De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android Auto-update voor elektrische auto’s in de maak: zo ziet het eruit

Michel van 't Klaphek
2 mei 2019, 16:57
2 min leestijd
Android Auto-update voor elektrische auto’s in de maak: zo ziet het eruit

Google zet langzaamaan de eerste stapjes naar de opvolger van Android Auto. Met ‘Android Automotive’ werkt het bedrijf aan een besturingssysteem voor elektrische voertuigen.

Lees verder na de advertentie.

Eerste Android Automotive-apps in de maak

Ontwikkelaars kunnen zich vanaf nu aanmelden om apps te ontwikkelen voor Android Automotive, zo heeft Google aangekondigd. Het bedrijf heeft een set richtlijnen, tips en tools vrijgegeven waar de applicaties aan moeten voldoen. Voor nu kunnen alleen ontwikkelaars van media-apps zich aanmelden. Daaronder vallen niet alleen apps voor muziek, podcasts en radio, maar ook voor (audio)boeken.

Het bedrijf heeft tevens enkele screenshots vrijgegeven van voorbeelden, ter inspiratie. Die laten zien dat Google uitgaat van relatief grote schermen. De interface oogt rustig en opgeruimd, met veel donkere kleuren. Flitsende kleuren worden vermeden: die zorgen immers voor afleiding tijdens het rijden.

Android Automotive apps

Daarmee bereidt Google zich langzaam maar zeker voor op de eerste auto’s waar Android Automotive ingebouwd zit. Waarschijnlijk deelt het bedrijf volgende week meer details op Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar de zoekgigant zijn plannen op het gebied van soft- en hardware voor de komende maanden toont.

De volgende stap voor Android Auto

Automotive is in feite een evolutie van Android Auto. Steeds meer auto’s geven je al een optie om je smartphone aan te sluiten, waarna Android Auto op het entertainmentsysteem op je dashboard verschijnt. Deze aangepaste versie van het besturingssysteem is veiliger onderweg, en geeft toegang tot versimpelde versies van Google Maps, muziek-apps en een handjevol andere recente applicaties. Voor het gebruik van Android Auto is het wel een vereiste dat je een smartphone hebt om aan te sluiten.

Android Automotive gaat een stukje verder en wordt straks ingebouwd in elektrische auto’s. Het systeem kan niet alleen apps op je dashboard tonen en aansturen, maar bijvoorbeeld ook op schermen in de hoofdsteun voor meerijders op de achterbank. En omdat Automotive meegeleverd wordt met de auto, zit het ook gekoppeld aan allerlei sensoren. Het systeem kan bijvoorbeeld een oplaadstation in de buurt suggereren als het ziet dat de accu van je auto bijna leeg is.

De eerste auto waar Android Automotive ingebouwd zit, wordt ontwikkeld door Volvo. De Polestar 2 is een volledig elektrische auto die vanaf 2020 verkrijgbaar is. De software is op verregaande wijze geïntegreerd: zo kun je hardop tegen de Google Assistent praten om het radiostation te veranderen, of checken hoe ver de verwachte actieradius reikt.

Meer weten over hoe je Android Auto gebruikt in Nederland? Lees dan ook onze Android Auto-gids, ontdek hoe je het installeert en welke apps het beste in je auto werken.

Meer over Android Auto

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu