‘Google werkt aan nieuw Android-besturingssysteem voor auto’s’

Gijs Ettes
23 oktober 2015, 8:47
2 min leestijd
‘Google werkt aan nieuw Android-besturingssysteem voor auto’s’

In het compatibiliteitsdocument voor Android 6.0 zijn meerdere aanwijzingen gevonden dat Google werkt aan een besturingssysteem voor in de auto. Dit zou losstaan van Android Auto, dat in wezen  een app  is die op de smartphone van de gebruiker draait.

Lees verder na de advertentie.

Android Automotive

Na Android voor smartphones en tablets, Android TV en Android Wear verschijnt er mogelijk een vierde Android-besturingssysteem dat speciaal voor auto’s is ontwikkeld. In het compatibiliteitsdocument zijn aanwijzingen te vinden voor Android Automotive, een door Google ontwikkeld besturingssysteem dat direct draait op de hardware in een auto, en niet afhankelijk is van een gekoppelde smartphone.

Android Automotive implementation refers to a vehicle head unit running Android as an operating system for part or all of the system and/or infotainment functionality. Android Automotive implementations: MUST declare the feature android.hardware.type.automotive. MUST support uiMode = UI_MODE_TYPE_CAR [Resources, 5].

Een dergelijk systeem zou wellicht ook compatibel zijn met Google Play, zodat gebruikers apps kunnen downloaden die ervoor zijn geoptimaliseerd. Eind vorig jaar meldde Reuters al dat Google werkte aan een infotainmentsysteem voor auto’s dat losstaat van Android Auto en draait op bestaande systemen in auto’s. Ook  zou Harman, een toeleverancier van General Motors, samen met Google werken aan een besturingssysteem voor auto’s.

Veel over Android Automotive is niet bekend, al valt wel in het compatibiliteitsdocument te lezen dat het systeem een homeknop moet hebben, maar dat een terugknop en een toets voor recente apps optioneel zijn. In Android Auto zijn die sowieso niet aanwezig, aangezien het systeem nauwelijks functies heeft. Mogelijk wordt Android Automotive complexer, al is ook bijvoorbeeld een ingebouwde browser optioneel en niet verplicht.

Sommige infotainmentsystemen voor auto’s draaien momenteel al op  Android, al betreft het vaak aangepaste Android-versies van een aantal jaar geleden die slecht werken en onveilig zijn. Zo draait het 2016-model van de Honda Accord op Android 4.0, dat stamt uit 2011 en beveiligingslekken bevat die niet meer worden gedicht.

→ Lees ook onze uitgebreide Android Auto review

Bron: Ars Technica
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu