit je hand glipt. Check ons uitgebreide oordeel in de Motorola Moto X Style review.

Motorola Moto X Style
Motorola Moto X Style
9,0
Welke Motorola Moto X Style wil je?
Wij hebben momenteel geen Motorola Moto X Style aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Recent vlaggenschip: Samsung Galaxy S6

samsung galaxy s6 vs galaxy s5Voor twee tientjes minder dan de iPhone SE haal je Samsungs vlaggenschip uit 2015 in huis. Ondanks dat het toestel inmiddels is opgevolgd door de S7, komt  de Galaxy S6 nog steeds prima mee. Hoogtepunten zijn onder meer de bouwkwaliteit, de 16 megapixel-camera en het 5,1 inch-scherm dat helder en kleurrijk oogt.

Ondanks het grotere formaat is de Galaxy S6 niet veel zwaarder dan de iPhone SE en met 6,8 millimeter is hij zelfs een stukje dunner. Ook  is er meer opslag aan boord (32GB) en een grotere accu die met een snellader binnen een uurtje vol is. Met alle energiebesparende opties die Samsung meelevert, is het mogelijk om meerdere dagen met het toestel te doen. Meer lees je in onze Galaxy S6 review.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6
9,0
Welke Samsung Galaxy S6 wil je?
Selecteer:
32GB
64GB
Sim only nodig?

iPhone-lookalike: HTC One A9

htc one a9 einde van htcDe HTC One A9 is met afstand het minste toestel in dit lijstje, maar gezien de gelijkenissen die het vertoont met iPhone 6(S) willen we hem toch even noemen. De grootste fout die HTC met de One A9 heeft gemaakt, is hem lanceren met een prijskaartje van 599 euro.  Inmiddels is de smartphone ruim 150 euro in prijs gedaald, wat hem aantrekkelijker maakt gezien de midrange specificaties en matige accu.

Toch zijn er wel degelijk  positieve punten aan het toestel, waaronder de vingerafdrukscanner, de afwerking en het scherm. Ook draait de One A9 standaard op Android 6.0 Marshmallow. Meer lees je in onze HTC One A9 review.

HTC One A9
HTC One A9
7,5
Welke HTC One A9 wil je?
Wij hebben momenteel geen HTC One A9 aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Budgetalternatief: Wileyfox Swift

wileyfox swift review 2In tegenstelling tot de iPhone SE is de Wileyfox Swift wel een echt budgetmodel  en  ondanks de adviesprijs van 179 euro zijn de specs en prestaties uitstekend. Zo heeft het toestel een fraaie Sandstone-behuizing, een mooi hd-scherm, voldoende opslag (16GB) en een verwisselbare accu die het lang uithoudt.

Met grafisch intensieve games heeft de Swift moeite, maar afgezien daarvan draait dit toestel met het strakke Cyanogen OS soepel. Dat laatste is ook wat de Swift onderscheidt: Cyanogen OS lijkt sterk op  stock-Android, maar heeft diverse handige toevoegingen. Je leest er alles over in onze Wileyfox Swift review.

Wileyfox Swift
Wileyfox Swift
8,0
Welke Wileyfox Swift wil je?
Wij hebben momenteel geen Wileyfox Swift aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Wat is volgens jou het beste alternatief voor de iPhone SE? Laat het weten in de comments.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's