De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Deze 3 functies voegt Google toe aan Android Automotive 12

Michel van 't Klaphek
15 december 2021, 9:09
2 min leestijd
Deze 3 functies voegt Google toe aan Android Automotive 12

Google heeft Android Automotive 12 gepresenteerd. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor auto’s voegt onder meer een nieuw design toe.

Lees verder na de advertentie.

3 nieuwe functies voor Android Automotive 12

Waarschijnlijk hebben de meeste lezers van Android Planet weleens Android Auto geprobeerd. Deze app zorgt ervoor dat je belangrijke apps, zoals Google Maps en Spotify, op een veilige manier achter het stuur kunt gebruiken.

Android Automotive gaat een stap verder. Dit besturingssysteem is helemaal in de wagen geïntegreerd en ‘draait’ bijvoorbeeld op de Polestar 2, een elektrische wagen die vorig jaar uitkwam.

Net als dat eerder dit jaar Android 12 verscheen voor smartphones, heeft Google nu Android Automotive 12 gepresenteerd. Er zitten drie belangrijke toevoegingen in de nieuwe software voor auto’s.

Lees ook: Overzicht: deze auto’s hebben (of krijgen) Android Automotive aan boord

1. Nieuw design en launcher

De meest in het oog springende verandering heeft met het design te maken. Meerdere apps en menu’s zijn in een fris jasje gestoken waardoor ze strakker ogen.

De Instellingen-app maakt bijvoorbeeld gebruik van de volledige breedte van het autoscherm. Ook handig: het systeem laat nu de meest belangrijke notificaties als eerst zien. Net als op je telefoon worden deze meldingen bovenaan het scherm getoond.

Verder zit er nu een ‘splitscreenmodus’ in Android Automotive. Hierdoor kun je twee apps naast elkaar zetten en tegelijk gebruiken, zoals een navigatie-app en muziekspeler.

2. Onderweg sms’en

Het klinkt ietwat oubollig, maar er zit nu ook een sms-app in Automotive. Deze gebruik je bijvoorbeeld om een bericht te sturen wanneer je geen internetverbinding hebt.

Uiteraard kun je het sms’je ‘typen’ via de Google Assistent. Op het moment dat de stemassistent van Google aangaat, begint er een lampje in de hoek van het scherm te branden. Zo weet je wanneer de stemhulp naar je luistert, net als hoe het op Android-smartphones werkt.

Ook interessant: Android Auto vs Android Automotive: de toekomst van Android onderweg

3. Auto wissen

Een wagen met Android Automotive verzamelt een hoop data. Misschien wil je die gegevens om de zoveel tijd wissen. Dat kan met Android Automotive 12. Google voegt namelijk een methode toe om je auto op afstand te wissen. Dit kan alleen wanneer je een gebruikersprofiel aan Android Automotive hebt toegevoegd. Zo’n profiel onthoudt allerlei persoonlijke instellingen en voorkeuren.

Meer over Android Automotive

Android Automotive is de toekomst van Android onderweg. Het besturingssysteem rolt de komende jaren naar steeds meer auto’s uit. Wij hebben het systeem uitgebreid getest en praten je in onze review van Android Automotive bij over onze bevindingen.

Android Automotive review: Android Auto-opvolger staat in de startblokken
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu