De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

5 aantrekkelijke Android-alternatieven voor de iPhone SE

Gijs Ettes
22 maart 2016, 20:15
4 min leestijd
5 aantrekkelijke Android-alternatieven voor de iPhone SE

Het zal je niet ontgaan zijn dat Apple gisteren een kleinere en (iets) goedkopere iPhone heeft aangekondigd. Dit zijn de vijf grootste concurrenten met Android.

Lees verder na de advertentie.

Alternatieven voor de iPhone SE

De iPhone SE werd gisteravond door de media overwegend positief ontvangen, vooral vanwege de combinatie van een lage prijs (399 dollar) en high-end specificaties (vergelijkbaar met de iPhone 6S). In mei komt de compacte 4 inch-smartphone ook naar de Benelux, maar dan met een prijskaartje van 489 euro voor het 16GB-model.

Een budgettelefoon is het dus allerminst en voor een vergelijkbaar bedrag zijn ook veel (betere) Android-toestellen verkrijgbaar. Hieronder een selectie van vijf concurrenten die de iPhone SE op Android-gebied heeft. We focussen op prijs, formaat en gebruiksgemak, maar lichten ook een opvallend goed en goedkoper alternatief uit.

Compact formaat: Sony Xperia Z5 Compact

xperia z5 vs xperia z5 compact

Met zijn 4,6 inch-scherm is de Sony Xperia Z5 Compact  groter dan de iPhone SE, maar het is een van de weinige compacte Androids die wél over hoogwaardige  specs beschikt. Zo vinden we een krachtige Snapdragon 810-chip aan boord, die wordt bijgestaan door 2GB RAM en dubbel zoveel opslag (32GB) als het instapmodel van Apple.  Bovendien is de opslagruimte tot 200GB uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje.

Daarnaast heeft de Xperia Z5 Compact de beschikking over twee uitstekende camera`s, een grote accu en een waterbestendige behuizing. En dat alles voor een adviesprijs die enkele tientjes lager ligt dan die van de iPhone SE. Meer lees je in onze Sony Xperia Z5 Compact review.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia Z5 Compact prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen

Vergelijkbare prijs: Motorola Moto X Style

motorola moto x style review 3

Hij is alles behalve compact, maar voor een prijs van rond de 450 euro vind je weinig smartphones die meer bieden dan de Moto X Style. Zo beschikt hij over een prachtig QHD-scherm, high-end specificaties en een uitstekende 21 megapixel-camera aan de achterzijde.

Een ander groot voordeel van dit toestel is de stockversie van Android, die lekker vlot voelt dankzij de afwezigheid van een skin en bloatware. De achterkant voelt wat ruw aan en biedt daardoor meer grip, zodat de Moto X Style minder snel uit je hand glipt. Check ons uitgebreide oordeel in de Motorola Moto X Style review.

Motorola Moto X Style

Motorola Moto X Style prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto X Style prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen

Recent vlaggenschip: Samsung Galaxy S6

samsung galaxy s6 vs galaxy s5

Voor twee tientjes minder dan de iPhone SE haal je Samsungs vlaggenschip uit 2015 in huis. Ondanks dat het toestel inmiddels is opgevolgd door de S7, komt  de Galaxy S6 nog steeds prima mee. Hoogtepunten zijn onder meer de bouwkwaliteit, de 16 megapixel-camera en het 5,1 inch-scherm dat helder en kleurrijk oogt.

Ondanks het grotere formaat is de Galaxy S6 niet veel zwaarder dan de iPhone SE en met 6,8 millimeter is hij zelfs een stukje dunner. Ook  is er meer opslag aan boord (32GB) en een grotere accu die met een snellader binnen een uurtje vol is. Met alle energiebesparende opties die Samsung meelevert, is het mogelijk om meerdere dagen met het toestel te doen. Meer lees je in onze Galaxy S6 review.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 329,-

Bekijken

iPhone-lookalike: HTC One A9

htc one a9 einde van htc

De HTC One A9 is met afstand het minste toestel in dit lijstje, maar gezien de gelijkenissen die het vertoont met iPhone 6(S) willen we hem toch even noemen. De grootste fout die HTC met de One A9 heeft gemaakt, is hem lanceren met een prijskaartje van 599 euro.  Inmiddels is de smartphone ruim 150 euro in prijs gedaald, wat hem aantrekkelijker maakt gezien de midrange specificaties en matige accu.

Toch zijn er wel degelijk  positieve punten aan het toestel, waaronder de vingerafdrukscanner, de afwerking en het scherm. Ook draait de One A9 standaard op Android 6.0 Marshmallow. Meer lees je in onze HTC One A9 review.

HTC One A9

HTC One A9 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC One A9 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen

Budgetalternatief: Wileyfox Swift

wileyfox swift review 2

In tegenstelling tot de iPhone SE is de Wileyfox Swift wel een echt budgetmodel  en  ondanks de adviesprijs van 179 euro zijn de specs en prestaties uitstekend. Zo heeft het toestel een fraaie Sandstone-behuizing, een mooi hd-scherm, voldoende opslag (16GB) en een verwisselbare accu die het lang uithoudt.

Met grafisch intensieve games heeft de Swift moeite, maar afgezien daarvan draait dit toestel met het strakke Cyanogen OS soepel. Dat laatste is ook wat de Swift onderscheidt: Cyanogen OS lijkt sterk op  stock-Android, maar heeft diverse handige toevoegingen. Je leest er alles over in onze Wileyfox Swift review.

Wileyfox Swift

Wileyfox Swift prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Wileyfox Swift prijzen. Bekijk alle Wileyfox smartphones.

Alle Wileyfox smartphones met prijzen

Wat is volgens jou het beste alternatief voor de iPhone SE? Laat het weten in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu