De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Tussenstand: de staat van Android Auto in 2018

Erwin Vogelaar
4 april 2018, 14:55
3 min leestijd
Tussenstand: de staat van Android Auto in 2018

Android Auto had een wat lastige start, maar inmiddels gaan alle remmen los. Hoe staat het met het besturingssysteem voor de auto in 2018?

Lees verder na de advertentie.

Android Auto 2018: slimmer en onafhankelijk

Veel moderne auto’s bezitten een ingebouwd systeem om mee te navigeren, bellen of om muziek te luisteren. Android Auto is een aangepaste versie van Android om dat ingebouwde systeem mee te vervangen. Android Auto maakt het besturingssysteem bruikbaar tijdens het rijden, via grote, duidelijke knoppen met functies die je enkel tijdens het autorijden nodig hebt. Dat is fijn, omdat het gebruiken van je smartphone in de auto extreem gevaarlijk is.

Je gebruikt Android Auto door je smartphone met de auto te verbinden. Vervolgens wordt het schermpje in de auto overgenomen door de autovriendelijke versie van Android. Heb je geen schermpje? Geen nood, want dan plaats je jouw smartphone in een houder en activeer je daar Android Auto als app.

Beperkte start

Aanvankelijk was Android Auto nog erg beperkt: in mogelijkheden, maar voornamelijk qua beschikbaarheid. Het besturingssysteem was enkel te gebruiken met dashboards van specifieke auto’s. Hier deden maar enkele autofabrikanten aan mee. In de loop van de tijd zijn daar steeds meer functies bijgekomen. De belangrijkste kwam eind 2016, want toen werd Android Auto als app gelanceerd.

Vandaag de dag is de app nog steeds niet in Nederland verkrijgbaar, maar daar is een logische reden voor: je mag in Nederland je smartphone niet gebruiken tijdens het rijden. Wil je toch aan de slag? Dan vind je Android Auto via APK Mirror. We leggen uit hoe je apk-bestanden op je smartphone installeert, zodat je Android Auto op je toestel plaatst. Gebruik dan wel een houder in je auto om je smartphone vast te zetten.

Wat kun je er mee?

Maar wat kun je nou met Android Auto? De belangrijkste functie is navigatie. Je mag kiezen tussen Google Maps of Waze om je op weg te helpen. Waze heeft vergeleken met Google Maps wat meer informatie die nuttig is voor weggebruikers, zoals over controles op de weg.

android auto 2018

Via Android Auto is het tevens mogelijk om muziek te luisteren via allerlei diensten. Naast Play Music worden ook Spotify, Pocket Casts, Audible en meer diensten ondersteund. Je kunt ook telefoongesprekken voeren en het systeem automatisch op berichtjes laten antwoorden, bijvoorbeeld met “Ik ben nu onderweg.”

Google Assistant

Dit jaar kwam er in de Verenigde Staten een belangrijke functie bij: Google Assistant. Deze toevoeging is belangrijk, want het gaat verder dan de standaard functies van de spraakassistent voor zoekopdrachten, het starten van muziek enzovoort. Google werkt samen met verschillende autofabrikanten, zoals Mercedes Benz, Hyundai en Kia, om Google Assistant toegang te geven tot onder andere de meter in de benzinetank, airco en sloten van de deur.

Door Android Auto in combinatie met Google Assistant worden auto’s in 2018 dus steeds slimmer en de mogelijkheden zijn groot. Door Google Assistant te gebruiken worden auto’s ook veiliger, omdat je geen knoppen meer hoeft te vinden, om bijvoorbeeld de temperatuur te regelen of de ruitenwissers aan te zetten.

android auto 2018

De nieuwste stap is om Android Auto onafhankelijk van de smartphone te maken. Google Assistant en alle bekende functies worden dan geïntegreerd in de auto, waardoor extra functies ook beter afgesteld kunnen worden aan de type auto.

Bugs en ondersteuning

Gebruikers zijn wel huiverig dat Google op termijn stopt met het ondersteuning van Android Auto. Dat is het nadeel van hoe Google werkt. Als iets niet genoeg oplevert of genoeg succes heeft, dan stopt het bedrijf ermee. Op dit moment lijkt Android Auto erg op Android Wear. Het wordt door veel mensen gebruikt, maar de zoekgigant is traag met het repareren van bugs. Een jaar geleden hebben beide besturingssystemen een flinke update gehad, maar sindsdien blijft het wat stilletjes.

Google heeft wel reden om door te werken aan Android Auto, zeker gezien de mogelijkheid om Assistant in talloze auto’s te stoppen. Gebruikers die klagen over de bugs willen voornamelijk één ding: Google moet in 2018 niet werken aan nieuwe functies, maar aan stabiliteit.

Ook interessant: de staat van Android Wear in 2018

Lees meer over Android Auto

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu