De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android-apps moeten duidelijker zijn over verzameling persoonlijke data

Erwin Vogelaar
2 december 2017, 13:55
2 min leestijd
Android-apps moeten duidelijker zijn over verzameling persoonlijke data

Als Android-apps persoonlijke data verzamelen, dan moeten gebruikers daar nu over gewaarschuwd worden. Ook moet er meer transparantie bestaan over het gebruik van deze informatie.

Lees verder na de advertentie.

Waarschuwing als Android-apps persoonlijke data verzamelen

Android-apps moeten van Google duidelijker zijn over het verzamelen van persoonlijke data. Het Google Safe Browsing-project gaat naast websites nu ook waarschuwen als apps onveilig met je informatie omgaan.

Zodra een app persoonlijke info opslaat, zoals je telefoonnummer of e-mail-adres, dan moet je daar vanaf nu over geïnformeerd worden via een melding. Tevens moeten apps een duidelijk privacybeleid kunnen tonen.

android-apps persoonlijke data

Een andere aanpassing is dat zodra een app persoonlijke data verzamelt en verzendt, terwijl dit niet bij de functies van de app hoort, er duidelijk gemaakt moet worden hoe deze data wordt gebruikt. De gebruiker moet hier tevens toestemming voor geven.

Deze eisen van Google gelden voor alle Android-apps. Dit betekent dus niet enkel apps die via de Play Store worden gedownload, maar ook daarbuiten. Vanaf februari gaat Google waarschuwingen in apps tonen via Google Play Protect of via een webpagina. App-makers krijgen dan de kans om hun apps te verbeteren. Als ze voldoen aan de nieuwe richtlijnen, worden de waarschuwingen niet meer getoond.

Deze waarschuwingen zijn een belangrijke stap om Android veiliger te maken. Veel gebruikers weten namelijk niet wat voor data apps verzamelen en verzenden. Zo bevatten veel apps meerdere trackers die je gedrag op allerlei manieren in de gaten houden. Deze data wordt vervolgens verkocht aan adverteerders. Gebruikers hierover informeren, of een grote waarschuwing plaatsen als dit niet gebeurt, is een enorme stap in de juiste richting.

Persoonlijke data op OnePlus

In oktober werd ook duidelijk dat OnePlus zonder te waarschuwen persoonlijke data opslaat. Voor nieuwe installaties van OxygenOS heet het bedrijf nu een melding toegevoegd. Hier krijg je tevens de mogelijkheid om je af te melden. Daar lees je hier meer over.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu