Stelling: Android heeft (g)een app-drawer nodig

Jarno Stinissen
2 maart 2016, 20:23
3 min leestijd
Stelling: Android heeft (g)een app-drawer nodig

De geruchten over de verdwijning van de app-drawer in Android N worden steeds luidruchtiger. In dit artikel gaan we in op de stelling: heeft Android eigenlijk wel een app-drawer nodig?

Lees verder na de advertentie.

Waarom wel een app-drawer

De app-drawer en Android zijn  al vanaf het prille begin onafscheidelijk. In de loop der jaren zijn er enkele aanpassingen gemaakt aan het overzicht, waarbij iedere fabrikant wel een kleurtje of icoontje veranderde, maar de basis is het altijd hetzelfde gebleven. De app-drawer is een van de functies die Android onderscheidt van iOS. En wanneer je probeert de dans te ontspringen (hoi Huawei) wordt dit je vaak niet in dank afgenomen. “Het lijkt veel op iOS”, is wat Huawei vaak te horen krijgt over zijn EMUI-skin.

huawei p8 max

Naast het design moet de functionaliteit van de app-drawer niet onderschat worden. Je hebt immers  niet de verplichting om alle apps in verschillende mapjes te verstoppen  om je toestel  overzichtelijk te houden. Zo hoef je alleen je favoriete apps op het homescreen te plaatsen om een dag door te komen, en zie je tenminste nog iets van je achtergrondfoto. Ook handig is de  optie  om in de app-drawer je apps op alfabet, gebruik en op persoonlijke smaak te sorteren. Verdwijnt de optie, dan ben je  simpelweg meer tijd kwijt aan swipen door je homescreens  om de juiste app of widget te vinden.

De vraag die de meeste Android-gebruikers hoogstwaarschijnlijk hebben is de waarom-vraag. Waarom zou je de app-drawer willen weghalen? Waarom zou je een platform  dat bekendstaat om de vele mogelijkheden willen beperken, terwijl de meeste gebruikers niet achter deze beslissing lijken te staan? Het is niet verwonderlijk dat apps als  Nova Launcher enorm populair zijn. Dit is een alternatieve skin  die gebruikers naar eigen smaak kunnen aanpassen. Handig als  je bijvoorbeeld per se een Huawei-smartphone wil, maar ook smoorverliefd bent op app-drawers.

De functionaliteit van app-drawers moet niet onderschat worden

En mocht je er toch niet zo gecharmeerd van zijn, dan heb je bij Android altijd nog keuze. De onlangs aangekondigde  LG G5 biedt bijvoorbeeld de optie om de app-drawer aan of uit te zetten.  En mocht je niet zo weg zijn van het design kun je altijd nog Nova Launcher of de uitstekende Google Now Launcher  proberen.

Waarom geen app-drawer

In een vroege build van Android N is geen app-drawer gespot. De kans is aanwezig dat de optie verdwijnt, nadat er bij Android Marshmallow al veel kritiek kwam  op het feit dat de lijst verticaal  in plaats van horizontaal scrolt. Op het eerste oog is dit een vrij nutteloze ‘afslanking’ van Android, maar laten we erop gokken dat Google niet achterlijk is. Het bedrijf heeft echt wel door dat veel gebruikers de app-drawer uitermate handig vinden en deze liever niet kwijtraken. Mocht hij  toch verdwijnen, dan zou Google wel eens de eerste stap in de volledige integratie met Chrome OS hebben gezet.

chrome os

Chrome OS is het besturingssysteem waarop onder meer laptops, desktops en sommige settopboxes van Google draaien. Het is gebaseerd op de gelijknamige browser en de opensource Linuxkernel. Google focust zich graag op mobiele apparaten, maar is niet vergeten dat er ook vraag is naar andere producten die meer op productiviteit zijn gericht en Googles diensten nog beter integreren.

Door de app-drawer te verwijderen gaan Android en Chrome OS meer op elkaar lijken en wordt het gemakkelijker  om de platforms naadloos met elkaar te laten samenwerken. Dit is te vergelijken wat Microsoft momenteel doet met Windows 10. Zo zijn er al smartphones met dit besturingssysteem die je middels een dock aan randapparatuur aansluit om hetzelfde apparaat als desktop te gebruiken.

Wat vind jij?

Het meest belangrijke is natuurlijk de mening van de gebruiker. Vind jij dat een Android-smartphone standaard over een app-drawer moet blijven beschikken?  Deel je mening in de comments hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu