De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Op deze 4 manieren gaat Google Android Auto verbeteren in 2019

Thomas Haenen
30 januari 2019, 16:52
3 min leestijd
Op deze 4 manieren gaat Google Android Auto verbeteren in 2019

Android Auto wordt steeds belangrijker voor Google, en er staan fikse verbeteringen op de planning voor 2019. Dat blijkt uit uitspraken van het ontwikkelteam.

Lees verder na de advertentie.

Android Auto-verbeteringen 2019: dit komt eraan

In 2019 gaat Android Auto flink doorgroeien, als we Paul Brady mogen geloven. Brady is het hoofd van Android Auto bij Google en deelde in een interview met The Verge de plannen die hij en zijn team hebben voor de komende maanden. Daarin praat hij onder andere over nieuwe functies, meer apps en andere manieren om Android Auto in je auto te krijgen.

Een Nederlandse release van Android Auto komt overigens niet ter sprake. De app is hier namelijk nog altijd niet via de Play Store te downloaden. Wel is het relatief makkelijk om de app via een omweg te installeren. Ook zijn er steeds meer automakers die de software standaard meeleveren. Waarom de Nederlandse release zo lang op zich laat wachten, is onbekend.

1. Android Auto werkt straks met meer auto’s en apparaten

Van Android Auto zijn op dit moment twee varianten beschikbaar. De eerste versie wordt ingebouwd door automakers en door steeds meer bedrijven ondersteund. Zo leveren Volvo, Mitsubishi en Renault-Nissan bijna al hun toekomstige auto’s met Googles software. Maar er komt meer aan, zo zegt Brady: hij hint onder andere naar de komst van Honda.

Android Auto-verbeteringen 2019

Daarnaast kun je Android Auto in oudere auto’s en andere modellen gebruiken, door je smartphone aan te sluiten op het entertainmentsysteem. Ook daar ziet Brady kansen: Google wil Android Auto graag meeleveren met stereosystemen voor in de auto.

Het heeft echter niet de voorkeur, omdat de integratie met je auto veel beperkter is. “Om echt alle mogelijkheden te benutten, moeten we samenwerken met de automakers.”

2. Google Assistent stuurt je hele auto aan

Als Android Auto direct door de fabrikant wordt meegeleverd, heeft dat wel extra voordelen. De software kan dan namelijk gekoppeld worden aan zowat alle onderdelen van de auto. Brady ziet verregaande integratie voor zich. “Je kunt dan bijvoorbeeld ‘zet de ruitenwissers aan’ zeggen tegen de Google Assistent. Dat gaat niet als het niet geïntegreerd is met de auto.

3. Meer apps vereisen grondige tests

Het aantal apps dat met Android Auto werkt is nu nog heel beperkt. Hoewel er in de Play Store inmiddels meer dan twee miljoen Android-apps te vinden zijn, zijn er slechts iets meer dan honderd gemarkeerd als geschikt voor onderweg. Dat is bewust, geeft Brady toe.

Android Auto-verbeteringen 2019

“We hebben veel gesprekken met automakers over hoe we ons platform en ecosysteem beveiligen. Alle apps die voor Android Auto worden aangemeld, testen we eerst uitgebreid, om er zeker van te zijn dat ze geen gevaren met zich meebrengen.” Dat is waarschijnlijk een stuk rigoureuzer dan het testproces voor ‘gewone’ Android-apps, en dat is maar beter ook. Er duiken immers regelmatig gevaarlijke apps in de Play Store op.

4. Beter updatebeleid dan voor je smartphone

Hét zwakke punt van veel Android-smartphones: de updates. Als Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, duurt het vaak maanden voordat die software uitrol naar andere toestellen. Zelfs een beveiligingsupdate heeft weken nodig om de meeste smartphones te bereiken. Hoewel Google stappen zet om te verbeteren, is de situatie nog altijd verre van optimaal.

Gaat het om software in auto’s, dan zijn snelle, regelmatige updates alleen maar belangrijker. Je wil immers niet in een auto rijden met een beveiligingslek. En hoewel een smartphone vaak na een jaar of twee, drie geen updates meer krijgt, zijn auto’s al gauw tien jaar of meer in gebruik. Google is zich daar goed van bewust, en zegt dat het met fabrikanten werkt om updates zo makkelijk mogelijk te maken.

“Vooral met directe partners als Volvo, Renault-Nissan en anderen werken we al goed samen. We willen er zeker van zijn dat als een auto eerst op Android P loopt, de automaker later snel kan upgraden naar Android Q, Android R en verder, zodat de zaken up-to-date blijven en gebruikers er snel mee aan de slag kunnen.”

→ Meer weten? Lees ook onze uitgebreide Android Auto-gids

Lees meer over Android Auto

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu