De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android beveiliging: tips, apps en alles wat je moet weten

Gijs Ettes
7 oktober 2015, 19:55
6 min leestijd
Android beveiliging: tips, apps en alles wat je moet weten

Op Android Planet besteden we veelvuldig aandacht aan het veilig gebruiken van Android. In dit artikel bundelen  we de belangrijkste thema’s, zodat jij kunt zorgen dat jouw Android beveiliging op orde is.

Lees verder na de advertentie.

Eenvoudige tips voor Android beveiliging

android beveiliging

We starten dit dossier over Android beveiliging met een reeks tips om je smartphone of tablet op een veiligere manier te gebruiken. Het overzicht bevat onder meer advies over toestelvergrendeling, het installeren van apps en het afschermen van bepaalde onderdelen van het besturingssysteem. Ook laten we zien hoe je heel gemakkelijk op een veiligere manier kunt internetten, bellen en sms’en  waardoor  het gebruik van een antivirus-app in  Android eigenlijk overbodig is, zolang je een aantal belangrijke zaken in gedachten houdt. Verderop in dit dossier vind je uitgebreidere tips voor het opkrikken van de beveiliging van je Android.

→ 9 tips om je Android-toestel te beveiligen

1. Veilig internetten op openbare wifi-netwerken met een VPN

WifiMapper

We maken veelvuldig gebruik van onveilige openbare wifi-netwerken met onze telefoon of tablet, bijvoorbeeld in de trein, op het terras of wanneer we op vakantie  zijn. Dat is gratis, maar brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Zo kan niet alleen de beheerder, maar ook elke gebruiker van het wifi-netwerk jouw internetgebruik in de gaten houden. Om jezelf te beschermen tegen kwaadwillenden en je internetgebruik te verbergen, kun je gebruikmaken van een Virtueel Privaat Netwerk (VPN). Zo’n VPN wordt gebruikt om een muur te bouwen rondom de internetverbinding. Het  versleutelt de verbinding en laat  de dienst verlopen via een eigen server die veelal geen informatie bijhoudt. Zo wordt een VPN meestal in het bedrijfsleven gebruikt om een extra beveiligingslaag toe te voegen. En het beste nieuws? Je kunt diverse VPN-diensten ook op Android gebruiken.

→ Wat je moet weten over Android en een veilige VPN-verbinding

2. Versleutelde  berichten en sms’jes versturen

veilig sms

Steeds meer Android-gebruikers bekommeren zich om de veiligheid van berichten die ze verzenden met hun mobiel. Worden deze wel versleuteld verzonden en zijn ze niet door kwaadwillenden te onderscheppen en lezen? In het verleden is het vaker voorgekomen dat data en informatie van gebruikers lekte als gevolg van een kwetsbaarheid in een chat-app. Het heeft er weliswaar voor gezorgd dat sommige gebruikers minder graag hun gegevens toevertrouwen aan een chatdienst, toch neemt de  populariteit van chatdiensten als WhatsApp fors toe.

→ 4 Android-apps om veilig sms`jes en berichten te versturen

3. Je verloren of gestolen Android terugvinden

devicemanager

Niets is vervelender dan je Android kwijtraken, maar gelukkig kun je hem met Android Apparaatbeheer relatief gemakkelijk terugvinden als hij is gestolen of wanneer je ‘m ergens bent vergeten. Wel is het van belang dat je controleert of Apparaatbeheer ook op jouw toestel is ingesteld. Dit gebeurt veelal automatisch, maar we raden je aan het te controleren door naar de app Google Instellingen te gaan en vervolgens ‘Beveiliging’ te selecteren. Zorg ervoor dat alle functies zijn ingeschakeld, waaronder `Locatie op afstand bepalen` en `Vergrendelen en wissen op afstand toestaan`.

→ In 5 stappen je verloren of gestolen Android-telefoon terugvinden

4. Slimmer omgaan met  app-updates

googleplay

Updates zijn niet alleen essentieel voor een goede  werking van Android, maar ook voor  apps. Door regelmatig te checken voor app-updates zorg je dat je over de laatste en meest veilige versie van een app beschikt. Toch schiet het er bij sommige gebruikers nog wel  eens bij in om updates te installeren. Je kunt dit volledig automatisch doen, zodat je toestel apps bijwerkt als je bent verbonden met wifi. Heeft een app nieuwe machtigingen nodig of ben je niet met wifi verbonden, dan kan het voorkomen dat hij niet wordt geĂĽpdatet. Gevolg is dat je blijft zitten met een verouderde versie, die misschien niet over de laatste functies beschikt. Bovendien zorgen updates er doorgaans  voor dat een app stabieler werkt en veiliger is om te gebruiken.

→ 7 zaken die je moet weten over app-updates

5. Tweestapsverificatie instellen op je Android

Google Authenticator

Het kan anno 2015 eigenlijk niet meer: één wachtwoord gebruiken voor al je accounts bij verschillende diensten. Toch zijn er nog veel mensen die het doen. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld te kiezen voor een wachtwoordbeheerder; een dienst die automatisch sterke wachtwoorden voor je aanmaakt en ze bewaart in één kluis. Met tweestapsverificatie leg je een extra beveiligingslaag over je account, bijvoorbeeld in de vorm van een code. Deze  wordt naar je mobiele telefoonnummer verzonden om te verifiĂ«ren dat jij wel echt bent wie je zegt dat je bent. Zo voorkom je dat kwaadwillenden genoeg hebben aan alleen je wachtwoord om in te breken op je account.

→ Zo doe je dat: tweestapsverificatie instellen op je Android

6. Zo ga je veilig om met je wachtwoorden op Android

Wil jij toch  het liefst maar  Ă©Ă©n wachtwoord onthouden om veilig op alle websites in te loggen? Dat kan met een wachtwoordbeheerder, een digitale kluis waar je al je inlogs veilig opslaat. Deze kluis open je met één wachtwoord; het master-wachtwoord, dat je enkel en alleen voor de wachtwoordbeheerder gebruikt. Dit zijn meestal moeilijke en lange wachtwoorden, die lastig door computers zijn te kraken. Dus geen codes als `w4chtw00rd`. Het master-password is het enige wachtwoord dat je hoeft te onthouden, de rest wordt opgeslagen in de digitale kluis en kun je altijd bereiken als je ze  nodig hebt.

→ De beste wachtwoordbeheerders voor Android

7. Check welke apparaten toegang hebben tot je Google-account

google account tip

Google heeft een handige pagina waar je kunt checken welke apparaten (smartphones, tablets, pc`s e.d.) toegang hebben tot je Google-account. In een lijst zie je alle toestellen die de afgelopen 28 dagen toegang tot je account hebben gehad of momenteel zijn ingelogd. Bovendien kun je controleren vanaf welke locatie en met welke browser er is ingelogd. Het overzicht is handig om erachter te komen of er verdachte activiteiten met je Google-account hebben plaatsgevonden.

→ In 4 stappen apparaten verwijderen die toegang tot je Google-account hebben

8. Voorkom dat Google alles weet over jou

Google logo

Begin juni stak Google de website waar het voor gebruikers mogelijk is om te bekijken wat de internetgigant allemaal over hen weet in een nieuw jasje. Via de My Account-pagina kun je tussen verschillende onderdelen van je Google-account navigeren, bijvoorbeeld door de apparaatactiviteit en meldingen. Ook heb je de mogelijkheid om een beveiligingscontrole uit te voeren en je zoekgeschiedenis te verwijderen. Handig om een keer na te lopen; je zult verstelt staan welke informatie allemaal over je wordt bijgehouden.

→ Zo controleer je wat Google allemaal over jou weet

9. Encryptie inschakelen op je Android-toestel

android beveiliging

Met encryptie wordt data op je Android versleuteld door middel van een pincode, patroon of wachtwoord. Alleen met de door jou gekozen beveiligingsoptie kan de data worden ontsleuteld en bekeken. Zodra het systeem opstart  moet je je pincode, patroon of wachtwoord invoeren, want anders heb je geen toegang tot je persoonlijke data. Encryptie voorkomt dat Google op afstand de lockscreencode kan wijzigen, maar kan toestellen ook trager maken. Dit is te wijten aan Full Disk Encryption, dat ervoor zorgt dat bestanden die uitgelezen moeten worden eerst ontgrendeld worden. Bij het wegschrijven van bestanden moet logischerwijs weer encryptie worden toegevoegd.

→ Android encryptie: zo werkt het en kun je het instellen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu