Android gaat apps op locaties aanraden met Nearby

Jarno Stinissen
10 juni 2016, 10:10
2 min leestijd
Android gaat apps op locaties aanraden met Nearby

Google begint met de uitrol van een nieuwe feature genaamd Nearby. Nearby raadt relevante Android-apps en websites aan, die gebaseerd zijn op jouw locatie.

Lees verder na de advertentie.

Android apps op locatie

In de Play Store zijn vandaag de dag meer dan een miljoen apps te downloaden voor je Android-toestel. Veel van deze applicaties zijn locatiegebonden: denk bijvoorbeeld aan een KLM-app die je vooral gebruikt om snel in te checken, of een museum-app om meer informatie te krijgen over een bepaald kunstwerk. Deze applicaties heb je na je bezoek dus  nauwelijks of zelfs niet meer nodig. De nieuwe feature Nearby haakt hierop in en toont relevante webpagina’s  of Android-apps op locatie. Druk je op deze melding, dan stuurt Nearby je door naar de app-pagina in de Play Store of de desbetreffende website.

Android apps op locatie

Nearby traceert je locatie via Eddystone. Eddystone is vergelijkbaar met iBeacon, het Apple-platform voor apparaten die een bluetooth low-energy-signal (BLE) uitzenden.
Om Nearby te kunnen gebruiken, moeten bluetooth en gps ingeschakeld zijn op je Android. Het uitgezonden signaal wordt door smartphones gebruikt om nauwkeurig de afstand te bepalen van de smartphone naar het uitzendende baken. Kom je binnen het vooraf vastgestelde bereik, dan krijg je via Nearby een pushbericht van het betreffende baken.

Daarnaast ondersteunt Nearby apparaten zoals de Chromecast en Android Wear-horloges. Je ontvangt hier  ook een melding wanneer je binnen een bepaald bereik bent met de vraag of je het systeem wilt opstarten of niet.

Voorproefje van Android Instant Apps

Nearby heeft veel weg van Android Instant Apps, dat later dit jaar uitkomt. Met Instant Apps worden alleen de app-onderdelen geïnstalleerd die je echt nodig hebt. Hierdoor hoef je als gebruiker niet  de Play Store  in te duiken om een app te downloaden, maar kun je probleemloos de informatie binnen een applicatie zien. Net als Nearby is Android Instant Apps er voornamelijk op gericht om Android-apps op locatie aan te bieden. Bij Nearby moet je echter alsnog de gehele Android-applicatie downloaden, wil je er gebruik van kunnen maken.

De uitrol van Nearby is vandaag van start gegaan. Ben je in het bezit van een apparaat met Android 4.4 (KitKat) of hoger dan kun je, zodra de Google Play Services  is vernieuwd in de Benelux, aan de slag met Nearby. Wanneer dit gebeurt is echter nog niet bekend.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu