De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Deze Android-fabrikanten sluiten agressief apps af op de achtergrond

Thomas Haenen
15 januari 2019, 14:01
3 min leestijd
Deze Android-fabrikanten sluiten agressief apps af op de achtergrond

Smartphones van Nokia, OnePlus en Huawei sluiten je apps snel af zodra ze naar de achtergronden verdwijnen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. Maar wat zijn daar nou de gevolgen van?

Lees verder na de advertentie.

Waarom sluiten Android-apps op de achtergrond snel af?

Fabrikanten doen er alles aan om de accuduur van je smartphone zoveel mogelijk op te rekken. Met elke nieuwe versie van Android maakt Google al verbeteringen om het accuverbruik te beperken, maar ook fabrikanten maken aanpassingen. Sommige bedrijven gaan wel erg ver en sluiten continu apps die op de achtergrond draaien af. Het nieuwe ‘Don’t Kill My App’-initiatief waarschuwt gebruikers voor de gevolgen, en de fabrikanten met de ‘slechtste’ aanpak.

De ontwikkelaars van Urbandroid hebben het initiatief in het leven geroepen. Ze hebben gekeken naar wat voor aanpassingen en apps fabrikanten maken en meeleveren om de accuduur te beperken. Ook geven ze tips over hoe je het weer uit kunt schakelen.

Android-apps op de achtergrond

Waar gaat het mis?

Als een app actief is op je smartphone, verbruikt deze rekenkracht en dus ook stroom. Zelfs als er acties op de achtergrond uitgevoerd moeten worden. Open je bijvoorbeeld even WhatsApp terwijl je een film krijgt, dan blijft Netflix actief op de achtergrond, zodat de app niet compleet opnieuw op hoeft te starten. De app moet echter niet te lang blijven open staan: als je Netflix vijf uur later nog niet hebt heropend, dan is het zonde dat er nog stroom door verbruikt wordt. Daarom schakelt Android veel ongebruikte apps na verloop van tijd automatisch uit.

Het probleem zit ‘m in het feit dat sommige apps gebouwd zijn om bijna alleen op de achtergrond actief te zijn. Denk bijvoorbeeld aan je mail-app, die de hele dag door checkt of er nieuwe mails binnen komen. Wordt die app opeens afgesloten, dan krijg je ook geen berichtje als je een mail hebt ontvangen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld wekker-apps: als die op de achtergrond afgesloten wordt, hoor jij ‘s ochtends opeens geen wekker meer.

Met Android 6.0 (Marshmallow) voegde Google ‘Doze’ toe, een functie die slim kijkt welke apps en wel niet afgesloten mogen worden. Met Doze komt het zelden tot nooit voor dat een app onterecht afgesloten wordt. Helaas voegen veel fabrikanten daarnaast hun eigen accubesparende apps toe, en die zijn een stuk minder slim dan Doze.

→ Tip: zo stel je in welke apps Doze mogen negeren

Welke fabrikanten sluiten het meeste apps op de achtergrond af?

De grootste boosdoener is Nokia, zo claimen de onderzoekers. Vanaf Android 9.0 zet de Finse fabrikant namelijk standaard de ‘Battery Protection’-app op elke smartphone. Die schakelt zowat alle apps na twintig minuten automatisch uit, zelfs als de gebruiker ze op een toegestane lijst zet. Volgens de onderzoekers gaan daardoor zelfs alarmen vaak niet meer af.

Ook OnePlus, Xiaomi en Huawei scoren hoog. Deze fabrikanten doen er alles aan om het accuverbruik terug te dringen en gaan daardoor vaak ruw om met je apps. Bij Samsung valt de schade mee, en HTC en Google sluiten blijkbaar zelden tot nooit zomaar een app af.

Moet ik dit willen stoppen?

Ja en nee. Bij de meeste fabrikanten kun je deze ‘task killers’ relatief makkelijk uitschakelen. In sommige gevallen heeft dat echter een behoorlijke impact op je accuduur. Laat je in één klap alle apps gewoon weer op de achtergrond lopen, dan is je accu straks een stuk sneller leeg.

In de meeste gevallen is het daarom het verstandigst om van app tot app te bepalen of deze wel of niet op de achtergrond mag lopen. Wil je zeker weten dat je alle WhatsApp-berichtjes direct ontvangt, loop dan even door je instellingen. Daar zoek je naar ‘Accubeschermingen’, ‘Achtergrondverbruik’ of soortgelijke termen om dit aan te passen. De precieze instructies verschillen van toestel tot toestel, en vind je op de site van het initiatief.

Lees meer nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu